26 Март, 2019 20:30 4 746 43

В Япония: ако си трансджендър - принудителна стерилизация

  • япония-
  • трансджендър-
  • джендър

За да бъдат признати за трансджендър, редица японци са принудени да се подлагат на мъчителни операции

В Япония: ако си трансджендър - принудителна стерилизация - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

За да бъдат признати за трансджендър, редица японци са принудени да се подлагат на мъчителни операции за стерилизация. Съпротивата срещу въпросния закон расте. Не само в Япония.

Въпросът е от правно естество: трябва ли хората, чиято полова идентичност е различна от вписаната при раждането им, да бъдат подлагани на стерилизация, за да бъдат признати за „трансджендър“? В началото на годината японският конституционен съд отговори на този въпрос утвърдително. Той отхвърли жалбата на Такакито Усуи. Усуи е роден като жена, но от най-ранна детска възраст се чувства мъж и настоява да бъде признат за такъв и юридически.

В Япония това е теоретично възможно, но при много строги условия. Усуи например би трябвало да се оперира, за да му бъдат отстранени яйчниците и матката. 43-годишният японец обаче смята, че подобно нещо представлява нарушение на основните му човешки права. Според него, тази практика е противоконституционна. Съдиите обаче отхвърлят жалбата му.

Директорът на правозащитната организация „Хюмън Райтс Уоч“ в Япония Канае Дои е възмутен от решението на съда. "Япония трябва да уважава правата на трансполовите хора и да престане да ги подлага на мъчителни процедури, за да ги признае официално. Законът на практика третира половата идентичност като психическо заболяване. Този закон трябва незабавно да бъде преработен", казва той.

Нарушение на човешките права

„Хюмън Райтс Уоч“ не е единствената правозащитна организация, която протестира срещу закона. Редица международни институции критикуваха японското законодателство през последните години. Още през 2013 година бившият извънреден пълномощник на ООН по въпросите на изтезанията Хуан Ернесто Мендес отправи остри критики по повод ситуацията в Япония. "Много японци, които са трансджендър, са принуждавани да се подлагат на стерилизиране. Фактът, че подобна операция е предварително условие за юридическото им признаване, е явно нарушение на универсалните човешки права", заяви навремето Мендес.

През последните години подходът към трансполовите хора се промени. Световната здравна организация /СЗО/ наскоро извади раздела "полова идентичност" от рубриката на психическите заболявания. Американската асоциация на психолозите стори това още през 2012 година. Пет години по-късно и Европейския съд за правата на човека призова всичките 47 държави, намиращи се под неговата юрисдикция, да отменят съответните закони за стерилизация. И призивът оказа въздействие. Норвегия, Франция и Швеция междувременно ги отмениха.

Надежда и за Япония?

В контекста на тези промени, а и под влиянието на засилващ се обществен натиск, в Япония явно също започва процес на преоценка. Двама от четиримата съдии по жалбата на Такакито Усуи все пак признаха, че съответните закони би трябвало да бъдат променени: "Обществото като цяло трябва да се противопостави на страданията, на които са подложени трансполовите хора".

Директорът на „Хюмън Райтс Уоч“ Канае Дои тълкува това като призив за политически действия. "Конституционният съд изрази своите резерви относно юридическата ситуация на трансполовите хора. Сега правителството трябва да подложи на проверка законодателството и да го съобрази с изискванията на международното право и медицинските стандарти", казва той.

Шансовете за промяна не се никак лоши. Миналата година правителството на региона около Токио гласува закон, съгласно който "гражданите не бива да бъдат поставяни в неравностойно положение заради половата идентичност или сексуалната им ориентация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    54 6 Отговор
    Редно е
  • 2 Meganoob BG

    102 4 Отговор
    Браво на Япония! Горките не стига че имат липса на раждаемост, ами сега и някакви таласъми дето не знаят кой пол са им трябват.

    Коментиран от #10

  • 3 Анти семит

    62 1 Отговор
    Соросоидно Велле, твоят вой е музика за моите уши.
  • 4 Townboy

    107 5 Отговор
    В Япония ислямът е забранен, държат се адекватно с "фриковете". Много ме кефи тази държава. Трябва да вземем пример от тях а не от САЩ.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БУМ

    10 33 Отговор
    Поне пишете, че публикацията е платена и рекламна! Като билбордовете в бантустана...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз да ви

    79 6 Отговор
    Япония се оказа единствената правилна държава и относно исляма и относно психично болните...
    А при краварите са толкова много изтрещелите, че се опитват да налагат лудостта си и на другите !!!
  • 9 НАТО ВЕЦ

    68 2 Отговор
    Е как да не ги уважаваш японците?!
  • 10 Borislav Popov

    23 22 Отговор

    До коментар #2 от "Meganoob BG":

    Япония и липса на раждаемост, ти длбре ли си ве каскет ?? Ще ти отворя една малка тайна, 126 милиона са японците, заради тази тяхна липса на раждаемост !!

    Коментиран от #13, #15

  • 11 MZX

    44 1 Отговор
    Докато има милиони хора по света и у нас, които умират от глад, въобще не ми дреме за кахърите на джендърите...
  • 12 Забранен е ама

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Townboy":

    Друг път. От къде я измислихте тази глупост незнам ...

    Коментиран от #22, #33

  • 13 Edin

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Всъщност има тенденция за намаляване на населението на Япония - според изледване / доклад на един апоснки национален институт през 2065 населението на Япония ще е 88.1 милиона, което изглежда да е с близо 40 милиона по-малко от сега (126.7 милиона през 2017). Очаква се хората на 75 години и повече да съставляват 25.5 процента от населението.
    https://www.japantimes.co.jp/opinion/2018/09/05/commentary/japan-commentary/need-sense-crisis-depopulation/#.XJp262hS_IU

    Истина е, че прогнозата е твърде далечна и много неща може да се променят в бъдеще, но изглежда младите хора не са мотивирани да имат голямо семейство или изобщо някакво семейство. Сериозен проблем изглежда и смъртността от преработване, както и феноменът на отделяне от обществения живот (хикикомори). Малко вероятно е такива хора да създадат семейство, а бройката им май отива вече към 1 милион, може би вече е повече.
    https://www.japantimes.co.jp/news/2011/10/09/national/media-national/nonprofits-in-japan-help-shut-ins-get-out-into-the-open/#.XJp5a2hS_IU
  • 14 Боко от третия пол

    31 2 Отговор
    Интетесно, как ли ще реагират японците, ако чуят и разберат за нашите герберасти ??
  • 15 0ipojk

    22 5 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    И аз ще ти "отворя" една малка тайна - провери какъв им е прираста последните поне 20 години, бе "бомбе".

    Коментиран от #34

  • 16 Пиниза

    37 1 Отговор
    Шапки долу и поклон пред Япония.Една истинска държава с истинска нация.
  • 17 Бай Хой

    15 0 Отговор
    И у Симитли е така :D
  • 18 Мосак фонсека

    21 2 Отговор
    Джендърдисфорията е психично заболяване,и хората които го бутат в гърлата ни като нещо нормално
    ,знаят това до най-малкия детайл.
  • 19 Опа

    12 0 Отговор
    Е не може х.. до края и душата в рая! Българска поговорка. Да избират.
  • 20 гост

    27 0 Отговор
    Значи всички джендъри да отворят учебника по биология и анатомия на човека и да погледнат картинките.Който иска да е мъж - махат му яйчници и матка и му пришиват едни кивита и един салам Народен и е готов.Който иска да е жена - режат му яйцата и салама,правят му една цепка тип-куче касичка,оформят го и е готов.поне анатомично ще приличат на мъж и жена.Сега,какво им е в кухите глави е отделен въпрос.Там медицинита ще помогне с подходящите хапчета.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иванов

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Забранен е ама":

    Ми как, това са японци, умни хора, а не някакви тарамбуки вярващи в таласъми и вълшебни коне дето хвърчат.
  • 23 Румяна Костова

    18 1 Отговор
    Чета днес английски коментари в мрежата, че в държавата им се обсъжда закон, според който, ако родители откажат на детето си да се изявява като джендер, държавата им го отнема, детето, де. Не зная всъщност дали тази новина е истинска или фейк. И пак си казвам оптимистично,, Ама няма шанс тук в БГ, да позволим на джендъри учители в детските градини и в началните училища да показват картинки на нашите деца как момченца с момченца се целуват и се опипват!

    Коментиран от #27, #40

  • 24 Мини

    9 0 Отговор
    Щом законите вече се преосмислят и шансовете не са лоши, то джендър идеологията вече прави упорито шпагата си и към Япония. Но какво казват японските духовни водачи????
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мини

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    За съжаление не е фейк нюз! И дано Бг и бг деца наистина да останат опазени от тази покварна идеология, която бива прокарвана изключително агресивно и брутално, но заедно с това и подмолно и тихомълком. Защото джендър пропагандата знае, че децата са като лист бяла хартия, най- лесни за манипулация, затова и в зап.европа започват с тази лудост още от дет.градина...Пфуй!!!
  • 28 ???????????

    14 1 Отговор
    И според DW сега трябва да ревнем????
  • 29 Госあ

    6 2 Отговор
    Съвсем доскоро (90те) официален закон е предвиждал кастриране на всички освидетелствани невменяеми. Сега явно са го върнали за джендърите. Това е болест бе хора. К'во да правиш. Японците са си фашаги въпреки всичко ;). Да ви имам проблемите с Тея джендъри... скоро ще започнат да бъдат геномно редактирани. Споко.

    Коментиран от #30

  • 30 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Аха,сега хвърлих един поглед.значи за джендърите все пак е останал 😂. Явно има международен натиск да го махат. Ем то и в Англия е било така бе хора. Тюринг защо се е самоубил ?!?
  • 31 Статист

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Оле":

    Това което му пожелаваш е най-големия му кеф .
  • 32 Един ....

    12 2 Отговор
    Явно екипът на DW са трансджендъри , затова плачат мутантите !
  • 33 друг път я

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Забранен е ама":

    Япония е единствената страна в света, която не дава гражданство на мюсюлманите. Мюсюлманите нямат право на продължителен престой на територията на Япония.
    Японското законодателство забранява разпространяването на исляма. Всеки, който разпространява ислям се преследва от закона, а присъдите са доста строги. В Япония това се счита за углавно престъпление
  • 34 Borislav Popov

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "0ipojk":

    Влез в уикито бе каскет и виж, че приръста на японското население не е падал никога през последните години, което е отбелязано с помоща на зелена стрелка сочеща нагоре ! Много ми е смешно да ви чета простотиите, как уж се косите за дето била падала раждаемоста в Япония, която всъщност е на десето място в света по брой на население.
  • 35 Пеньо

    10 1 Отговор
    Разбира се, че джендърството е психично заболяване!Утре някой ще съди държавата, че не го приемат за катерица например!
  • 36 Японците са

    3 2 Отговор
    Голяма част от тях са девствени. Не ходят на вън да общуват с хората. Техните хобита са гей --> минг , видео игрите , плейстейшън. Много са срамежливи да общуват и ъм иначе са умни дисциплинирани и работят яко. Но трябва да се направи нещо по въпроса раждаемост там. 40г дествен бизнесмен успял здрав прав корав как още не го е изяла някоя златотърсачка незнам.

    Коментиран от #39

  • 37 noname noface nonumber

    8 0 Отговор
    Това е единственото правилно решение за всичките нестандартни джендъри браво на Японците супер решение хем ги признават хем ги и почисхват
  • 38 Барчо

    6 1 Отговор
    Такааааааааа... Не я четох статията до края, ноооо..... Човек е създаден физически независимо кой, по какъв начин и кога с един пол и друг с противоположния. Само и единствено при срещата между два противоположни пола може да се продължи човечеството. Това как се чувстваш си е проблем на този както се чувства. Напълно правилно е да бъдат стерилизирани, за да се пресече продължаването на генетичната грешка, която е с много по-голям процент при "обърканите". Щом решаваш, че си някакъв различен, то бъди такъв да си понесеш и последиците. Дори не трябва да и се дава възможност да са приемни семейства или пък да отглеждат чуждо дете. При положение че с криворазбраната демокрация се разреши да раждат собствени деца, след време ще се обърка съвсем генома на човека. В един момент грешките така ще се натрупат, че и господ няма да може да ни оправи и ще махне с ръка.
  • 39 Барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Японците са":

    Напълно си прав. Този проблем в Япония вече е толкова разпространен, че този тип хора са вече като движение и си имат име, ма го забравих и няма да го търся.
  • 40 Барчо

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    За съжаление и при нас има наченки на тази лудост. Естествено не точно така агресивно, но твърдо започват да се прокарват методи, които да подготвят почвата и докато се усетим, ще станем като швейцарците, но не с банките, а с пе ... .. . . .
  • 41 Госあ

    0 0 Отговор
    Абе хора, имам чувството че съвсем ви промиха мозъците с тия джендъри. Те изядоха и .... всичко що има в България и я направиха на кочина а света се превъоръжава,вие сте се хванали за джендърите. Ама това наистина е чифутска работа,да отвличат вниманието на хората. тука за некви хареми, оргии и отворени връзки се говори,а съпрузите се продават и колят пред децата си,вие в джендърите сте се вторачили.много ясно че треа да го махнат тоя закон,за осиновяване на деца е друго. И не случайно го дадох за пример Тюринг, който им прави цялото участие на англичаните във войната и има огромен принос за спечелването и. Живота му струва много повече от стотици хиляди бай ганьовци със свръх либидо. К'во ще оставят след себе си дузина консуматорчета. Супер. И между другото,Сталин, който е плащал Корольов на "почивки" в Сибир от време на време е бил цвете пред отношението на англичаните към героя си.
  • 42 ghost

    0 0 Отговор
    Точно така
  • 43 Morgoth

    1 0 Отговор
    Определено да те накарат да се стерилизираш е нарушение на човешките права. Но тях реално никой не ги кара. Защо им е да бъдат признати за транссексуални? Някой ще си отреже ли краката за да го признаят за инвалид?
Новини по държави: