Last news in Fakti

26 Март, 2019 20:49 3 411 6

Алжир на ръба на военен преврат

  • алжир-
  • абделазиз бутефлика-
  • генерал ахмед салах-
  • абделкадер бенсалах

Армията поиска президентът Бутефлика да бъде обявен за неспособен да изпълнява задълженията си

Алжир на ръба на военен преврат - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Началникът на щаба на алжирската армия поиска да бъде задействана предвидена в конституцията процедура, при която президентът "поради сериозно и трайно заболяване е в пълна невъзможност да изпълнява функциите си", предаде AFP. При това положение председателят на горната камара на алжирския парламент Абделкадер Бенсалах става служебен държавен глава за поне 45 дни.

След прекаран през 2013 г. инсулт, президентът Абделазиз Бутефлика е с разклатено здраве. От един месец той е изправен пред безпрецедентно обществено недоволство от идването си на власт през 1999 г.

"Решението за изход от кризата е член 102 от конституцията'', заяви генерал Ахмед Салах в реч, предавана по националната телевизия.

"Става необходимо, дори наложително, да се приеме решение за излизане от кризата, което отговаря на законните искания на алжирския народ, гарантира спазване на разпоредбите на конституцията и поддържане на суверенитета на държавата", заяви генерал Салах, който е верен на Бутефлика.

Алжир на ръба на военен преврат

Член 102 от алжирската конституция предвижда, че парламентът по предложение на Конституционния съвет обявява с мнозинство от две трети, че президентът не е в състояние да изпълнява функциите си поради сериозно и продължително заболяване. Председателят на Съвета на нацията (горната камара на парламента) поема временно функциите за срок от 45 дни. Ако до края на този период ситуацията не се е променила, се обявява овакантяване на поста. Временното управление може да продължи най-много 90 дни, през които се организират предсрочни президентски избори.

Алжир на ръба на военен преврат

70-годишният председател на Конституционния съвет Тайеб Белаиз, който трябва да свика този орган, за да предложи прилагането на член 102, е съратник на държавния глава и един от съветниците му.

Генерал Салах е една от най-влиятелните фигури в Алжир и днешното му изявление може да проправи пътя към отстраняване на президента Бутефлика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханс картечаря

    6 33 Отговор
    И тук имат пръст червените боклуци. Чудно как не са си предложили помощта на военните. Червената кочина помага само на диктатори, щото е в международна изолация и само там пробива.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Ханс тъпото

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ханс картечаря":

    Душко,я обясни,моля те,как червените боклуци правят държавни преврати? И ако можеш кажи колко преврати са подкрепяни от “демокатичните” Щати?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 простотакис

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ханс картечаря":

    Че ходи доведи тогава твоите братя западняците,да посеят семенцата на демокрацията, па да видим като ги подпукат алжирците с мотиките дали ще има къде да избягат,мръсниците му мазни нямат място там!
  • 5 Американците

    10 1 Отговор
    Не стоят мирно. Сега ще опитат и в Алжир...
  • 6 АСДС

    1 0 Отговор
    американците са тотално фалирали щом посягат и на бившите колонии на пуделите си:)