Last news in Fakti

27 Март, 2019 17:10 2 042 7

„Северна Македония“ влиза в гръцките учебници

  • северна македония-
  • гърция-
  • учебници-
  • име-
  • преспа

Предстоят промени в гръцката образователна система

„Северна Македония“ влиза в гръцките учебници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцките учебници ще бъдат променени, за да се включи термина Северна Македония като част от новата учебна програма в съответствие с Договора за Преспа, пишат гръцките медии, цитирани от МКД.

"Гръцките учебници ще включват новото име "Северна Македония" като наименование на нашата съседка", пише заместник-министърът на външните работи Маркос Боларис в отговор на въпрос на адвоката на Нова демокрация, Йоргос Кумуцакос. Според докладите, на които медиите се позовават, и двете страни са постигнали напредък в промяната на учебната програма в учебниците, която е в ход, съгласно Споразумението от Преспа.

След второто заседание на Съвместната интердисциплинарна комисия на експертите по исторически, археологически и образователни въпроси беше обявено в съвместно изявление, че "двете страни са създали интензивна програма за постигане на взаимно приемливи решения, основани на съответните принципи и цели на ЮНЕСКО и Съвета на Европа".

"Втората среща потвърди ангажимента на двете страни за насърчаване на духа на европейските ценности като солидарност, доверие и взаимно сътрудничество", се казва в съвместното изявление с обявяване, че следващото заседание на комисията ще се проведе в Атина на 12 и 13 април, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    7 0 Отговор
    а южна ще влезе в турските учебници сигурно
  • 2 Вьпрос

    9 2 Отговор
    И какво ще пише-че макетата клекнаха и си плюха сами в лицето сьс тази смяна на името?

    Коментиран от #5

  • 3 Мая Бугова

    3 10 Отговор
    Велика е Гърция
  • 4 нервен

    4 2 Отговор
    Там ще пише как на територията на въпросната са яли лабут преди век от месното българско население преди да стане македонско
  • 5 ще пише

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вьпрос":

    че езикът е македонски, че Кирил и Методий са македонци, българските царе също и т.н., квото искат макетата

    Коментиран от #6

  • 6 не не не

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ще пише":

    Методи и Кирил са ромеи!Византийска Империя!......
  • 7 Петър Волгин

    1 0 Отговор
    Само американски оръжия от американски корпораци, БВП на САЩ има нужда. Сбогом българска олигархия, здравей американска. На ниско ниво ни е русофобията, направо никаква я няма. ГЕРБ и ЦВ.ЦВ. им беше гадно да преглътнат А.ЙОРД но им помогнаха.. САЩ им даде чаша с която да преглътнат горчивият и отровен хап. артекс напитка. "Свободна Европа" и господарите им, натискат бутонът, ГЕРБ германия за българия, да направят седесар кмет на софиаа, и няколко евродепутати сини. Но най вече удар поо кокалчетата заради медведев и искана помощ от Русия за газовият хъб. И защото още не сме обявили война на Русия, и да не забавяме покупката на американско оръжие от всякакъв калибър. Такъв бутон беше нашумялата паспорт афера, който включи Каракачанов да подкрепи Ф-16. РУСОФОБИЯ, БАТЕ!
Новини по държави: