Last news in Fakti

30 Март, 2019 09:00 9 479 14

Франция пак показа мускули пред САЩ

  • сащ-
  • франция-
  • ес-
  • преговори

Париж отново блокира търговските преговори между Брюксел и Вашингтон

Франция пак показа мускули пред САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Франция продължи да блокира, сама срещу останалите страни членки, даването на мандат за начало на търговски преговори между ЕС и САЩ. Новите предложения не успяха да променят позицията ѝ, предаде Франс прес, позовавайки се на информирани източници.

Непреклонността на Париж безпокои особено силно Берлин, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да наложи мита на европейските коли, а за германската икономика автомобилостроителният сектор е жизненоважен.

Французите се страхуват, няколко седмици преди европейските избори през май, от появата на призрака на крайно непопулярното широкообхватно търговско споразумение - Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). То бе предмет на преговори между Вашингтон и Брюксел преди прекратяването им през 2016 година. Париж иска гаранции по опазването на околната среда преди да започнат преговорите.

"Французите блокират, но те са изолирани", обобщи ситуацията източник от ЕС след днешната среща на страните членки в Брюксел.

Според дипломатически източник "Франция наистина поставя на тежко изпитание търпението на другите страни членки".

"Достатъчно дръзко е да блокираш нещо, което всички искат", добави същият източник, според когото Париж може да съжалява за това по-късно.

ЕС и САЩ полагат усилия от 8 месеца да превъплатят обявеното в края на юли 2018 година примирие по търговските спорове чрез постигане на митническо споразумение, ограничаващо се с промишлените стоки.

Доналд Тръмп засили натиска върху европейците, като няколко пъти ги заплаши да наложи мита на автомобилите им, ако преговорите не напреднат. Той трябва да вземе решение по този въпрос в средата на май.

На последната среща французите поискаха "повече време", докато германците заявиха, че чакането отслабва позициите на европейците, според източника от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Све

    74 1 Отговор
    Споразумение, което всички трябва да подпишат, но никой не знае съдържанието. САЩ са научили много от ХИТЛЕР
  • 2 Бат Мишо

    75 3 Отговор
    Айдеееее и Франция скочи на САЩ след Турция ...то затъ толкос наглос не се трае ...Остава Русия да влезе в ЕС и Америка ще спука и 4 те гуми , превръщайки се в малка регионална сила
  • 3 Хахото

    62 0 Отговор
    Ако има референдум в ЕС за или против TTIP, силно се съмнявам, че резултата ще е положителен.
  • 4 Мини

    4 22 Отговор
    Франция сега е заета с "вътрешнополитическите си проблеми", и както предложи австрийската министърка на икономиката, не би трябвало непременно да се чака Франция, а търговските преговори да стартират веднага. Възможно е също с квалифицирано мнозинство да се вземат решения и без Франция.
  • 5 Пешо

    31 2 Отговор
    Краварите ще чакат, колкото е необходимо за да се постигне единство в позицията на Европа. Ако не им изнася - да се махат. И без това Боко излъга, че ще облекчат визовия режим за България и уж по тази причина се съгласихме на преговори.

    Коментиран от #13

  • 6 Госあ

    28 0 Отговор
    Швабите пак притеснени за кльопачка. Тия искат хем с Путина,хем с тръмпи да са голема партия. Никога не са били чистоплътни. Макрон да си гледа Си. Това е бъдещето.
  • 7 872

    27 1 Отговор
    НЕ ПОДПИСВАЙ НИЩО ФРАНЦИЯ, МАЙМУИНТЕ ДА СИ СЕДЯТ ПО КЛОНИТЕ, АЙ ША ВИ И МРЪСНАТА СКОТСКА МАМА НАХАЛНА И ЗЛА... ДИКТАТОРЧЕТАТА ИСКАТ ВСИЧКО - АКО ГИ ПУСНЕШ, ИСКАТ И ОЩЕ, А ПОСЛЕ KЯКОЙ ДА ИМ ОПРАВЯ САКАТЛЪЦИТЕ, ОБИКНОВЕННО ЖИВОТА И ПОРТФЕЙЛА НА ДРУГИТЕ... ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ОЩЕ СВЕТЪТ ГИ ТЪРПИ ?? ОРЪЖИЯТА ЛИ,... ХМ НЕМА ЛИ ДА СЕ ОЗОРЯТ И ТО БЕЗ РУИСЯ. ЩОТО АКО ТЯ СЕ НАМЕСИ НЯМА МЯСТО ЗА КОМЕНТАР НАЧ" ... VIVA FRANCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 КОНТРАТА

    28 0 Отговор
    Амерските сороси вече изнудват и ЕС.
  • 9 Философа

    26 1 Отговор
    Отдавна е ясно че Германия е американска подлога в Съюза.
  • 10 Kcaniba

    21 0 Отговор
    Империята на злото фащ!!!
  • 11 Справедлив

    15 0 Отговор
    Това е класическия капитализъм -битка за пазари...слава богу без война ,в последните 75г.
  • 12 Хан Крум

    16 0 Отговор
    Германия не само е подлога, а иначе не може и да бъде , защото е ВАСАЛ.Ще са ,, НАДУПЕНИ" на САЩ още Мнооого време.Трябва да минат 150 години след капитулацията на ТРЕТИЯ РАЙХ.Американците знаят как да си ,,ОПЕКАТ" нещата.
  • 13 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    бе то само за това ли излъга???А ПРЕХВАЛЕНОТО 10%ПРОЦЕНТА увеличение на заплатите къде потъна?Докато АЗ купувам все по-малко ,за все повече пари,то ЦеЦерон купува все по-вече,за все по-малко пари....Бе претрепа се от работа човека за ,,благото на страната.Така в България непрекъснато се подобрява положението...на ГЛАВАТАР от населението....Добре, че има една ФРАНЦИЯ да брани ЕВРОПА И ЕС от алчната империя на злото....Май съжалява за подаръка си---статуята на свободата.

    Коментиран от #14

  • 14 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТОЧКАТА":

    Ся като гласуваш за болшевиките ще ти я вдигнат и ще живееш охолно и щастливо като Руснак Европа умря няма килипир там Русия му е майката
Новини по държави: