2 Април, 2019 15:05 1 845 7

Сатирик съди Меркел заради...

  • ян бьомерман-
  • сатирик-
  • реджеп ердоган-
  • ангела меркел-
  • турция-
  • германия

Ян Бьомерман изправя канцлера пред съда във връзка със стихотворение, осмиващо Реджеп Ердоган

Сатирик съди Меркел заради... - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският сатирик Ян Бьомерман изправя пред съда германския канцлер Ангела Меркел във връзка с нейни твърдения по отношение на стихотворение, осмиващо турския президент Реджеп Ердоган, което той прочете през 2016 г. по телевизията, предаде ДПА.

Делото е свързано с телефонен разговор между Меркел и тогавашния турски премиер Ахмет Давутоглу, след като Ердоган предприе съдебни действия срещу сатирика. Според говорител на Меркел тя определила стихотворението като "преднамерено обиждащо". По-късно тя описа изявлението като грешка.

Хамбургски съд, който разгледа делото на Ердоган срещу Бьомерман, реши през февруари 2017 г., че съгласно законодателството, защитаващо чуждестранни държавни глави от обида, определени стихове не може да бъдат повторени публично. Съдът обаче не забрани цялото стихотворение, както поискаха адвокатите на Ердоган.

Сега Бьомерман иска от съда да забрани на Меркел да използва отново думите "преднамерено обиждащо" в този контекст. Ако това не се случи, той иска изявлението на нейния говорител Щефан Зайберт да бъде обявено за незаконно.

Говорител на съда в Берлин заяви, че решение по този случай се очаква на 16 април. Меркел вероятно няма да се яви в съда, а ще бъде представлявана от своя адвокат, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    21 1 Отговор
    Фрау Меркел ще е по-добре да си гледа своят гьол. Райхът вече се превръща във халифат от всичките турци и други етноси от арабски произход. В Кьолн по 700 изнасилвания стават на година. Да ви е честит мултикултурализма.
  • 2 дреолм

    19 0 Отговор
    Чудовищно е това клякане на европейските политици пред мюсолманската инвазия в Европа...Стига вече с тази политкорекност и малоумното мулти-култи...
  • 3 Госあ

    10 0 Отговор
    Бизнес, бизнес...стига с тоя мултикултурализъм и не знам си к'во. Всичко това е за евтина работна ръка. Вместо да изнасят производството в Турция,ще вкарат Турция в Европа. Толкова ли не го разбрахте. Бизнесо цака европееца като му прави дъмпинг с джагали, затова и франсетата палеха поршетата по Шампс Елизе. Това е ключа от бараката. Само че,как беше онова за лакомия... които кръв такова. Дори и това не е така, защото на ония не им дреме. Джагалите мушкат и гърмят хора от народа,не тях. Та общо взето им дреме.долни хора, к'во да кажа
  • 4 Госあ

    9 1 Отговор
    Затова докато Европа дреме и некви клакьори словоблудстват за това, което се случва във Франция,кервана ще си върви по коловоза. Хората не спират,опитаха се да направят международно движение,в Белгия просъществува месец-два и това беше. А Ханс мисли само за вурстуве и бира....
  • 5 риж арап

    15 0 Отговор
    Драги немци-със стихчета не става нищо. Изритайте с ритници цялата тази паплач обрязана заедно с мама им Меркелщайн -иначе ви очаква шериатско робство и джендърски султан в Германистан.
  • 6 гледайте си живота и държавите

    5 0 Отговор
    Айййде приключвайте и с Ердогановците,и с Меркелките,и с прозите!!!
  • 7 чалма тв

    0 0 Отговор
    Какво е написал толкова,чак пък да и обидил великия Султан,някой каже ли ? че не съм чел този стих.
Новини по държави: