Last news in Fakti

4 Април, 2019 08:30 7 031 36

САЩ виждат „опустошение“, ако турската армия влезе в Сирия

  • сирия-
  • турция-
  • сащ-
  • опустошение-
  • армия-
  • операция-
  • майк помпео-
  • мевлют чавушоглу

Турция обвини американците, че нямат ясна стратегия по отношение на Сирия

САЩ виждат „опустошение“, ако турската армия влезе в Сирия - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че турски военни действия в Сирия ще имат „опустошителни“ резултати. Той направи това изказване на срещата си във Вашингтон с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде „Дейли Сабах“.

Държавният департамент написа в изявление след срещата, че Помпео е изразил подкрепа за продължаващите преговори по отношение на Североизточна Сирия. Същевременно е предупредил за опустошителни последици от едностранна турска военна дейност в региона.

Турските въоръжени сили планират нова офанзива в съседна Сирия, а армията наскоро обяви, че е готова за началото на операцията. Партньорите на Турция от САЩ обаче призоваха силите да не нападат кюрдските бойни милиции, които американците подкрепят от години. Анкара разглежда кюрдските бойни формирования като терористични организации.

Турция проведе две военни операции в Сирия - „Ефратски щит“ през 2016 и „Маслинова клонка“ през 2018 година – за да прочисти регионите до своята граница от кюрдските бойци и джихадистите от „Ислямска държава“. След изтеглянето на САЩ от Сирия обаче кюрдите ще останат без подкрепа и закрила. Турският дипломат Мевлют Чавушоглу обвини Щатите, че нямат „ясна стратегия“ по отношение на Сирия, и в самото американско правителство има разнопосочни позиции по въпроса. Сирия е в гражданска война от 2011 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 турска лира

    21 18 Отговор
    Олеле Аман Аман !!! Помощщщ!!!!
  • 2 999

    52 9 Отговор
    Щото където влезе Американската армия навсякъде е цветя и рози , там опустошение няма.
  • 3 Хасан

    21 36 Отговор
    Сирия е поредния Виетнам за Сащ ...единствения изход е смяна на Есад с приемлив за всички кандидат ,обединена Сирия и сирийски Голандски възвишения
  • 4 Насах

    23 39 Отговор
    С-400 е поредния Виетнам за Турция...единствения изход е смяна на Ергоган с приемлив за всички кандидат ,освободен Кюрдистан и обединена кипърска територия

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Хасан

    24 21 Отговор

    До коментар #4 от "Насах":

    Откакто турците са там в Кипър има мир и спокойсвтие за следващиие 460г,40 г изминаха ....Кюрдите си имат автономия в Ирак ...а едва ли на социалистите от ПКК ще се даде възможност да създадат срциалистически Кюрдистан

    Коментиран от #7, #20

  • 6 Ганю

    19 36 Отговор

    До коментар #4 от "Насах":

    А за нас - българите спасение няма. Единственият изход е да се обединим с покровителката си - Турция и да заживеем щастливо под крилото на майка - Турция.
  • 7 Гладна Турция

    19 15 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Глупавата турска пропаганда, извън турция не минава. Отидохте там и донесохте хаос и унищожение. Това, живот го дава обратно ... Погрижи си с твоята страна, която има хора в границите на глада, унижение и гражданска война. Този път американците ще ви бият шамари с крак. И ще заслужавате всеки един от тях.

    Коментиран от #8, #33

  • 8 Сит булгаристан

    20 16 Отговор

    До коментар #7 от "Гладна Турция":

    булгаристанчето е най-цветущата държавичка у европата, та даже и у света. За непобедимата армия да не говорим. Всичката ни работа е по мед и масло. Не гледайте, че завиждаме на Турция.
  • 9 3333

    14 10 Отговор
    Време е чичо Дони да напляска султана.

    Коментиран от #31

  • 10 koпа

    13 7 Отговор
    Сега има възможност превържаниците на терористите ПКК от България и света да си покажат своята "смелост" в Сирия срещо турския аскер в бъдещата им операция срещо терористите в Сирия па макар и с памперси както ги видяхме в Африн.Докато има време отиде им на помощ на братята си терорист ПКК,ако ви стиска.
  • 11 Инфо

    11 6 Отговор
    В природата на диктатора е, че той никога няма да приеме да ограничи своята власт просто защото неговите избиратели са изразили недоволство. Фактът, че обявението на резултати в Константинопол бяха закъснени, след като стана ясно, че АКР губи, вероятно се дължи на това, че правителството отдели време да реши каква ще бъде неговата реакция.
    Дори и сега не е ясно дали ще приемат поражението на Константинопол. Очаквайте нови измервания, които включват гласовете, които досега са били отхвърлени като фалшифицирани. Много е вероятно АКР да се опита да открадне Константинопол. Много е вероятно Ердоган да се опита да накаже градовете, които не са гласували за него, за да покаже колко е напразно да подкрепят опонентите си.

    Коментиран от #15

  • 12 Инфо

    9 3 Отговор
    Честно казано, продажбата на F-35 на Турция (и участието на Турция в консорциума от доставки на материали) трябваше да приключи в продължение на десетилетия. Кой всъщност е бил Ердоган, се вижда оттогава, но дипломатическите ни мании продължават да се надяват, че Турция не е толкова лош съюзник, така че те допринесоха за продажбата. В алтернативата на базата на Инцирлик най-важният от тях е лагерът Михаил Когалничану в Констанца, Румъния. САЩ могат също да използват военни летища в северната част на Йордания, от които излитат F-35s или Хариерс.
    Също така от години САЩ използват Суда в Крит, която постепенно става все по-важна за стратегическото планиране на САЩ. От преговорите между двете страни (Гърция и САЩ) е ясно, че ще има засилено военно сътрудничество срещу общите заплахи в Източното Средиземноморие.
  • 13 Инфо

    9 6 Отговор
    Турската икономика се срива и все още не е успяла да намери собствен газ; следователно се стреми да открадне газ от кипърските води под мантията на "Турска република Северен Кипър". Тя също така се стреми да предотврати по-нататъшната експлоатация на природен газ в кипърските води от легитимното кипърско правителство, тъй като газът от източната част на Средиземно море ще позволи на европейските купувачи да заобиколят Турция. Размерът на печалбите, направени от Турция от таксите за наемане и транспортиране на тръбопроводи, е невероятен: преди няколко години иракският министър на петрола каза, че Турция е получила 30 милиона долара на месец само за транспортиране на от Киркук до Джейхан. Възможностите, предлагани от природния газ, също могат да доведат Турция до по-агресивни действия, като окупирането на остров или острови, за да претендират за териториални води.
  • 14 Инфо

    8 5 Отговор
    За съжаление, когато Ердоган тласка турската икономика все по-дълбоко в бедствието, вероятно ще търси "златно яйце", вместо да върши реална работа, необходима, за да я върне на равни. Гърция е върховенство на закона. Нейните закони са валидни. Турция вече не е. Ердоган може да заплашва мен и други бивши американски служители, защото го правим нервен или да ни кара да мълчим, но това, което той прави, е да убеди американските служители, че турското правосъдие не е сериозно, неговите "доказателства" са произведени. Турските войски са избягали от диктатура в Гърция, защото Гърция подкрепя и прилага закона и ще проучва всякакви доказателства, независимо от политически съображения. Турците са щастливи да имат съсед Гърция, дори ако Гърция няма късмет да има Турция като съсед! / Макдоналд Рубин, анализатор на един от най-известните и мощни мозъчни тръстове във Вашингтон, Американският институт по предприемачество(Ердоган предлага 750000 евро на всеки, който го отвлече и го прехвърли в Турция)

    Коментиран от #23

  • 15 ропа

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "Инфо":

    Град на име Константинопол нема ,той остана в книгите по история сега има град метропол ИСТАНБУЛ с население 20 милиона,можеш да въздисаш със съжеление и завист имаш право,а що се отнася за икономиката на Турция ти много не му мисли ,гледай да оправиш икономиката ни в България с 200 лева пенсий,400-500 лева заплати и то ако си намериш работа,полувин България в чужбина да търси работа,най куренпираната държава в ЕС призната от самата нея.

    Коментиран от #16

  • 16 Ayasofya

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "ропа":

    Не са минали нито 100 години, откакто сте го променили.. А отново, неуспешно, защото Истанбул на гръцки означава "към Града" или "в Града"(Г за един и единствения град) По добре намерете друго име. А знаеш ли какво означавам аз.. на гръцки?

    Коментиран от #17

  • 17 Ганю

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ayasofya":

    Ний на сичко му намираме ново име. Я дай да я прекръстим и Софията, че е от гръцко.

    Коментиран от #22, #32

  • 18 Инфо

    3 2 Отговор
    "Геополитическата борба за гръцката външна политика на следващия ден, е да се възползва от евентуално експулсиране на Турция от НАТО," каза Г. Кумацакос, ръководителят на сектора на външната политика на основната опозиционна партия в Гърция, Нова демокрация, в отговор на изявленията на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс за евентуално експулсиране на Турция от НАТО, ако продължи да инсталира руската S-400.
  • 19 4oko

    5 4 Отговор
    Турция каква работа има в Сирия?
  • 20 Вили

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Проспериращата част на Кипър е гръцката.

    Коментиран от #25

  • 21 Шабан

    2 5 Отговор
    За това трябва да побързат братята руснаци с доставката на противоракетните комплекси С-400. Иначе стъпи ли американски крак и на Евразия! Първо ще изчезнат малките народи!? Така че, умната, дечурлига!? :)
  • 22 Ми то хасаньо

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ганю":

    няма нищо турскο в турция. Последното проучване сочи 40% от европейски произход, 40% от Мала Азия, 7% турци от Монголия а останалите перси, араби, африканци и т.н

    Коментиран от #30, #34

  • 23 axaxa

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Инфо":

    Публикувано във факти.бг: (Ердоган предлага 750000 евро на всеки, който го отвлече и го прехвърли в Турция) велик кретин наистина ердоган и клоун от глобален обхват!!!!!!!!!
  • 24 Дедо ви

    4 6 Отговор
    Турците изчакаха кюрдите да свършат мръсната работа срещу ислямска държава и сега искат да ги бомбят. Ааааа, не така! Нека има поне малко справедливост. Впрочем, чий го дирят турски войски в Сирия? Асад не ги е канил като руснаците.

    Коментиран от #26

  • 25 aбе

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вили":

    и турците също искат да вървят напред, но не им позволяват. кой ли? козичките. предизвикват ги , отвличат вниманието им, те са истински мъже, отговарят и оставят работата си
  • 26 хамсал

    2 4 Отговор

    До коментар #24 от "Дедо ви":

    Точно кюрдите направо взеха акълите на идилците, шъ знайш!
  • 27 Ердоган Ага

    9 3 Отговор
    Фащ лека полека настъпват към Русия и Путин това го знае много ама много добре , че обръча се затяга,а в района по добър съюзник от турците едва ли има , доставят ли тези системи на Турция играта за фащ и мошетата приключва ще има тупаници по краварските каски

    Коментиран от #28

  • 28 Ай стига бе

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ердоган Ага":

    Ако имаш за съюзник турчин не ти трябва враг. Питайте кипърци за съюзника им в нато Турция.
  • 29 Биоробот

    1 2 Отговор
    Във връзка с курса на лирата магазините за куфари сменят табелите си с нови. Вместо "Куфари" слагат табели "портофели".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Mорук

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "3333":

    С гол г,з ли?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ми то хасаньо":

    Публикувано във факти.бг: няма нищо турскο в турция. Последното проучване сочи 40% от европейски произход, 40% от Мала Азия, 7% турци от Монголия а останалите перси, араби, африканци и т.н ........

    А в българия има ли нещо българско ???
  • 35 Я па я

    0 0 Отговор
    Че то в Сирия има ли още нещо да се опустошава , освем двореца на Асад ?
  • 36 мърморко

    0 0 Отговор
    ще смеят ли. на приказки може но .......