4 Април, 2019 16:50 1 956 2

Напрежение между Филипините и Китай

  • филипините-
  • южнокитайско море-
  • китай

Китайски лодки в близост до филипински остров

Напрежение между Филипините и Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на Филипините обвиниха Китай, че нарушава суверенитета на страната, съобщи РИА Новости.

Властите във Филипините посочиха, че в близост до остров, окупиран от Манила, са разположени 200 китайски рибарски лодки. Филипинският президент Родриго Дутерте се опитва да сближи отношенията си с Китай.

В замяна той търси от тях доставки и кредити. Самият Дутерте заяви, че страната му е получила оръжия и боеприпаси от Китай, като до сега от там не са искали територии в замяна.

„Смятаме, че подобни действия, които не са отхвърлени от китайското правителство, реално са одобрени от него“, заявиха от филипинското министерство на външните работи.

Оттам вече са подали дипломатически протести до правителството в Китай. Лодките край остров Титу са били разположени между януари и март на тази година.

От Китай обявиха, че в момента се водят разговори за Южнокитайско море във Филипините, които протичат спокойно и приятелски. От китайска страна има уверения, че искат въпросът да бъде решен по възможно най-приятелски начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    8 6 Отговор
    Краварите ръчкат Филипините да скачат, но ще бъдат изритани самите говеда накрая.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.