Last news in Fakti

8 Април, 2019 20:30 3 113 34

В Турция: уволнен, защото харесва мъже

  • турция-
  • полиция-
  • полицай-
  • уволнение

Турски полицай е уволнен, защото е хомосексуален. Освободили го след 12-годишна безупречна работа

В Турция: уволнен, защото харесва мъже - 1
Снимка: Shutterstock

Турски полицай е уволнен, защото е хомосексуален. Освободили го след 12-годишна безупречна работа. Това е неговата история.

"Когато всичко излезе наяве си помислих, че със службата ми е свършено. Беше ми мъчно, но същевременно си зададох въпроса какво ще правя оттук нататък. Повече ме занимаваше мисълта какво ще си помислят моите началници, отколкото какво ще правя след уволнението. Страхувах се, че ще се чувствам унизен".

Метин (името е променено) е арестуван за "сексуално насилие", след което е уволнен заради хомосексуална връзка. 34-годишният мъж от източен Анадол е по-скоро консервативен човек. Неговото семейство и хората от близкото му обкръжение не са знаели нищо за сексуалната му ориентация. Преди две години полицаят се запознава в град Ван с един млад мъж.

Един ден двамата седели на чаша чай в служебното кафене на полицията, когато на Метин му се наложило да излезе за половин час по служба. Когато се върнал, приятелят му бил изчезнал - научил, че са го отвели на разпит. В паниката си младият мъж се представил за полицай, а когато станало ясно, че е излъгал, бил арестуван. По време на разпита той заявил, че Метин го е принудил да правят секс и че ще подаде жалба срещу него. След това полицаят бил арестуван - прекарал 8 дни в ареста, преди приятелят му да оттегли жалбата си. След това наказателното преследване било прекратено поради липса на доказателства.

Мълчаливо изпращане

Първоначално Метин е пуснат в отпуск. През лятото на 2017 година е преместен в полицейското отделение в Зонгулдаг - град в Северна Турция на Черно море. Младият полицай разказва, че на тръгване колегите му не отронили и думичка. След година и половина служба на новото място, миналото го застигнало отново: през ноември миналата година той получил решението на дисциплинарната комисия. В него се казвало, че служител може да бъде уволнен, ако той/тя поддържа "неестествена връзка". Казано иначе: на държавна служба не може да бъде назначавано лице, което има връзка, която не може да създава поколение. И Метин бил уволнен.

В момента той е безработен и не може да разбере решението. "Това е моя лична работа. Винаги съм служил изрядно. Никога не е имало оплаквания срещу мен. След като не мога да живея живота си както аз искам, за какво живея изобщо?", споделя той.

Продължението - в съда

Метин обжалвал уволнението си пред съда. Процесът още не е започнал. Според адвоката му Фират Зьойле, параграфът в закона, по който е уволнен неговия доверител, е незаконен и не отговаря на принципите в една правова държава. "Според Конституционния съд, понятието лична сфера защитава личните наклонности и предпочитания на всеки отделен човек. Независимо от това дали лицето е хомо- или хетеросексуално, то трябва да бъде защитавано от всякаква външна намеса", казва той.

Изследване на сдружението "Kaos GL" и университета Кадир Хас за "Положението на хомосексуалните държавни служители в Турция през 2018 година" стига до извода, че след опита за преврат през 2016 година натискът върху ЛГБТ-общността е нараснал значително. Изследването установява и затягане на трудовите условия за тази група хора. Хомосексуалните, които работят в правоохранителните органи, могат да бъдат уволнявани по смисъла на един закон в Турция.

Дискриминацията е забранена и в Турция

Координаторът за социалната политика от истанбулското Сдружение за полова идентичност и сексуална ориентация (SPoD) Мустафа Сарийлмъз казва, че дискриминацията на хората с различна сексуална ориентация е забранена в демократичните страни. "Много страни-членки от Съвета на Европа и ООН се придържат към този принцип и Турция е сред тях", припомня той.

А Метин все още е безработен. Подал е безброй молби за работа - без резултат. Той все пак има една надежда: съдът да отмени уволнението му и да го върне на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германистан

    65 5 Отговор
    Веднага да го назначат в DW да им оправи демографския проблем !

    Коментиран от #28

  • 2 ZZ12

    39 5 Отговор
    Хайде стига сте подклаждали прозореца на Овертон. На всички е ясно, че никой не ще п-ли - ни да вижда такива, ни да го управляват такива. Правете си каквото щете вечер, но не парадирайте. Нормалните хора са повече, следва ненормалните са малцинство, излишъкът от Гаусовото разпределение, следва равно на нула.
  • 3 Оппа

    45 9 Отговор
    Да ходим в Турция, да отгледаме децата си! Колкото по на изток, толкова по-добре. С тия джендъри до гуша ми дойде.

    Коментиран от #20

  • 4 Batushka

    15 15 Отговор
    Ами ако човека си е гледал работата и не е правил мили очички на колегите смятате ли че е нормално да го уволнят?

    Коментиран от #5

  • 5 Нема що

    6 24 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    Пълен абсурд здрав прав умен и интелигентен дори и гений да е не им дреме и явно няма значение дали е производителен и истински професионалист за тях било важно какъв секс прави пълна тапанарщина
  • 6 гост

    37 3 Отговор
    Ко?
    В Турция мъж да харесва мъж?
    За първи път чувам
  • 7 Разбира се

    30 3 Отговор
    По същата логика да назначат педофил за възпитател в детска градина.Обратните са биологичен брак и трябва да се бракуват и рецилкират.

    Коментиран от #11, #31

  • 8 Ayyy

    15 19 Отговор
    Турция на Ердоган в нови приключения... Всички турци ще бъдат уволнени от работата си! Няма турчин, който не обича и мъжката любов, това е в тяхното ДНК!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рамон-Стария педал

    3 2 Отговор
    Аз харесвам Рошко......

    Коментиран от #16

  • 11 Фалш

    5 16 Отговор

    До коментар #7 от "Разбира се":

    Логиката ти е направо продънена , педофилите се броят за насилници а до сега не съм чул гейове или лесбийки да насилват колегите си
  • 12 ванката

    28 4 Отговор
    веднъж да чуя една добра новина от турция...браво така трябва
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рамон-Стария педал":

    Да го командироват тука за обмяна на опит
  • 17 Манаф чиев

    3 0 Отговор
    Метине метине и ти ако знаеш в какъв филм си се вкарал, ходи и обяснявай сега че нямаш сестра.
  • 18 Бах

    20 4 Отговор
    Дори животните отхвърлят такова себеподобно.А на нас ни го насаждат като нормално.Прости им Боже тяхната ненормалност.Прави са Турците.Какво да кажем ние с нашите 40% педерасти в парламента.

    Коментиран от #19

  • 19 тра ла ла

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бах":

    Е това с животните е прекалено. При животните хомосексуализма е дори по-силно изразен от колкото при хората. Къде си чул животно да се интересува от сексуалните наклонности на друго животно ?
  • 20 Becker

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оппа":

    И никога не се връщайте!
  • 21 Аслан Акъ

    11 0 Отговор
    Евала на комшиите!Те така се прави!
  • 22 Tурция, болния човек на Европа

    4 14 Отговор
    Партията на Ердоган споделя безплатна книга за милиони копия на турските мъже, за да им "посъветва" как да бият жените си и по този начин да гарантират "мир и семейно щастие" като "глави на дома"! Мъжка любов и бой на жените. Това е лицето да днешната Турция!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    3 7 Отговор
    Аз съм гей това значи ли че не мога да бъда полицай? Добре че не съм се родил в туркия.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Hяма дъно

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турски полицай е уволнен, защото е хомосексуален. Само един? В Турция всички те са гейове. Повечето от тях с изключение на армията и полицията са в мюсюлмански училища и джамии.
  • 28 гОСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Германистан":

    Или в пентагона там такива са с предимство.
  • 29 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Въпросният господин е трябвало да си даде сметка в какъв държава живее и да избере някоя артистична професия. По света има много мъка и нищета, много по-значителни от историята на гей полицай, когото са уволнил.
  • 30 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Извратени еврогей ценности":

    Да бате представям си как изпадате в паника от страх ходи си поръчай железни гащи да не попаднеш на мене докато ти слагам прангите ще ти мина през всички дупки да ти поразклатя комплексите аре отивам че съм наряд днеска
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха ха

    1 0 Отговор
    Много на сериозно е взел Истамбулската конвенция!
  • 34 Извънредно

    1 0 Отговор
    В някои държави жени нямат никакви проблеми когато разберат че мъжете им са БИсексуални !
    Въпреки че това е друга тема, хомотата не са като БИ, ама да си хетеро, това е нормално !
Новини по държави: