Last news in Fakti

12 Април, 2019 10:37 2 856 14

Талибаните обявиха: Война завинаги!

  • талибани-
  • афганистан-
  • сащ-
  • ашраф гани

Въпреки мирните преговори със САЩ бунтовниците заявиха, че започват годишната си пролетна офанзива 

Талибаните обявиха: Война завинаги! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Талибаните заявиха, че започват годишната си пролетна офанзива, на фона на преговорите, които водят със САЩ и с представители на афганистанското правителство, с които имат насрочена среща идната седмица, предаде Франс прес.

"Джихадисткият ни дълг все още не е изпълнен", посочва ислямисткото движение в комюнике, разпространено в Туитър и качено на сайта му от неговия говорител Забиула Муджахид.

Пролетното настъпление на талибаните бележи обикновено началото на т. нар. сезон на сраженията в Афганистан, при все че през последните години боевете не спираха и през зимата.

Неотдавна бяха лансирани редица мирни инициативи, но талибаните и афганистанското правителство се надяват чрез успехи на бойното поле да засилят позициите си на преговорната маса.

Миналото лято САЩ започнаха серия от преговори с бунтовниците в опит да сложат край на конфликта. Опозиционери от страната - противници на правителството на президента Ашраф Гани - също разговаряха с талибаните през февруари в Москва.

От 19 до 21 април в Доха се очаква и друг вътрешноафганистански диалог с цел "размяна на гледни точки", съобщиха двете страни.

"Голяма част от страната ни бе разчистена от врагове, но чуждестранните окупационни сили все още упражняват военно и политическо влияние в ислямската ни страна", се казва още в талибанското комюнике. Уточнява се, че тазгодишната операция носи кодовото име "Ал Фатх" ("победа" на арабски език).

Дадени са заповеди в рамките на "Ал Фатх" да започнат координирани действия в цялата страна с цел "да се ликвидират сънародниците ни, които служат в редиците на армията, полицията и опълченията и са използвани от завоевателите за собствените им цели", продължава текстът.

Талибаните обявиха: Война завинаги!

Афганистанското министерство на отбраната определи комюникето като "чиста пропаганда".

"Талибаните няма да постигнат отвратителните си цели и операциите им ще бъдат отблъснати, както и през изминалите години", увери Каис Мангал, говорител на ведомството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    19 1 Отговор
    Какво дирят в Афганистан западните безмозъчни джендъри?

    Коментиран от #6

  • 2 прозззталибан

    18 0 Отговор
    теее измекяри на работа не ходат ли ?? , данъци немат ли ?? задължения .. кредити ?? семейства - за .. ток .. вода не се ли замислят , та ми се занимават с глупости

    Коментиран от #8

  • 3 Ломски

    12 0 Отговор
    Меркел ще им се зарадва. Да й идат на гости с калашниците.

    Коментиран от #4

  • 4 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ломски":

    Те им ходят на Меркел на гости с бомби и калашниците, ама все луди ги изкарват терористите. Тъпа гейска политика.
  • 5 приключвайте с измета мюсюлманска

    4 5 Отговор
    И ако някой ви попита кой вкара неотдавна 200 000 афганистанци през Иран в Турция,да не вземете да се объркате нещо!!Отговорът е- поср*ният Ердоган!!Ако някой ви попита за какво си ги вкара в Турцията,да не вземете пак да се объркате нещо,като си мислите че ще ги спасява,храни и изнудва Европа с тях за пари!!!Не е това!!За друго е!!

    Коментиран от #7

  • 6 Бачо Киро

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Как какво... Занимават се с цветарство и озеленяване и опазване на маковите растения.
  • 7 Само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "приключвайте с измета мюсюлманска":

    Ердоган ли покани талибаните в Европа или Меркел? Я пак помисли!

    Коментиран от #10

  • 8 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "прозззталибан":

    Като ги гледаш къде са на майната си из чукарите, дали имат ел мрежа, водоснабдяване, канализация, супермаркети, магистрали, че чакаш да работят, плащат данъци, кредити... Затова пък непрекъснато бъркат в задниците на цру и компания, които непрекъснато се зорят да си пазят маковите полета и наркодобива...
  • 9 Тъп

    3 0 Отговор
    Брадатковците сакат да контролират маковите полета.Говедарите също.Идилия.Е па нема да се разберат.
  • 10 Само смирено отговарям

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Да,тя ги покани,а посе*ковците им заприбираха парите и ги завкарваха в Европа,като след това продължават да си ''заработват'' своето.Меркел е говорител на Путин и Ердоган.Това е друга тема.Хубаво прочети какво пише в пост 5.Ама като четеш И мисли,че в момента не мислиш.
  • 11 Морук

    2 0 Отговор
    Да го разбирам така ,за хората които си защитават страната ,ашколсун,ловния сезон за едър добитък е свободен ,евалла ти да видиш пролетна офанзива и почистване ,от говеда ,летен сезон егати кефа ,ако дават и по някой лев за отсреляна краварска глава направо тръгвам
  • 12 Рамбо

    0 0 Отговор
    Само чакам новия сценарий от Холивуд, и ще ви сандърлясам!
  • 13 Идиот

    1 0 Отговор
    Това не може да бъде. САЩ с терористи нали не преговаряха?
  • 14 бомбата

    1 0 Отговор
    хак да са талиганската смрад на американските им бащици, дето са забравили какво им се е случило във Виетнам.......
Новини по държави: