Last news in Fakti

12 Април, 2019 20:20 3 354 8

Великобритания обмисля идеята за нов референдум

  • брекзит-
  • великобритания-
  • референдум-
  • филип хамънд

Един от възможните сценарии

Великобритания обмисля идеята за нов референдум - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Много е вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но той трябва да бъде организиран преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз”. Това заяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от БГНЕС.

Той направи този коментар във Вашингтон, където присъства на срещата на Международния валутен фонд. "Това е предложение, което може и е вероятно да бъде поставено в парламента на определен етап", каза Хамънд. Идеята за нов референдум бе сред няколкото алтернативи на Брекзит към сделката на премиера Тереза Мей, която беше поставена на гласуване от депутатите през последния месец, но която не получи мнозинство в парламента.

Хамънд каза, че правителството на Мей се придържа към противопоставянето си на всеки нов референдум. "Позицията на правителството не се е променила. Правителството се противопоставя на потвърждаващ референдум и затова няма да го подкрепим", каза той. Много депутати от опозиционната Лейбъристка партия оказват натиск върху своя лидер Джереми Корбин да включи нов референдум в исканията си в преговорите с правителството за намиране на изход от безизходната ситуация в парламента.

Хамънд каза, че очаква правителството и лейбъристите да постигнат споразумение през следващите няколко месеца. Той заяви, че всеки нов референдум вероятно ще отнеме шест месеца за организиране, което означава, че времето ще бъде намалено преди новата дата за отлагане на Брекзит на 31 октомври, която беше договорена от лидерите на Европейската съюз тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    16 7 Отговор
    Е, нали за това беше цялото мотане досега. Референдуми докато не дадат "правилният" отговор...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 239

    4 1 Отговор
    Две от три или три от пет ще бъде. Демокрация а? Глас народен.
  • 4 куку руку ку

    2 1 Отговор
    Късно е либе за китка!
  • 5 WTF

    6 0 Отговор
    Много пари спечелиха някои хора от тази несигурност :)
  • 6 kook

    8 0 Отговор
    Това няма да стане никога - нагласено е излизането от евросъюза с референдум на косъм 1 процент и нещо разлика по спомени...
    Ингелизите искат да излезат, че ще се съюзяват с САЩ срещу Европа, па може и да воюват със САЩ срещу Европа!
    Да де ясна е скапаната им схема - но ще хапнат хурката заедно с чичо Дони...
  • 7 1234

    11 1 Отговор
    при демокрациите е така, гласуваш на избори и референдуми докато гласуваш правилно!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: