Last news in Fakti

15 Април, 2019 21:18 3 398 20

Бежанец в България моли Лондон за помощ

  • талибани-
  • бежанец-
  • афганистан-
  • разузнаване-
  • помощ-
  • лондон-
  • навид нури

Навид Нури е получавал смъртни заплахи от талибаните

Бежанец в България моли Лондон за помощ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Афганистански бежанец в България, помагал на британската армия, моли правителството в Лондон да му помогне да не бъде екстрадиран обратно в Кабул от българските власти, съобщава вестник „Таймс“.

Навид Нури е получавал смъртни заплахи от талибаните заради работата му за британските въоръжени сили, предаде БНР. 30-годишният Нури е работил като преводач за британската армия в Афганистан в периода 2010-2012 г. Четири години по-късно той напуснал Афганистан заедно със съпругата си, сина си, родителите си, негов вуйчо и две от сестрите си заради заплахите от талибаните.

През 2016 година бежанците прекосили границата на България, където били арестувани. Нури, съпругата му Мувган и 5-годишният му син Наиб са в бежански лагер, където изчакват властите да се произнесат по молбата им за убежище. Баща му и вуйчо му са в лагер за задържане. А майка му и сестрите му живеят в апартамент под наем.

Нури обаче е бил информиран, че на него и на семейството му ще бъде отказано убежище и ще бъдат депортирани в Афганистан, защото съдилищата в България не признават сертификата му за работа към британската армия и не смятат, че той е изложен на риск в Кабул.

Вестникът цитира изявление на талибаните през май миналата година, в което се казва: „Навид Нури е роб и активен член на неверници и атеисти. Ако той не се предаде на властите, баща му ще бъде наказан заради него“. „Таймс“ цитира Навид Нури, че не държи обезателно Великобритания да го вземе, той е уседнал в България, но не може да се върне обратно в Афганистан.

България се превърна в център за мигрантите, опитващи се да стигнат до Европа след споразумението между Турция и ЕС, което до голяма степен прекрати използването на пътя през Егейско море към гръцките острови. Вестникът допълва обаче, че българското правителство е известно с това, че третира лошо търсещите убежище и афганистанците нямат голям шанс да получат защита.

Нури не е бил в състояние да намери опитен адвокат, а в съдилищата често няма преводачи. Пред репортер на „Таймс“ Нури е заявил: „Ако от британското правителство могат да ми помогнат, това, което искам, е просто да кажат на българите, че съм работил за британците“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мосак фонсека

    9 11 Отговор
    Балък ,стой тука при пена нидустъпната вее.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 МАК

    40 5 Отговор
    Да бъде върнат веднага!! Аман от тая ислямска фанатична измет!! Да си стоят там!! Нямат място в Европа!!

    Коментиран от #19

  • 5 бодлива тел

    46 1 Отговор
    И кво на нас британците да ни наредят, щот са ни шефове и ние сме им колония така ли ??? Нещо се е объркал тоя, ако британците си го искаха щяха да си го вземат я колко паснина са събрали от света. Нас британците ни бомбардираха и ние много ги обичаме, аЧърчил такива хубави неща за нас говорил и те така ! Всеки от тия си дрънка, кавото си иска само и само дасч се добере до заветната Евтопа и там после ясно....
  • 6 Генерал Врангел

    25 14 Отговор
    Даже и бежанците се молят за помощ да бъдат екстрадирани от ''Земният Ад''- България. Предпочитат да бъдат в зона с военни действия /под всякакъв предлог/, но не и в бедна и нещастна България. Още ли мислите че текстът на химна е в съзвучие с действителността?? Още ли се чудите дали не трябва да бъде променен??ПИТАМ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ ТОЧНО ОТ ВАС ТУКА...

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Измислица

    7 2 Отговор
    Чети горното!
  • 8 Тръмп

    14 0 Отговор
    Аллаховците са на Джихат срещу Кръстоносците-Христяни и докато не ги изтребят до крак,няма да мирясат!!!;(:(:(Вервайте ми!!!:):):)Лъжат,че са мили и добри преди да ви взрият или премажат!!!;););)
  • 9 Досведание таварищ

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал Врангел":

    Не се мъчи Отивай в Сибир Живота ти си е твой А колкото до химна това не е истинския химн на България а наложен от комунистите Сърди се на тях
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бббббб

    4 0 Отговор
    Британците да сиго вземат
  • 13 Националист

    4 0 Отговор
    Негрите са примати. Навсякъде дърпат култура и образование надолу. Но са първи по насилствени престъпления. Спрете да вкарвате в България тоя огромен проблем - негрите!
  • 14 ттт

    3 1 Отговор
    Исляма е спирачка за прогреса на човечеството. Мохамед пророка на мюсюлманите е бил педофил, убиец, военен престъпник търговец на роби. Оженил се е за 6г. Айше когато е бил на 52г. Над 10 женитби е имал. Това е модела за следване на някои и няма как да създава добри, разумни и честни хора, защото копирайки делата му стават автоматично грешници а даже и престъпници. Вижте как са се държали в продължение на векове Турците мюсюлмани във всички окупирани територии. Третиране на всички не-турци и не-мюсюлмани като подчовеци. Всички хора са създадени от Бога и Бог определено не желае хората да се третират един друг унизително, и да се подтискат един друг.
  • 15 ттт

    4 1 Отговор
    Не на Исляма!

    167 Строфи от Корана зоват за насилие, война, джихад. Исляма според днешни стандарти е създаден от един закоравял престъпник, изнасилвач, робовладетел, грабител и убиец. Тази измислена от низши духове религия - Исляма е заплаха за Християнската култура. Винаги е бил и такъв ще си остане.
  • 16 Националист

    3 1 Отговор
    Да ходи в Ислямска държава. Ние нямаме нищо общо с Афганистанските проблеми.
    Ако си играем на "човешки" права България няма да я има. Това е истина. Вижте какво стана с Лондон. Там са на власт вече мюсюлманите с Пакистанеца Мохамад, белите са малцинство в Лондон.
  • 17 Бобо

    3 0 Отговор
    Афганистан е суверенна държава с законно избрани парламент и президент. Каква е причината този афганистански гражданин да не признава своята законна власт подържана от международната общност? Защо като патриот да не остане в страната си заедносъс своето семейство и да се бори за бъдещето на страната си както правят милиони афганистански граждани? Нали е работил като преводач, нека сега да работи като полицай или да влезне в армията. Или така е по лесно , да ръгне по европа и да търси икономическо убежище. За силите на ИСАФ са работили стотици хиляди афганистанци но само не голяма част хитреци използват милостивите европейци. Правилно е решението да се депортира. Кабул е град с 5 милионо жители и надали някой ще го намери там. Друг въпрос е ако там в афганистан е вършил други престъпления и затова не иска да се връща.
  • 18 Националист

    4 0 Отговор
    Негрите, Афганистанците и Мароканците са лидери в насилствените престъпления в Европа! Всички те си имат големи държави и няма нужда да обръщат нашата на мултикулти гето, сбирщина от нискоинтелектуални, с примитивни наклонности хора.
    Въпросе е наистина сериозен! Не идват хора, които ще помагат за прогреса на България, а идват за нейното циганизиране.
  • 19 какво става с визовия режим

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "МАК":

    Май*ата му на кирливия талибан.То там други няма.Да отива при Ердоган.Както го е вкарал,така и да си го дондурка.
  • 20 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Човекът иска у Англия, у Лондон , на Трафалгарския площад, а може и на Тауер бридж, а още по-добре пред Абатството на Уестминстър. Ама не иска сам..... Я бройте - още 7 /седем/ калпака! Ами не е лошо Велика Британия да си вземе човека и цялата му тайфа - ама и те като че ли поумняха и ....."не вярвам, мале, кака мома да излезе "Ако има пердесюс политици на тази земя - британските са им тартора.Нури да се "интигрира " тука - ще има да му постиламе бели чаршафи......