Last news in Fakti

17 Април, 2019 12:45 2 032 7

„Нотр Дам“ е била на 15 минути от пълно унищожение

  • нотр дам-
  • франция-
  • катедрала-
  • париж-
  • унищожение

Катедралата беше спасена от пожарникарите

„Нотр Дам“ е била на 15 минути от пълно унищожение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Катедралата „Нотр Дам“ е била на минути от пълно унищожение. Британският "Гардиън" публикува статия за опустошителния пожар в катедралата в Париж, като подчертава, че емблематичната църква е била на „15 до 30 минути“ от пълно унищожение.

В статията се прави обобщение на наличната информация за инцидента, който разтърси френската нация в седмицата, в която фокусът на обществото трябваше да бъде насочен към резултатите от Националния дебат, предаде агенция "Фокус".

От редакцията обръщат внимание на редица обвинения, че катедралата, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и увековечена в романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, се е разпадала и преди пожара. В тази връзка се припомня, че катедралата е собственост на държавата и е в центъра на дългогодишен спор с Архиепископията на Париж за това кой трябва да финансира възстановителните работи на рухналите балюстради, разпадащи се гаргойли и напукани фасади.

Жан-Мишел Лениуд, председател на Съвета към Националния институт за наследството, коментира: „Това, което се случи, непременно щеше да се случи в един момент. Липсата на истинска поддръжка и ежедневно внимание към такава голяма сграда е истинската причина за тази катастрофа".

След като пожарът беше обявен за напълно овладян, заместник- министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Нунез увери, че структурата е спасена, но остава уязвима. Министърът похвали действията на пожарникарите, но призна, че съдбата на катедралата е несигурна. „Те спасиха сградата, до 15-30 минути щеше да бъде напълно срината", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глас народен

    15 4 Отговор
    Загрижените у нас за католическата катедрала, знаете ли колко църкви и паметници на културата в България са в трагично състояние и имат нужда от реставрация??? И 5 стотинки не давам за Нотр дам, където векове на ред се е вихрила зловещата Инквизиция, затрила хиляди човешки съдби и прогресивни умове!

    Коментиран от #3

  • 2 Беден бизнесмен

    9 1 Отговор
    Храмът на висшите общества в Париж изгоря. Църквата на богатите и хубаво облечените - Католическата и Православната ''си гори'' от самото си създаване. Ние нехубаво облечените и с малкото пари, се молиме на Господ там където спиме, ядеме и работиме и не ни е нужен 1 милиард евро за храм, но ни е нужна работа, свестни управници и по-висок стандарт.Като хвърлят богаташите 2 милиарда евра за да я възстановят, ислямистите пак ще намерят начин да я унищожат, а съм дълбоко убеден че Господ по никакъв начин, ама по никакъв не е в този храм и няма да бъде никога там... Четете библията и се покайте.... времето НА СТРАШНИЯТ СЪД наближава.... хич не го казвам на майтап, които са чели билията знаят за какво иде реч.
  • 3 Borislav Popov

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "глас народен":

    Е да ама Баце обеща финансова помощ и реставратори за катедралата ! Така че и в твоя джоб ще бръкне - независимо дали си съгласен или не !
  • 4 ТАСС

    0 0 Отговор
    Дреме ми !
  • 5 udjs

    1 0 Отговор
    Катедралата много удобно пламна в полза на Макрон ,когато жълтите жилетки обещаха още по-големи протести!Сега веднага ще се намерят хора да ги сочат с пръст!Освен удар по жълтите жилетки пожарът е удар и по християнството!
  • 6 Нео

    1 0 Отговор
    След Втория Ватикански събор на йезуита Карл Ранър е поверена задачата да помири всички църкви и религии с Рим под претекст,че спасението може да бъде открито във всички вероизповедания,но при условие,че те признаят върховенството на Рим и папата.За да се постигне тази цел,ролята на Христос трябва да бъде омаловажена.Това вероотстъпническо учение бързо е въведено за изучаване и католическите теолози и учени пропагандират тази идея с голяма енергия.Пол Нитър,преподавател по теология в университета XAVIER и някогашен студент на Карл Ранър в Папския грегориански университет в Рим,написва книгата "Никое друго име?"в която популяризира идеята,че всъщност Исус Христос не е единственият път към спасението,А ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ЖИВЕЕ КАТО ИСТИНСКИ ЧОВЕК.Това е наистина творческа но не и библейска теология.С такава фина измама и терминология могат да се заблудят и най-добрите познавачи на Библията.За да се постигне обединение обаче писанията трябва да бъдат изопачени и пригодени към всички световни вярвания по такъв начин,че теологията на икуменизма(обединението)да бъде прокарана.Или казано по друг начин,може да вярвате в каквото си поискате ако признаете върховенството на Рим и папата.
  • 7 dynamo

    0 0 Отговор
    Според мен рязаните мюзлита имат пръст, че даже и крак в тази работа. Но не смеят да кажат, защото идват избори. Европейският парламент ще се напъни с десни радикали.
Новини по държави: