Last news in Fakti

17 Април, 2019 13:04 9 990 42

Сърбия няма да чака България. Започна „Турски поток“

  • турски поток-
  • сърбия-
  • българия-
  • газопровод-
  • ивица дачич-
  • строи

Ние няма да чакаме да бъде завършен българският участък, обявиха от Белград

Сърбия няма да чака България. Започна „Турски поток“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сърбия е започнала работа по строителството на сръбския участък на газопровода "Турски поток", без да чака завършването на работата по българския участък. Това заяви днес сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, съобщи ТАСС.

"Ние няма да чакаме, докато бъде завършен българският участък. Вече сме започнали работа по строителството на сръбския участък на "Турски поток", каза Дачич.

По-рано министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че разрешение за начало на строителството на сръбския участък ще бъде издадено до края на април и работата скоро ще започне официално. Сръбската енергийна агенция одобри на 5 март строителството на сръбския участък и началото на работата беше планирано за април. Изграждането на газопровода на сръбска територия от българската до унгарската граница е възложено на "Газтранс" - съвместна компания на "Газпром" и "Сърбиягаз".

В по-ранни свои изказвания директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви, че сръбската страна е готова да започне изграждането на своя участък от газопровода в края на март - началото на април. Строителството трябва да бъде завършено до 15 декември. Сръбският участък на "Турски поток" трябва да започне да доставя природен газ до края на април 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 58 Отговор
    Поредното плашене на гаргите от Кремъл !!!! Първо абсурд да построят нещо до края на годината , второ тръбата ВЛИЗАЩА в България от Турция НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ руска собственост и минимум 50% от капацитета и трябва да бъде запазен за ДРУГИ доставчици , как ще им хареса това на рашките , ахаха !!!
  • 2 недосетлив

    23 10 Отговор
    Някой нервничи, изглежда, кой ли е?
  • 3 Димо касапина

    67 23 Отговор
    Ако Боко прецака и този поток ... майка му жална

    Коментиран от #21, #23

  • 4 ****

    58 14 Отговор
    А в началото на 2020 г. като спрът газта през Украйна,да видим тогава на кого ще му хареса,а и наще шматки да не се мотат още,че да не изтървем и тоя поток сега,че гърците потриват ръце и само това чакат.

    Коментиран от #6, #12, #41

  • 5 хахаха

    15 20 Отговор
    Няма и да го дочакате бракя србе
  • 6 гост

    29 37 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    А Гърция не е в ЕС и там не важат същите закони , ахахаххахах !!! Да не говорим къде ще иде след нея и по какви тръби !!!! През Македония ???? Или през Албания ??? Ахахахахах !!! Толкова сте жалки русконадупените !!!! А кой ще му плаща неустойките на Газпром , ако не си изпълнява договорите , да не говорим , че посмъртно ще забрави за износ в ЕС !!!!

    Коментиран от #16

  • 7 Дони

    15 10 Отговор
    Някой си прави сметките без кръчмаря !
  • 8 не син

    32 8 Отговор
    Сърбите действат като при нормални търговски отношения ! Но не се учат от трагедията на съседите си ! Ние се опарихме, не изгоряхме с Южен поток и вече не бързаме ! Парен каша духа ! Сърбите не знаят какви "партньори" са ЕС и САЩ !
  • 9 Оле

    12 5 Отговор
    Путин иронично нарича САЩ и НАТО партньори . Ние и сърбите не можем.
  • 10 Кукув ден

    15 13 Отговор
    Ще строят стълба към небето, сърбете
  • 11 Булгаргаз

    14 18 Отговор
    Някой да ви спира да си строите или не Не виждаме някой да ви кара насила След две години ще ви продаваме Българска газ от Ч Море
  • 12 Рашка с чашка

    16 21 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Гърция, Кипър и Израел вече работят по разработването на находището край Кипър. Ако нещата там тръгнат, Турски поток ще стане излишен. При положение че Северен поток няма да е готов до 2021г руснаците няма как да спрат преноса през Украйна в 2020 г. Това ще означава че ще се откажат от пазара Европа. Ако не продават на Европа ще остане само Китай и китайците ще ги изнудват както си поискат.

    Коментиран от #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Авер

    16 14 Отговор
    Сърбите ще направят тръбата преди нас,друг път.Колкото построиха паста от Южен поток.Лъжат и мажат за някой и друг милион от руснаците и милион два от западняците.Винаги така са действали.
  • 15 Хитър Петър

    22 19 Отговор
    Естествено че няма да бързаме, откри се голямо находище на газ в Леванта, правят се проучвания в момента в Черно море в нашия участък. За какво ни е притрябвал руския газ от турския поток, при положение че руснаците ни продадат най-скъпия газ, по-скъп от на всички останали. Защото сме братушки!

    Коментиран от #18, #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чичо Сам

    19 15 Отговор
    Тръби ще има , и в Сърбия и в България ,ама по тях няма да тече руски Газ...,разбрахте ли Съветско-руски тъпанари ?:))))
  • 18 Borislav Popov

    17 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хитър Петър":

    Нали нашето Черноморие го дупчиха три западни фирми няколко години ?!! Какво стана ? Баце каза - ще анализираме проучванията - и до тук !! Край на проекта , а и заровихме една торба пари там !! А уж щеше да има газ за следващите 300 години !!!

    Коментиран от #19, #36

  • 19 Булгаргаз

    11 9 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    На финалната права сме Газ има много даже и ще продаваме това е добрата новина за България

    Коментиран от #20

  • 20 Borislav Popov

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Булгаргаз":

    За кога да го очакваме ??

    Коментиран от #22

  • 21 Варна

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Димо касапина":

    Ще кажеш, че не сме виждали подобен развой на събитията :-)) Знаеш, че този е способен да прецака абсолютно всичко по нареждане от САЩ или Германия
  • 22 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    За когато ушанките си го донабутат до топките с тръбички за милиарди , които после ще трябва да продадат на друг , примерно султана , а той да ги изнудва за 3-4 пъти по-ниска цена , щото може от другите 50% азерска или туркменска да си направи транзита , ахахахха !!!

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Колю сатъра

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Димо касапина":

    Ако Боко НИ прецака С този поток за 3 М-И-Л-И-А-Р-Д-А ... майка му жална.И то при положение,че сърбите нищо не плащат за тяхната отсечка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Borislav Popov

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ти гледай себе си ! Не ги мисли руснаците ! Ние сме в положението - "на гол тумбак чифте пищови "!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Borislav Popov

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    А какво стана с нашия газ от Катар ? Или остана да купим само камилите ?!! Щото и там работата беше сигурна !

    Коментиран от #28

  • 27 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Ооо , така ли ??? А що нещо забрави за "свиването на сърмите" , ахахах !!! Да не би чифтето пищови на гол тумбак да се окажат на батя , ахахах !!!!
  • 28 гост

    10 8 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Връзката Комотини Стара Загора ВЕЧЕ СЕ СТРОИ !!!! А и старата през Петрич си работи и ИМЕННО през нея ще дойде първия НЕРУСКИ газ !!!!! Втечнен от терминала в Атина и ПО-ЕВТИН с 20% от руския !!!! За една поръчка , смятай при редовни доставки !!! Имаме 1 млд кубика догодина от Азербайджан , което е 30% от потреблението на България с възможност за удвояване при поискване !!! А този от Катар няма да се забави много , до 2-3 години терминала в Александрополис ще стане и Булгаргаз ще си го купи директно !!! Обаче гледай големия сеир края на месеца , като дойдат производителите от САЩ на конференцията в София и сключат договори за директни доставки със ВСИЧКИ големи потребители в България , ахахахха !!!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 играчка тип плачка

    3 5 Отговор
    На никой не му дреме за газопровода,важното е да се усучат едни пари.Ако този номер не мине,има си вариант 2-АЕЦ-Белене.Там за каква лапачка още става въпрос,направо не е за вярване.Нищо чудно и сърбите да се сдобият като украинците с някой пустеещ тръбопровод.Калпава работа,като всяка руска работа.Уравнение само с неизвестни.Money, money, money
    Must be funny........
  • 30 Borislav Popov

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    А като тръгнат камилите - тогава ми се обади ! Да види 20% по ниски цени ! Щото практиката до сега твърди обратното !
  • 31 Borislav Popov

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Интересното е само - защо големите производители от обора купуват руски втечнен газ ? Защо баце рева за хъба и ходи при Путин ? Колко им струва втечнения газ на украинците и поляците ? И не на последно място - защо Ю Корея и ред други държави не искат краварския шистов петрол ? Отказаха доставките !
  • 32 Намериха си майстора

    11 8 Отговор
    Недей да се пениш руския газ няма да е основен доставчик както беше до сега Путин си изпърдя патроните със заплахи за спиране и високи цени С рогата напред до там Сори Путин
  • 33 Диамантената ръка

    11 1 Отговор
    Давайте сърби, като свършите у вас, ще направите и нашите. Путин ще ви даде кинти.

    Коментиран от #35

  • 34 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Те китайчетата и сега ги изнудват както искат купуват газ на ниска цена (най - ниската почти на себестойност). А Ердоган нали е тъп резняк така го врътна джуджето, че почти стигна цената на китайчетата.
  • 35 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Диамантената ръка":

    Чакай Путин да даде кинти. Още не се е родил сърбина дето ще измъкне на малкия гном кинти.
  • 36 Ayasofya

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    Ако бъде намерен, утре сутринта Турция е там. "Имаме историческо право, не признаваме морския закон, газът принадлежи на турците на България, нищо няма да се случи без нашето участие, ще ви счупим главите" и т.н. Каквото казва и за чуждия газ в Източното Средиземноморие.

    Коментиран от #37

  • 37 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ayasofya":

    И като казва какво ??? Вече три находища в Кипър и Израел се ЕКСПЛОАТИРАТ !!!! А Турция не е видяла и няма да види цент оттам !!! А още поне толкова предстоят !!! Най-голямото находище се разработва от Ексон Мобил !!!!! Ще водят война със САЩ или какво , ахахах ???!!! А Ексон Мобил миналата седмица обявиха , че догодина ще имат готов терминал , който ще втечнява газа от всички находища в района и ще го доставя до терминалите в Испания , Франция , Италия , Гърция , Турция , а скоро и Хърватска !!!
  • 38 Голем смях

    5 2 Отговор
    Тези боклуци явно не са в час ,че никаква газ няма да дочакат от Турция през България.Те в ЕС и в България ядят доматите с колците.Първо ушанките да си платят милиардите неустойки по украинския транзит.
  • 39 Бойко Борисов

    5 4 Отговор
    Хората си гледат националния интерес не американския. Браво на сърби, маджари, австрийци, италиянци!
  • 40 Метгонтан

    1 1 Отговор
    Добре бе джанъм ? Как ше си сложиш якето и отгоре потника ? Как ще се качиш до 5 етаж без да минеш през другите ??? Аааа да забравих , рашките всичко могат , ма само на приказки хааххах
  • 41 Димитърд

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Напомням на руските зомбита следният факт. Полша спря доставките на руският петрол поради изключителното лошо качество. Толкова лошо, че повредили модерните технологични инсталации монтирани в Беларус. В България също си патиме от руският внос на газ и петрол. Хем са най-високи цените от целият ЕС, хем лошото качество скапва по бързо двигателите на колите ни. Всеки български шофьор който е карал със западни горива знае каква е голяма разликата между руските боклуци и западните горива. Просто и ясно трябва да прогледнем, а не да се навеждаме на руснаците, които ни източват държавата.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: