842 8

10 000 души ще пазят границите на ЕС

Става дума за нов корпус, който ще функционира до 2027 г.

10 000 души ще пазят границите на ЕС

Евродепутатите приеха новото законодателство, което засилва Европейската агенция за гранична и брегова охрана в сряда, гарантирайки по-добра защита на външните граници на ЕС.

Промените в Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) имат за цел да разрешат съществуващите проблеми и да отговорят по-добре на настоящите нужди свързани със сигурността и миграцията.

Нов постоянен корпус с персонал от 10 000 души ще функционира до 2027 г.

Нов постоянен корпус ще бъде установен в подкрепа на страните на ЕС по места за гранични проверки и задачи, свързани с връщането на неправомерно пребиваващите лица, както и за борба с трансграничните престъпления. Стартирайки с 5 000 души оперативен персонал през 2021 г., постоянният корпус ще бъде пълноценно функциониращ през 2027 г. с персонал от 10 000 души. Корпусът ще включва и резерв за бързо реагиране при извънредни ситуации.

Постоянният корпус ще включва гранични и крайбрежни патрули, наети от Агенцията, както и командирован персонал на задължителна основа от страните на ЕС.

По-ясни процедури за връщане и сътрудничество със страни извън ЕС.

Модернизираната агенция ще има възможност да оказва подкрепа за изпълнението на процедурите за връщане в държавите членки, като например идентифицира незаконно пребиваващите граждани на трети страни или помага на националните органи за издаване на документи за пътуване. Новите правила ще засилят също сътрудничеството с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Сътрудничеството със страни извън ЕС също ще бъде подсилено, като се дава възможност за нови споразумения, отвъд настоящото ограничение до съседни на ЕС държави. Зачитането на основните права и защитата на личните данни в това сътрудничество е гарантирано чрез серия от предпазни мерки. Освен това, значителен брой наблюдатели на основните права постоянно ще оценяват дали оперативните дейности на агенцията спазват основните права.

Докладчикът Роберта Мецола (ЕНП, Малта) заяви: „Нашият ръководен принцип е да бъдем справедливи към нуждаещите се от закрила, твърди с тези, които не отговарят на условията и груби към онези, които искат да се възползват от най-уязвимите на тази планета. Гражданите го поискаха и ние изпълнихме искането им - за рекордно кратко време“.

Правилата бяха приети с 403 гласа „за“, срещу 162 гласа „против“ и 44 „въздържал се“. Текстът сега трябва да бъде официално одобрен от Съвета преди да влезе в сила.

Франция
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мутра
  Отговор
  1 12:00  18.04.19
  междувременно тока става двойно по скъп на нощната тарифа а българия е на 111то място по медийна свобода. давайте, напишете нещо за артекс или апартамент гейт да замажете поредния прокаран закон под носа на хората

  Коментиран от #4

 • Реалист
  Отговор
  2 12:01  18.04.19
  Браво - още една малка стъпка в правилна посока - обособяване на Европейски Съюз с единна армия и полиция и , дай боже, съдилища. За да нямаме по-вече "изгнили ябълки" или съдии-политици като лозата панов. След което и рашки и янки и гаджали ще скимтят извън оградата.
 • Meganoob BG
  Отговор
  3 12:05  18.04.19
  Тези 10 000 души май ще ги оставите като при Дойран местните селяни ако се смилят над тях да им дават по нещо за ядене, а после на гладно ще трябва да държат и ордите които ще идат от Азия.

 • Реалист
  Отговор
  4 12:06  18.04.19

  До коментар #1 от "мутра":

  Май под всяка една новина днес имаш задача да се опиташ да нагнетяваш напрежение с темата за тока. Пак лъжете червените тролове по комунистически. Това че ЧЕЗ иска някакво увеличение вобще не означава че ще стане както искат. червеЙните талибани усетихте че пак че го издухате на изборите и почна съгласуван вой от чакали-мършояди. Няма ли да се изкажеш и за защита на арестуваните олигарси спонсори на партийката ви - останахте без финансиране и няма протести по улиците. Левичари...

  Коментиран от #5

 • мутра
  Отговор
  5 12:14  18.04.19

  До коментар #4 от "Реалист":

  на хората им писна от герберистански боклуци като теб - скрий се след 2 години няма да ви има и като партия сигурно

  Коментиран от #7, #8

 • Млад Граничар
  Отговор
  6 12:17  18.04.19
  А ще може ли да пукаме !
 • Реалист
  Отговор
  7 12:29  18.04.19

  До коментар #5 от "мутра":

  Хахахаха - червените чакали това го повтаряте още преди Бойко да ви ошамари на изборите за кмет в София. Смени ударението на "ЧАКАЛИ" и си го повтаряй като мантра още поне 10 години, хахахахаха... Пак ще ядете дървото на изборите защото младите и образованите гласуват за ГЕРБ а не за партия пълна с олигарси РАЗГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ. Кои са в ареста сега от вашите, ще ми ги изредиш ли? Или и ти трепериш да не звънят за теб че си чакалче и ти от глутницата? "Светло бъдеще" ви очаква - кака кури лъжата ще ви опоска както опоска Техноимпекс и че ви раздели на безброй групички джавкащи се помежду си... ЧЕРВЕНИ ЧАКАЛИ ЧАКАЛИ ЧАКАЛИ ...Хахахахаха...
 • наивник
  Отговор
  8 12:55  18.04.19

  До коментар #5 от "мутра":

  Това Милиончева ли ти го каза или другарката Лъжа Импексова

Напиши коментар:


Публикувай