Last news in Fakti

18 Април, 2019 20:59 4 031 14

Тревога! Пчелите продължават да намаляват

  • пчели-
  • опрашване

Точните причини са неясни, но промените в климата може да са една от тях

Тревога! Пчелите продължават да намаляват - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от десет вида диви пчели, които имат голяма роля за опрашването на плодовете и зеленчуците в североизточните американски щати, намаляват, съобщи АР.

Учени от университета на Ню Хемпшър изследваха 119 вида пчели в щата от музейна колекция на 125 години. Те установиха, че 14 от тях са намалели, някои с до 90 процента.

Точните причини са неясни, но промените в климата може да са една от тях. Половината от намалелите в района видове са се изместили на по-голяма височина. Други потенциални причини могат да са намалял хабитат, урбанизацията, употребата на пестициди.

Популациите на пчелите намаляват в цял свят от повече от 10 години. Според учените това се дължи на много фактори, като употребата на инсектициди с неоникотиноиди, паразити, болести, промяна в климата, намаляло разнообразие на храната.

Пчелите са много важни за опрашването на посевите. Почти една трета от храната на хората е от растения, опрашвани от пчели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    52 3 Отговор
    Така е за жалост и аз съм пчелар и виждам такава тенденция наистина.Лошото е че земеделците ги боли фара и пръскат когат си искат и с каквото си искат а не осъзнават че с пчелите ще имат в пъти по добра реколта

    Коментиран от #4

  • 2 Жалко

    53 1 Отговор
    Ако ги няма пчелите идва и краят на света! Те имат важна роля за оцеляването на човечеството!
  • 3 Богат Американски Фермер

    6 30 Отговор
    Здравейте, аз имам 6000 декара ферма и всяка година пръскам с 50 тона продукти на Монсанто. Продукцията ми е с невероятно качество и изобилна. С изненада научавам, че съществува такъв вид пчели. Никога до сега не съм виждал, а съм на 70 години !

    Коментиран от #13

  • 4 Пешо

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Прав си на 100 %. Но мислиш ли, че на политиците и латифундистите им пука за пчелите, по-важно за тях е да крадат три милиарда субсидия всяка година и да си я делят. Пък пчелите, като българите - кучета ги яли.
  • 5 Давид

    31 0 Отговор
    Върху нас българите се извършва геноцид . Това трябва да се разбере и да осъзнаем , че сме във война с хора , които искат да унищожат най древната страна от сегашната цивилизация . Елита ни се е продал и продава и нас . Част от него не са истински българи . Трябва да се обединим и да воюваме . Това го умеем най добре .
  • 6 Аз съм.

    1 0 Отговор
    Ммддааммм
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фжр

    22 1 Отговор
    На паднали от небето ли се правят - радиовълните и честотите за операторите като с почне от 3G, 4G и сега 5G, всъщност разрушават нервната им система, започват да летят в кръг падат и пълзят, но не летят... Това се знае отдавна има хиляди публикации. Колкото по-добро и качествено е покритието, толкова по-силно и пагубно е облъчването, толкова по-бързо измират пчелите!

    Коментиран от #9, #11

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "фжр":

    Причината за измирането на пчелите не е загадка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. „Eлектромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние и върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 10 Не глеам таувизия

    13 0 Отговор
    Пръскай мързеливи Ганя с раундъп и фосфато още не пчели ами и наз нема ни има...
  • 11 Голям прос

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "фжр":

    Говориш глупости. Специалист съм в областта и съм също и пчелар. Монсанто и Байер са причината за всяко тровене в света с химия, не само за пчелите
  • 12 Пръцко

    15 2 Отговор
    Американците дружно да "благодарят" на Монсанто и тем подобните! Черна чума и масов мор не са унищожили човечеството, но тия ще ни затрият от раз барабар с целия свят :((
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бамби

    2 0 Отговор
    Пръскането от въздуха с отрови и Монсанто, са в основата на всичко това.Крайна цел: депопулизация.Излишните хора - аут! Но има Господ.....