Last news in Fakti

19 Април, 2019 09:51 2 529 7

26 години от нападението срещу наши миротворци в Камбоджа

  • камбоджа-
  • бтр-
  • нападение

При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана

На 18.04.2019 г., се навършват 26 години от трагичния инцидент в Нови Орал, Камбоджа, в района на действие на българския ОПБ „Сини каски” в мисията на ООН (UNTAC) при който загина р-к Венцислав Ангелов Мирчев, от с. Горна Росица, Габровско, а останалия личен състав от екипажа бяха ранени.

Това припомнят от Асоциацията на българските ветерани – миротворци.

Призоваваме всички да почетем паметта на загиналия български герой и пожелаем здраве и късмет на бойните му другари!

Ето и документираната хронология на инцидента.

На 18.04.1993 г. от групата български военнослужещи охраняващи дистрикта (административна единица, използвана по време на изборния процес в Камбоджа) Нови Орал е подадена информация, че в селото има сериозна престрелка, която се води със стрелково оръжие и минохвъргачки. В дистрикта са двама български войници, двама цивилни полицаи и двама цивилни служители от администрацията на ООН. Селото се намира на около 400 метра от охранявания дистрикт.

При тази обстановка войниците заемат позиции за кръгова отбрана.

В 00:10 часа се получава сигнал за изстреляна зелена сигнална ракета, при което командирът на 2 пехотна рота к-н Йорданов издава заповед при приближаване на огъня да се осъществи изтегляне на безопасни позиции на българските военнослужещи и персонала на ООН с помощта на превозните средства на цивилната полиция.

До 02:30 часа на 19.04.1993 г. не се забелязва движение на въоръжени групи.

В 02:35 часа е докладвано на командира на ротата, че по дистрикта се стреля от всички страни с минохвъргачен огън и автоматично стрелково оръжие. Командира на ротата незабавно изпраща група за бързо реагиране в състав от едно мотострелково отделение с БТР в помощ на състава от дистрикта. Групата е командвана от кап. Кръстев при подхода към дистрикта, като същия е оставил незаключени люковете на БТР-а с цел за по-бързи следващи действия на земя. Междувременно стрелбата около дистрикта се засилва. Частите на НАДК („червените кхмери“) навлизат до 1.5 км в територията на КПАФ (про-правителствени войски), палят къщи, ограбват имущество, включително и на канцелариите на администрацията на ООН в дистрикта.

В 02:55 часа, при приближаване на около 1500 метра от дистрикта, от засада и от непосредствена близост БТР-а на групата за бързо реагиране е прострелян в десния борд с кумулативен снаряд изстрелян от РПГ, при което групата губи връзка с ротата и щаба на батальона.

В 03:20 часа е поставена задача на командира на трета рота, майор Зарков да окаже помощ и съдействие на личния състав на 2-ра рота в района на нападнатия дистрикт.

В 04:00 часа майор Зарков докладва, че огънят се е отдалечил от нападнатия дистрикт. На място пристигат два медицински екипа с линейки, а в последствие и медицински екип от базовия лагер, които оказват помощ на ранените.

В 5:15 часа на мястото на инцидента пристига командването на батальона и групата от ГЩ на БА, която е в Камбоджа заради инцидента в Пум Прек.

След огледа на поразения БТР се установява, че кумулативния снаряд е улучил десантната ръкохватка на десния борд, което предизвиква взривяването му преди бронята и кумулативната струя не успява да влезе във вътрешната част на БТР-а, а разкъсва заварката между четирите бронирани листа. През разкъсаната заварка част от огнената струя преминава като нож и причинява смъртта на р-к МИРЧЕВ, а осколките от разтопения метал поразяват останалите от екипажа в различни степени. Решението на к-н Кръстев да остави люковете на БТР-а незаключени и полуотворени предотвратява взривяването на увеличения боекомплект от кумулативната струя, което би било фатално за екипажа.

Сред ранените са редник Атанас Пейчев, мл. сержант Марин Вучев, редник Ангел Бойков, старшина Марин Баджалов и старшина Дончо Донев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салот Сар

    22 6 Отговор
    Чий са го дирили в Кампучия? Къде са Балканите къде е Кампучия! Или $$$$ ги блазнеше
  • 2 гост

    22 3 Отговор
    А колко се върнаха с по една кошница венерически болести!
  • 3 Фактор

    16 3 Отговор
    Миротворци с калашници !!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шабан

    11 4 Отговор
    Че какъв го дирят нашите мирни завоеватели в Камбоджа! Хората си бранят родината! Да не би, Камбоджа да е втората родина на българите! Първата я знаем!?
  • 6 Копторя

    5 2 Отговор
    Шабан те поне имат родина, а не безроден рязан плъх ка тебе!
  • 7 Ники

    3 0 Отговор
    Тия комулативни знаряди ... какви ли не гадости са измислили хората ...