Last news in Fakti

20 Април, 2019 07:29 6 578 32

20 април 1984 г. Христо Проданов изкачва връх Еверест!

  • еверест-
  • христо проданов

Това ще бъде най-големият ми успех, всичко останало е пепел

20 април 1984 г. Христо Проданов изкачва връх Еверест! - 1

На 20 април 1984 г. в 18:15 ч. Христо Проданов изкачва връх Еверест. Така той става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България”.

Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път”, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

18,15 часа. Леко пропукване в радиостанцията и глас: "Аз съм на върха, на върха съм — Христо!"

Ура-а-а! — чувам до мен. Виждам как от палатката изскача Кънчо Долапчиев и продължава да вика и навън. Срещу мен се задават хора, много хора — наши алпинисти, шерпи, индийски алпинисти, офицерът за свръзка на индийската експедиция, ръководителят на индийската експедиция... и ръце, ръце, протегнати за поздрав. Спомням си само, че подадох и аз ръка на полковник Кулар и просто влетях при Стефчо в палатката с радиостанцията.

Христо предава: "Тук на върха няма нищо. Има само изградена една малка пирамида от четири съветски кислородни бутилки и съветското знаме. Опитвам се да снимам, но не знам дали камерата работи и затова преустановявам."

Така в книгата си "Еверест по Западния гребен" (1987 г.) ръководителят на втората национална експедиция в Хималаите Аврам Аврамов описва един от историческите моменти в историята на българския спорт, съчетал в себе си мигове на триумф и на трагедия.

Остава на върха прекалено дълго - 33 минути. От разговорите от тогава става ясно, че е забравил българското знаме в раница по склона, че се чуди какво да прави с камерата (която оставя на върха), че не му работят сигналните ракети. Прави опит да откъсне парче от съветското знаме.

"Мъча се да отвържа знамето и да го взема със себе си, но не мога. Има тук едно малко парченце, ще взема него", казва той.

Слизането му от върха по същия опасен маршрут се превръща в в една от големите трагедии в българския спорт. Налага му се да пренощува на открито в "Зоната на смъртта", без спален чувал и палатка, тъй като става прекалено тъмно и слизането е невъзможно. На 21/22 април той умира на около 8700 м в близост до т.нар. Сива кула.

Репликите в радиостанцията: "Ице, ти си голям мъж, не заспивай! Ти си българин! Всичко е окей, към тебе тичат хора. Моля те, не заспивай! Не зас-пи-вай!" в опит на радиста да държи буден Проданов до идването на подкрепата отдолу пресъздават в най-пълна сила драматичността в онези напрегнати часове в Хималаите.

Преди да осъществи мечтата на живота си, Проданов казва: "Най-огромното ми желание е нашата експедиция да завърши успешно, да завърши успешно не само с изкачване на кой да е от нашите алпинисти, но всички живи и здрави да се върнем в България. Това ще бъде най-големият ми успех, всичко останало е пепел".

По ирония на съдбата, именно той не успява да се върне жив.

Две седмици по-късно - на 8 май 1984 г. на върха се изкачват Иван Вълчев и Методи Савов, ден след тях и Кирил Досков и Николай Петков. До днес това е последното изкачване по Западния гребен.

През 1997 г. Дойчин Василев също стига до най-високата точка, а през 2004 г. това успяват да направят Петко Тотев, Дойчин Боянов и Николай Петков за втори път. Тогава върхът е изкачен и от Христо Христов, който обаче загива по обратния път.

Последните двама българи, които стъпиха на Еверест са Петя и Камен Колчеви през 2009 г.

В списъка на загиналите българи под върха има още една българка - три дни след смъртта на Христо Христов там живота си губи Мариана Масларова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СТАВРИ

    47 2 Отговор
    ВИСОКО...ВИСОКО....ВИСОКО ВИСОКО ЗАСТАНИ.....НАД ЗАВИСТ И ОБИДА......НАД ДРЕБНИТЕ СПЛЕТНИ....ВИСОКО,ВИСОКО,ВИСОКО........НАД ВСИЧКО ДНЕС БЪДИ......ЗВЕЗДИТЕ СА ЗВЕЗДИ.....ЗАЩОТО СА ВИСОКО........

    ИМА ЛИ ВОЛЯ , ИМА И ПЪТ..........ХРИСТО ПРОДАНОВ

    ПОКЛОН......😢

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТОГАВА БЯХ УЧЕНИК

    14 39 Отговор
    ЧЕШИТА ТОГАВА СЕ НАПРАВИ НА ВЕЛИК ЗА ДА ВЗЕМЕ АПАРТАМЕНТ И ДА МУ ДАДАТ ОРДЕН-КАЗВАХА МУ ДА НЕ ТРЪГВА САМ..АМА..ЧЕ АЗ МОГА ТАКА И В МАРИАНСКАТА ПАДИНА ДА СЛЯЗА ,АМА БЕЗ ВРЪЩАНЕ..

    Коментиран от #5, #9, #23, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 МОДЕРАТОР

    3 0 Отговор
    АБЕ ПРАВИ СТЕ..АМА И ТАКА НЕ Е..
  • 8 Електрошок

    37 0 Отговор
    Да споменем и Людмил Янков,който тогава също извърши героизъм,при опитите да спасят Христо!По-късно загина в Рила.
  • 9 Електрошок

    41 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТОГАВА БЯХ УЧЕНИК":

    Да изкачиш Еверест за апартамент!?!?Няма край човешката низост,завист,злоба.Един плужек никога не може да разбере стремежа нагоре!!Човек се ражда с него!
  • 10 Валентин Иванов

    15 0 Отговор
    За мен това постижение е недостижимо За 33 дни от стъпването му в хималайте е на върха като прави почти всички височинни лагери Никой друг нямаше и смелостта да си помисли атака през април без кислород Не му усигориха в лагер под него дс го чакат За мен другите бяха само туристи-Дим.бърдаров Трифон Кънчо Запрян,Дойчин и др
  • 11 ДО 9

    10 6 Отговор
    АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН ЧЕ ТИ НЕ ЗНАЕШ ИСТИНАТА ЗАЩОТО ТОГАВА СИ БИЛ ВОЙНИК С БАЩА СИ..В "ТАШКЕНТ"

    Коментиран от #16

  • 12 ...

    5 2 Отговор
    Цитат от статията :"Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България”. Такъв орден НЯМАШЕ! Според Википедията " На наградените лица се връчва знакът на званието „Златна звезда“, орден „Георги Димитров", грамота от Държавния съвет на НРБ и еднократно възнаграждение от 1500 лева. ".
  • 13 ПОСТИЖЕНИЕ

    5 3 Отговор
    ПРИЗНАВА СЕ АКО НЯМА ЖЕРТВИ..ИНАЧЕ Е ИНЦИДЕНТ
  • 14 пипи дългото чорапче

    8 2 Отговор
    Като сложа плюс а и минута плюс а е повече.Познавам такива упорити,инат и и целеустремени хора.Възхищавам им се.Роденият за геройство не може да е костенурка.Той е орел
  • 15 СоцБоц

    14 8 Отговор
    Великан!!!Голям човек и алпинист с характер. Мили деца така беше по времето на социализма, хората бяха можещи и истински. Слава на БКП единствената партия мислеща за хората!

    Коментиран от #27

  • 16 Електрошок

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "ДО 9":

    Щом тогава си бил ученик,значи когато аз съм бил по планините,ти си правил купчинки в детската градина.
  • 17 ДО 16

    4 8 Отговор
    КОГАТО БЕШЕ В ПЛАНИНИТЕ АЗ -ПРИ ЖЕНА ТИ И СЕСТРА ТИ

    Коментиран от #18

  • 18 Електрошок

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "ДО 16":

    Още като прочетох първото ти цвъкане по темата разбрах колко низко същество си.Такива като теб съм срещал много.Вие предизвиквате само отвращение.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Batushka

    6 4 Отговор
    Още е там ...чака глобалното затопляне...
  • 21 месара

    6 5 Отговор
    спорна фигура!
  • 22 Руслан Халилов

    4 5 Отговор
    Скоро пак почнаха да чистят Еверест,може и да го намерят.
  • 23 Османагич

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "ТОГАВА БЯХ УЧЕНИК":

    Егоизмът провали толкова труд и средства на цялата експедиция.

    Коментиран от #24

  • 24 Прав си

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Османагич":

    Абсолютен егоист! По това време експедиция от СССР покори Еверест - всичките двадесетина алпинисти се качиха успешно.
  • 25 Госあ

    8 3 Отговор
    Голям алпинист,голям човек ! На малките хора не може да им го побере мозъчето.
  • 26 Айнщайн

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТОГАВА БЯХ УЧЕНИК":

    Лично го познавах .Дори преди да замине, пихме с него на една маса .Недей пиши глупости.Племенницата му / Мариана / ми бе съвипускничка. Тя каза - отивам при чичо.... и така направи .Когато не си наясно с някои неща - замълчи , за да не се излагаш . Нищо лично .
  • 27 Guest

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "СоцБоц":

    Стига пишете простотии! Експедицията беше успешна - петима човека стъпиха на върха. От нюню България. А по онези години това си беше сериозна работа. Само около 200 души бяха стъпвали там! Вярно, смъртта на Христо помрачи работата, но така е на тези височини. Преценил е, че може да си използва шанса - е не "уцели" съвсем, ама и никой не повлече. Дори и шерпа му се върна! Сигурно и големият Людмил Янков щеше да се качи, но си провали шанса със скоростното издирване на Христо: 'ей от 7100 се качи на 8500 все едно катери от Боровец до Мусала за време!!! В Хималаите това не е ама въобще шега - още няма кой да го бие на скорост! Тренираха цялата група за тази експедиция години. През '81 Ицо се качи и на отсрещният на Еверест - Лхоце. На една премка са! Това наистина си беше голям нашенски успех тогава.
  • 28 Електрошок

    8 3 Отговор
    Някой беше написал-спорна личност.Всички личности са спорни,но са личности!! И дори Левски и Ботев.Само батките с биричка в ръка не са спорни.Те се правят на мъже пред клавиатурата,а утре ще разтягат мазна усмивка пред шефа си.Още Пеньо Пенев писа за тях как да ги познаем- "по лучения дъх и тотомания".
  • 29 Име

    5 0 Отговор
    Ако Проданов беше извън национална експедиция,ОК,решил да рискува повече от разумното,негово право,но да използаш парите на данъкоплатците,да не уважиш труда на останарите си колеги,това е егоизъм и безотговорност.Когато изкачва сам Лхотце 1981 г.,прекратява експедицията и не дава шанс на другите да се качат и те.Нещо такова е планирал и на Еверест 84 г.-отказва да катери с Иван Вълчев,другия най-добър в експесицията.Пусти български индивидуализъм,остава само пепелта

    Коментиран от #30

  • 30 Електрошок

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    Това са алпинисти, не хора на горублянските баби.Прочети Крис Бонингтън,Валтер Бонати,че даже и Тензинг Норгей как се организират експедиции Всички са индувидуалисти,конфликтите са неизбежни.В края на всяка експедиция има и матриЯл и за шушумигите,като някои от коментиращите по-горе спецЯлисти.Никога няма да забравя плачещия за Христо Людмил Янков с превързани измръзнали пръсти при опита му да се изкачи до него.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания