Last news in Fakti

20 Април, 2019 09:23 3 580 11

Сърбия отново отказа да заспи (СНИМКИ)

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • югославия

Хиляди хора от цялата страна се събраха в Белград на митинг в подкрепа на президента Вучич

Сърбия отново отказа да заспи (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата Белград на митинг в подкрепа на президента Александър Вучич, предадоха световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че демонстрацията се е състояла на фона на започналите преди пет месеца опозиционни протести срещу Вучич.

Митингът в Белград бе заключителният от кампанията "Бъдещето на Сърбия", в рамките на която президентът обиколи страната, за да представи постигнатите от него резултати и своите планове за бъдещето.

"Благодаря ви. Вие показахте, че цените действията много повече от обещанията, че уважавате тези, които искат една добра, модерна Сърбия, повече от онези, които само я заплашват и разрушават", обърна се Вучич към множеството. В същото време той каза, че няма да каже "нито дума за политическите си съперници".

Сърбия отново отказа да заспи (СНИМКИ)

В дългата си реч сръбският президент призова за диалог с опозицията, но подчерта, че "ние няма да приемем никакви ултиматуми".

В сряда Вучич се закани вчерашната демонстрация да бъде от четири до шест пъти по-многобройна от най-големия опозиционен протест. Според проправителствени медии над 100 000 души са се включили в митинга снощи пред парламента - мястото и на последния опозиционен протест. Това число обаче изглежда сериозно преувеличено.

Много хора бяха докарани на митинга от цяла Сърбия. Стотици автобуси бяха паркирани в три линии по протежение на над 3 километра по един от главните булеварди в Белград, а на участниците бяха раздавани безплатно сръбски знамена.

В социалните мрежи се разпространяват снимки на заповеди за провеждането на митинга. Тяхната автентичност обаче не може да бъде проверена.

Сърбия отново отказа да заспи (СНИМКИ)

Преди митинга сръбският президент обвини опозицията, че планира да блокира пътища, за да провали митинга. Вчера обаче не бе съобщено за инциденти.

Опозиционният блок, който оглавява протестите срещу Вучич - Съюзът за Сърбия - иска оставката на президента, свобода на медиите и рамка за честни парламентарни избори.

Ройтерс припомня, че Вучич, който бе ултранационалист по време на войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, е приел европейските ценности преди да дойде на власт през 2012 г. Неговата коалиция има мнозинство от 160 места в 250-членния парламент.

Според анализатори една от целите на Вучич е да покаже, че има голяма народна подкрепа, преди да подпише споразумение за нормализиране на отношенията с Косово. Евентуалната сделка с бившата сръбска провинция няма да се понрави на националистическите сили, а ако няма сделка, това ще предизвика недоволството на проевропейските кръгове.

Сърбия отново отказа да заспи (СНИМКИ)

Миналия месец Вучич предупреди, че ако преговорите между Белград и Прищина се провалят, това може да дестабилизира Западните Балкани - регион, който все още се възстановява от войните в бивша Югославия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    23 15 Отговор
    Е така се прави, а не като през 2013г.в София 1000 сороса от,, протестна мрежа" свалиха Пламен Орешарски защото просто някой от,, Позитано 20" не искаше да организира един хубав контра-протест!
  • 2 куку руку ку

    31 6 Отговор
    Дано сърбите устискат и се преборят с цветната революция, която им натрисат. Иначе ще станат като нас, украинците и навсякъде, където либерастите се намесят.

    Коментиран от #7

  • 3 Borislav Popov

    12 25 Отговор
    И там рушките отрепки са ги активизирали.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 патриот

    7 10 Отговор
    МНОГО СА РЕХАВИ СРЪБСКИТЕ СЕЛЯНИ...
  • 6 ****

    13 4 Отговор
    Какво значение има с колко автобуса са дакарани,човек ако няма желание да отиде на митиг за подкрепа,на сила никой няма да го качи.

    Коментиран от #8

  • 7 Rado

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    то да не стане като Венецуела и Куба само

    Коментиран от #10

  • 8 Желанието

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "****":

    Се стимулира финансово.
  • 9 сръпските братушки

    8 11 Отговор
    Европа ще я гледат по руската телевизия само ха ха иначе искал завод на Фолксваген ха ха Само Москвичи и Лади за вас
  • 10 куку руку ку

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Rado":

    И какво стана във Венецуела? Крокодилите от сащ и британия блокираха парите на венецуелците,наложиха блокада и после обвиняват венецуелците, че не могат да си доставят това, което им трябва. Обвиниха Мадуто, защото не им игра по свирката, а се свърза с Китай и Русия. Само че с преврата америте се провалиха и това ще се случва все повече и повече по целия свят, защото кредитът даден им от съдбата, да бъдат коректив на останалите вече се изчерпа. А, същото го играха и срещу Куба преди 60 години и там си счупиха зъбите.
  • 11 дай Боже

    4 5 Отговор
    Сорос е ментор на комунистическите Лидери но хубаво ще е да финансира пълната забрана на комунизма и БСП в България
Новини по държави: