Last news in Fakti

21 Април, 2019 10:37 9 633 11

Погребаха Мира Маркович до съпруга ѝ

  • мира маркович-
  • милошевич-
  • съпруга-
  • погребение

Децата ѝ не са присъствали на церемонията

Погребаха Мира Маркович до съпруга ѝ - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Вдовицата на бившия югославски президент Слободан Милошевич – Мира Маркович, беше погребана до съпруга си. Това стана в двора на семейната им къща в град Пожаревац. Децата на Маркович не са присъствали на церемонията.

Преди урната да бъде положена в земята е прочетено писмо от дъщерята Мария, в което тя изказва съжаление, че майка ѝ настояла да бъде погребана в Пожаревац, "където аз и Марко никога няма да дойдем". Преди това в Дома на културата в града се състоя възпоменателна церемония, организирана от сдружение "Слобода". Председателят на сдружението Урош Шувакович припомни, че Мира Маркович е била „най-важният свидетел на епохата на Милошевич” и неговият най-предан съратник в най-тежките битки. „Беше левичар, комунист, югославянка, университетски преподавател, бореше се за правда, за своята страна и народ. Беше антифашистка по рождение”, каза Шувакович.

На церемонията присъстваха министърът на околната среда Горан Триван, бившият премиер Никола Шаинович, бившият черногорски президент Момир Булатович, бившият външен министър Живадин Йованович. За полагането на урната пристигнаха лидерът на сръбските Радикали Воислав Шешел, който е и организатор на погребението, бившият телохранител на Милошевич Горан Паич и други.

Маркович почина в болница в Москва, където живееше в изгнание, след като избяга от Сърбия през 2003 г., за да избегне съдебно преследване по обвинения в злоупотреба с власт. Сръбският външен министър Ивица Дачич опроверга днес пред сръбския в. "Блиц" информациите, че служители на посолството на Сърбия в Москва са били на кремацията на Мира Маркович, на която е присъствал и синът ѝ Марко, издирван от Интерпол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    28 5 Отговор
    Да почива в мир.Жалко,че децата и са станали студенокръвни дяволи.
  • 2 ФАКТ

    21 32 Отговор
    Комунист, социалист, антифашист и т.н. но издирвана за злоупотреба с власт и избягала от правосъдието. Всичко си е на мястото.
  • 3 абе

    11 11 Отговор
    и това ли трябва да ни интересува?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Перник

    15 42 Отговор
    Живяла в любимата Москва,добрия Путин предоставя убежише на всякъкви военнопрестъпници,айде русофилчета да чуя хвалебствените слова за вожда ви

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Помнещ

    24 9 Отговор

    До коментар #5 от "Перник":

    Добре , бяха комунистите ( русофилите) та Перник ( ДИМИТРОВО) да заприлича на град
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Перник":

    А СЕГА СИЧКИ ТРЪЧКАТЕ ДО СОФИЯ ЗА РАБОТА
  • 9 ssб

    7 3 Отговор
    перник ли си от Перник ли си незнам но да знаеш 1е твоята любима америка отрови с уран половин Сърбия и продължават да умират хора от това там и да знаеш също близо си
  • 10 Националист

    1 3 Отговор
    Не хвалете Хитлер а Христос.
  • 11 4444

    0 0 Отговор
    Тая е била страшна измет,дърпала конците в цялото управление по времето на Милошевич. Той си е бил марионетка и подвластен на нейните решения. Трябвало е да я съдят заедно с него,че и преди него!
Новини по държави: