2 362 3

Спрелият WannaCry си призна за друг компютърен вирус

Kronos се е използвала за проникването в банкови онлайн операции и извличането на данни от кредитни карти

Спрелият WannaCry си призна за друг компютърен вирус
Снимка: Shutterstock

Британският програмист и специалист по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който през 2017 г. спря вируса изнудвач WannaCry се призна за виновен в създаването на друг вирус. „Признах вината си по две обвинения, свързани със създаването на зловреден софтуер година преди да започна работа в сферата на сигурността. Съжалявам за това и напълно съзнателно поемам отговорност за направената от мен грешка”, каза пред американски съд Хъчинс.

Властите на САЩ повдигнаха обвинение срещу Хъчинс за създаването и разпространението на програма под името Kronos, която се е използвала за проникването в банкови онлайн операции и извличането на данни от кредитни карти. По информация на прокуратурата, Хъчинс е рекламирал и продавал въпросния софтуер с цел извличане на лична изгода. За пръв път Kronos беше засечен от специалисти през юли 2014 г. Хъчинс беше задържан в Лас Вегас през август 2017 г. по време на участието му в конференция по киберсигурност.

За всяко от обвиненията Хъчинс може да получи до 5 години затвор, както и глоба в размер на 250 000 USD. Предявените му обвинения нямат отношение към вируса WannaCry. Във виртуалното пространство той е известен като MalwareTech. На 13 май 2017 г. той засече вируса WannaCry, който блокира операционните системи на хиляди компютри и поиска превод на пари за възстановяване на достъпа.

САЩ
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Аман от изнудвачи
  Отговор
  1 10:14  21.04.19
  Все за пари. Колкото да си умен супер хакер и тн пак си като другите тъпани. Вижте какво правят парите на човешкото съзнание. Това не е свят това е ада.
 • мнение
  Отговор
  2 10:45  21.04.19
  WannaCry вероятно също е създаден от някой "супер спец" от нечии служби!
 • Патриот
  Отговор
  3 11:15  21.04.19
  Някой намерили автора на Wanna Cry? Не? Така е в капитализма - от обикновенния човек можеш да крадеш и да останеш ненаказан, но от банките не. Там не се прощава.

Напиши коментар:


Публикувай