Last news in Fakti

21 Април, 2019 10:07 2 892 3

Спрелият WannaCry си призна за друг компютърен вирус

  • wannacry-
  • маркъс хъчинс-
  • kronos-
  • вирус

Kronos се е използвала за проникването в банкови онлайн операции и извличането на данни от кредитни карти

Спрелият WannaCry си призна за друг компютърен вирус - 1
Снимка: Shutterstock

Британският програмист и специалист по киберсигурност Маркъс Хъчинс, който през 2017 г. спря вируса изнудвач WannaCry се призна за виновен в създаването на друг вирус. „Признах вината си по две обвинения, свързани със създаването на зловреден софтуер година преди да започна работа в сферата на сигурността. Съжалявам за това и напълно съзнателно поемам отговорност за направената от мен грешка”, каза пред американски съд Хъчинс.

Властите на САЩ повдигнаха обвинение срещу Хъчинс за създаването и разпространението на програма под името Kronos, която се е използвала за проникването в банкови онлайн операции и извличането на данни от кредитни карти. По информация на прокуратурата, Хъчинс е рекламирал и продавал въпросния софтуер с цел извличане на лична изгода. За пръв път Kronos беше засечен от специалисти през юли 2014 г. Хъчинс беше задържан в Лас Вегас през август 2017 г. по време на участието му в конференция по киберсигурност.

За всяко от обвиненията Хъчинс може да получи до 5 години затвор, както и глоба в размер на 250 000 USD. Предявените му обвинения нямат отношение към вируса WannaCry. Във виртуалното пространство той е известен като MalwareTech. На 13 май 2017 г. той засече вируса WannaCry, който блокира операционните системи на хиляди компютри и поиска превод на пари за възстановяване на достъпа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман от изнудвачи

    11 2 Отговор
    Все за пари. Колкото да си умен супер хакер и тн пак си като другите тъпани. Вижте какво правят парите на човешкото съзнание. Това не е свят това е ада.
  • 2 мнение

    6 4 Отговор
    WannaCry вероятно също е създаден от някой "супер спец" от нечии служби!
  • 3 Патриот

    7 2 Отговор
    Някой намерили автора на Wanna Cry?
    Не?
    Така е в капитализма - от обикновенния човек можеш да крадеш и да останеш ненаказан, но от банките не.
    Там не се прощава.