612 3

Македонците гласуват за президент

Избират измежду трима преподаватели

Македонците гласуват за президент
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Република Северна Македония се провеждат президентски избори. На тях се гледа като на ключов тест за правителството след смяната на името на страната, чиято промяна имаше за цел да се сложи край на продължил десетилетия спор със съседна Гърция.

Над 3400 изборни бюра бяха отворени в 7.00 ч. местно време и ще затворят в 19.00 ч. Президентския пост с предимно церемониални функции ще си оспорват трима университетски преподаватели. Гордана Силяновска-Давкова е подкрепяна от основната консервативна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски е общ кандидат на управляващите социалдемократи и 30 по-малки партии, а независимият кандидат Блерим Река е подкрепен от две малки етнически албански партии - Алианс за албанците и Движение "Беса".

За да спечели още на първия тур, даден кандидат трябва да получи 50% плюс един глас. Регистрирани са 1.8 милиона избиратели. Ако никой от кандидатите не спечели над половината от гласовете, каквито са прогнозите, двамата с най-голяма подкрепа ще се явят на балотаж на 5 май.

Северна Македония
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пичку матер
  Отговор
  1 11:31  21.04.19
  Да гласуват за бойко
 • Жоро
  Отговор
  2 11:52  21.04.19
  После ще кажат Путин е виновен.
 • абе
  Отговор
  3 12:22  21.04.19
  местя го!

Напиши коментар:


Публикувай