21 Април, 2019 19:59, обновена 21 Април, 2019 23:24 2 903 8

Най-малко 207 жертви в Шри Ланка, посолството ни в Делхи съдейства на българи

  • шри ланка

Мисията ни в Делхи е установила контакт с шестима български граждани, намиращи се в един от пострадалите хотели в град Коломбо, които са в безопасност

Най-малко 207 жертви в Шри Ланка, посолството ни в Делхи съдейства на българи - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в църкви и хотели в Шри Ланка. Съобщава се за поне 207 загинали вследствие на експлозиите.

Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо, включително и от болниците, в които са настанени пострадалите.

Мисията ни в Делхи е установила контакт с шестима български граждани, намиращи се в един от пострадалите хотели в град Коломбо, които са в безопасност. Дипломатическото ни представителство е на разположение за оказване на съдействие на сънародниците ни.

До този момент още двама български граждани, намиращи се на около 100 км от Коломбо, са се обърнали към посолството ни в Делхи. Единият от тях е информирал, че е в безопасност, но трябвало да излети тази нощ от Шри Ланка и потърсил съвет дали да предприема пътуване до столицата. Другият е на почивка и също е в безопасност, но разбрал от близките си в България, че всички чужденци се евакуират от Шри Ланка. И двамата са били посъветвани да не предприемат пътуване към Коломбо, да изчакат обстановката в столицата да се успокои, да следят актуалната информация и да поддържат връзка с близките си и с посолството.

Правителството на Шри Ланка в въвело полицейски час от 18.00 до 6.00 часа местно време, а също така е взело решение за блокиране на WhatsApp и други социални мрежи. Съобщава се, че междувременно са били регистрирани фалшиви съобщения за нови два атентата. Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено поради вечерния час.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боли ме хуя

    4 15 Отговор
    Ще пия яко
  • 2 Щайнер

    17 3 Отговор
    Обикновенно мюслите казват , че не били такива или не били като тия, та вместо да дрънкат простотии да се заемат със събратята си по религия и да докажат , че не са такива, в противен случай исляма си остава терористична религия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига!

    12 3 Отговор
    Чашата на търпението преля!Мюслите - в мюслените страни, нямат място в цивилизования свят...
  • 6 да ви помогнем

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сузан Сейфетинова":

    мани ги тия работи ми по-добре иди при специалист , такъв можеш да намериш в МБАЛНП,,Св. Наум,, -София
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.