22 Април, 2019 07:37 1 501 1

Сериозни предизвикателства пред тайванската демокрация

  • тайван-
  • китай-
  • демокрация-
  • заплахи-
  • свобода-
  • статукво-
  • дипломация-
  • изолация-
  • избори-
  • комунизъм

„Тайванската демокрация е изправена пред безпрецедентни предизвикателства от страна на Китай“, заяви Одри Танг - тайванският министър без портфейл, отговарящ за цифровите технологии, по време на пътуването си до САЩ и определи ситуацията като „несигурна“.

Танг направи своето изявление по време на 31-вата годишна среща на „America Taiwanese Women's Association“ в Детройт. Тя публикува резюме на своята реч в профила си във Facebook. В него се казва, че Тайван е бил важен член на глобалния демократичен лагер през последните няколко десетилетия и никога не се е изправял пред такива трудни предизвикателства в опитите си да запази своята свобода и демокрация.

По думи на Танг, нарастващият натиск от страна на Пекин срещу Тайван, особено нарастващите военни заплахи, отразява китайските опити да се наруши дългогодишното мирно статукво в Тайванския пролив.

„За щастие редица други страни проявиха безпрецедентна загриженост и подкрепа към Тайван“, каза още тя, давайки за пример американския държавен секретар Майк Помпео и дадената от него дума САЩ да предприемат различни действия, за да попречат на Китай да изтласка Тайван в дипломатическа изолация. Танг добави, че по време на срещата ѝ с японски високопоставени служители в Токио миналия месец, последните са заявили, че напълно подкрепят кандидатурата на Тайван за участие в Световната здравна организация и Международната асоциация за гражданска авиация.

Възползвайки се от възможността, Одри Танг покани хората да участват в онлайн събитие, организирано от Американския институт в Тайван. Платформата има за цел да насърчи дипломацията със САЩ, като позволява на хора, загрижени за отношенията между Тайван и САЩ, да провеждат диалози и да определят общи цели. „Становища като „Тайван може да сподели своя опит и експертно мнение в редица области със света“ и „Тайван е в центъра на стратегията на САЩ по отношение на Индо-тихоокеанския регион“ получиха висока степен на одобрение, което говори, че народите на Тайван и САЩ имат много общи виждания“, каза Танг.

По нейни думи, въпреки подкрепата на толкова много световни партньори, положението на Тайван все още може да бъде определено като „несигурно“. Ето защо правителството започна да се занимава с въпроси като дезинформацията, която би могла да дестабилизира обществото, намесата в изборите в Тайван посредством финансиране от чужбина и употребата на продукти, представляващи заплахи за сигурността на страната, за да предотврати превземането на страната от авторитарния режим в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой създава ISIS

    0 1 Отговор
    И каква е неговата задача - установяване на демокрация ?