22 Април, 2019 07:56 1 340 3

Македонците не избраха президент! Идва балотаж

  • северна македония-
  • избори-
  • стево пендаровски-
  • гордана силяновска-давкова-
  • вмро-дпмне

Фаворитът Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се изправят отново един срещу друг на 5 май

Македонците не избраха президент! Идва балотаж - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май, според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщи ДПА.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42,63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39 процента.

"Днес постигнахме огромна победа", заяви пресконференция в Скопие Пендаровски, който е кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Силяновска-Давкова каза, че "ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС".

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36 процента от гласовете.

Македонците не избраха президент! Идва балотаж

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност. По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41 процента от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие от независимостта на бившата югославска република през 1991 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    2 3 Отговор
    айде пак, всеки ден ше пишете за македония.
  • 2 плевен

    2 0 Отговор
    Резултата е реми. Ще решават албанците. Македонците не са по-умни от нас.
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Дано им дойде акъла на макетата че НАТО и ЕС не им трябват, а ние сме им добър пример за това как прокопсахме там.
Новини по държави: