Last news in Fakti

28 Април, 2019 10:28 5 167 50

Във Венецуела зоват за военен преврат

  • венецуела-
  • николас мадуро

Опозиционерът Хуан Гуайдо призова армията да престане да подкрепя Мадуро

Във Венецуела зоват за военен преврат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който беше признат като такъв от десетки страни по света, призова армията да престане да подкрепя Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Гуайдо произнесе реч в Каракас, където се състоя символична церемония по полагане на клетва на няколкостотин негови привърженици, обединени в "комитети на народна мобилизация".

Гуайдо подчерта, че подкрепата на армията е фундаментална, но допълни, че времето минава и очакването не може да бъде вечно. Той каза, че военните имат историческата възможност да излязат от ситуацията с вдигната глава, като се присъединят към него.

Гуайдо призова привържениците си на протест на 1 май. Той планира това да бъде най-голямата демонстрация в историята на Венецуела, която ще му позволи да сложи край на узурпацията на властта, за която е виновен по думите му Мадуро.

Същевременно колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо каза, че Колумбия ще продължи да оказва подкрепа на венецуелската опозиция и на венецуелския народ в стремежа им да възстановят демокрацията в страната. Това изказване той направи по време на среща с представители на Гуайдо.

Мадуро приветства излизането на Венецуела от Организацията на американските държави. Привърженици на Мадуро организираха в Каракас демонстрацията, за да отпразнуват това излизане.

Гуайдо пък призова Организацията на американските държави да не признава решението на Мадуро за напускането на Венецуела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУМА БОЕЦА

    55 9 Отговор
    Хуан скоро си заминава от тоя свят!
  • 2 Бесен Язовец

    14 53 Отговор
    На Венецуела и трябва свой Пиночет, този Гайдю е мека китка, иначе ако се намери свестен човек, който да духне на Мъдюру и останалата комунистческо-крадлива паплач, под опашката, страната само за 4-5 години ще се възроди и ще бъде най богатата страна в Ю. Америка, а няма да е както сега - най бедната богата държава.

    Коментиран от #17

  • 3 onq s konq

    56 12 Отговор
    Слава Венецуела слава Мадуро слава Россия и президента Владимир Владимириевич Путин!
  • 4 Хрониките на Евразия

    58 6 Отговор
    Гуйдо го е закъсал много, свира се в една дупка и надува фалшивата свирката за помощ обаче никой не го чува!!!
  • 5 цирк

    58 6 Отговор
    Много интересно какво би се случило с подобно лице ако направи подобни изявления и призиви в някоя от страните който го е "признала за президент"

    Коментиран от #10

  • 6 Емил

    7 52 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо... Още от първотот изречение се вижда, че авторът е платен от Русия (Мадурко). Гуайдо го провъзгласи Парламентът на Венецуела, заради провалът на изборите за Президент!

    Коментиран от #8, #9, #26, #37

  • 7 Анти седераст

    34 6 Отговор
    Призова ама във Венецуела няма анти-народни еврейски "медии" като в западните кенефи и...... Ядец!

    Няма кой да раздуха лъжи и пропаганда.
  • 8 хахахах

    32 4 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Какъв провал бе Соросе? Муахахахаааа
  • 9 onq s konq

    42 4 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Не лъжи Емилия самозванеца никой няна право да го провъзгласява за президент освен народа на Венецуела! Изборите за президент не се провеждат в парламента на Венецуела, Вашнгтон или в ЕС!тогава другия път Мадуро ще обяви своя президент на САЩ !

    Коментиран от #35

  • 10 onq s konq

    4 34 Отговор

    До коментар #5 от "цирк":

    Е няма как да се случи Фантасмагорията ти,защото в страните които са признали Гуайдо за Президент НЕ Е НАЛИЦЕ РЕВОЛЮЦИОННАТА ВЕНЕЦУЕЛСКА СИТУАЦИЯ,породена от "5-8 доларовата месечна заплата".И нека не забравяме,че страните признали Гуайдо за Президент СА НАЙ.БОГАТИТЕ СТРАНИ НА СВЕТА,а известно е,че ХАТЪР НА БОГАТИЯ НЕ СЕ ЧУПИ:)

    Коментиран от #12, #46

  • 11 Тръмп

    5 32 Отговор
    Мъдуро рано или късно ще пукне и Венецуела ще се прероди!!!:):):)Автобусния Мъдуро изтрепа и изгони доста пътници от автобус Венецуела,търси се нормален шофьор,който да не е комунист!!!:):):)
  • 12 ПУМА БОЕЦА

    38 4 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    И най - богати и най заборчили страни в света дължът пари на бедните, богатите! Като са толкова богати защо искат да крадът петрола на Венецуела? Що не си носят демокрацията в С. АРАБИЯ? Там фанилията на Шаха от 100 год. на власт!

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "ПУМА БОЕЦА":

    Абе "частично умно" тарикатче/не те наричам "полуумен",за да не те обидя/ - хубо говориш за "БЪДЕЩИ КРАЖБИ" НА ВЕНЕЦУЕЛСКИ ПЕТРОЛ ОТ БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ,което предполага че до сега не е осъществен акта "кражба" от тях.Затова и как ще обясниш КЪДЕ СА ПАРИТЕ,та редовият венецуелец го кара с 8 долара месечно и то..."след увеличението"?:)

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 14 Borislav Popov

    24 3 Отговор
    На гайдата ша му спихнат въздуха !!Ще лежи в пандиза докато е жив !!
  • 15 Borislav Popov

    24 5 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    По колко купуваше обора нефта от Венецуела ?? По 6 долара ? А после го изнасяше , както петрола от Иран,Сирия,Либия и се дуеше че е най големият производител и износител на петрол ??!!!

    Коментиран от #21

  • 16 ПУМА БОЕЦА

    23 3 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Кой не е крал ит Венецуела? Я кажи полуинтилигенте защо Уго Чавес изгони петролните компании от Венецуела? Точно за да не плащат на Каракас по 0,50 цента на барел, е това ако не беше кражба!!!
  • 17 Бачо Киро

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    А извади пръстите от контакта, че бълнуваш... Венецуела вече е била под американско управление и толкова им е било кеф, че чак не щат да се обърнат срещу "диктатора"... Щели да процъфтят... Таратанци... Ще бъдат изсмукани до дупка...
  • 18 Бачо Киро

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Ти не знаеш ли къде са парите и колко милиарда САЩ "блокираха", демек прибраха на Венецуела? Отпънаха над 10 милиарда, пращаха три одеала и две консерви за 30 милиона народ като помощи...
    Венецуела филма под влияние на САЩ са го гледали. Явно диктаторът им харесва повече. Нали не искаш да ми кажеш, че Мадуро може да удържи военните, ако те не искат? Или пък народа? Как пък го търпят....

    Коментиран от #19

  • 19 ПУМА БОЕЦА

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Казва се, не блокираха и прибраха а ОТКРАДНАХА!
  • 20 Хрониките на Евразия

    24 2 Отговор
    Краха петрол от Ирак, краха петрол от Либия, сгигнаха да краднат и от Венецуела обяче Йок там!

    Коментиран от #22

  • 21 Да да

    3 17 Отговор

    До коментар #15 от "Borislav Popov":

    Е вече не им го купува. Сега ще го пият ли този петрол във Венецуела? Заплатата от 8 долара ще е точно 20 дни, когато скромнат инфлация от 10 000 000 процента ще нарастне на 12 000 000 процента! И винаги САЩ са виновни! Ми да им го изкупи Матушка за по 50 долара.

    Коментиран от #27

  • 22 Да да

    7 20 Отговор

    До коментар #20 от "Хрониките на Евразия":

    Фалшификат, САЩ са НАЙ-ГОЛЕМИЯ производител на петрол в СВЕТА! Скоро ще са и най-големия ИЗНОСИТЕЛ! Ама на теб ти е трудно да го повярваш, защото от ПОСРАНО 29 нинучеха, че СеСенаСРа са единствени и неповторими :D

    Коментиран от #24

  • 23 Слугата на САЩ

    14 3 Отговор
    Още не е арестуван ?????? При национално предателство на опозиционер ??? Това е истинска анархия, а не демокрация.
  • 24 Све

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "Да да":

    Възможно е, но от колонизираните държави - Ирак, Либия.........сега се борят и да колонизират Венецуела
  • 25 Наблюдател

    4 22 Отговор
    Колкото по скоро изпратят Мадуро при Кадафи, толкова по-добре ще бъде за народа на Венецуела.
  • 26 Изключително

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    тъпо парче си. Избора на президента във Венецуела се извършва пряко от народа, а не от парламента. Хората имат Конституция и трябва да я спазват.
  • 27 Ъхъ ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Да да":

    Най - големия производител на фекални води обачееее!!!
  • 28 12345

    6 1 Отговор
    Еврейска демокрация.
  • 29 Бат Мишо

    11 3 Отговор
    армията не е малоумна има военно образование и ЗНАЕ че и да тръгне няма да се опрай с 300 руски 100 китайски войници И ДЪЛГОРЪКИЯ ...който сам може да изтърбуши няколко армии кът венецулската и българската ако навият стратегическите глави на КАЛИБРИТЕ и венецуела ще стане гладка ...Дългоръкия не се е връщал в базата 4 месец и е НЯКЪДЕ ТАМ 6000 процента и слухари някой да се обърка да посегне на 300 те
  • 30 Бат Мишо

    14 3 Отговор
    ДАЖЕ американците няма да успеят да се оправят с Юри Долгорукий със 160 -190 бойни глави на борда пред които онес от хирошима са кът детски пиратки

    Коментиран от #31

  • 31 КОНТРАТА

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бат Мишо":

    Не го споменавай субмарина Юрий Долгоруки че ще се окопаят още от сега!
  • 32 Бат Мишо

    13 3 Отговор
    Дългоръкия е натоварен със ВСИЧКО НАЙ НОВО - от булавите -на които демонстрира ИЗСТРЕЛВАНЕ НА АВТОМАТИЧНА на ЦЕЛИЯ БОЕКОМПЛЕКТ 8 бурии с 8 резервни булави със по 10 бойни глави 160 и най новите калибри способни да бият И ВЪЗДУШНИ ЦЕЛИ бидейки сам НЕВИДИМ за всичко на тая планета ...Британските военни го нарекоха ЧУДОВИЩЕТО ОТ ДЪЛБИНИТЕ и то е там .....поне Венецуела е в обхвата на всичко на борда ОТ ДО 3498652 процента

    Коментиран от #36

  • 33 Бат Мишо

    13 4 Отговор
    ДОПУСКАМ че ще стане видим от излъчваната от Булава радияция като излязат от корпуса за спътниците НО ТОВА ЩЕ Е ВЕЧЕ КОГАТО 160 ЯДРЕННИ БОЙНИ ГЛАВИ преодоляват няколко мин полет до САЩ вече разпукали ОТДЕЛНО МАНЕВРИРАЩИТЕ СИ ГЛАВИ ....което откриване вече няма да топли НИКОГО в тоя момент....тъй че мислете ся кой мандръса жена ви в гърция и италия за жълти центове ,вместо да мислите тес 300 войници руски ко ше праят - ТЕ СА ПО ДОБРЕ ПАЗЕНИ от ВСЕКИ 1 БЪЛГАРИН ЗА ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ и само малоумен ще им посегне ОТ КОЯТО И ДА Е АРМИЯ в тая слънчева система
  • 34 Йозеф

    4 18 Отговор
    Където има комунизъм е кал, тиня и мизерия. Венецуела е рай, под който ври от петрол. Само пълен идиот може да докара страната до колапс, Мадуро да отива при Ким и да се приключва с комунистическата мизерия.
  • 35 истината

    2 19 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ако,слезеш за малко от коня,може и да прочетеш ,че според КОНСТИТУЦИЯТА НА ВЕНЕЦУЕЛА Гуайдо е ПРЕЗИДЕНТ.ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА КОНСТИТУЦИЯТА Е ВЪРХОВЕН ОРГАН.Но това в руските новини го няма.Слез от коня.Стани човек.

    Коментиран от #38, #45

  • 36 истината

    3 16 Отговор

    До коментар #32 от "Бат Мишо":

    Е бат МИША,те за това са автономни.Защото няма какво да ядат.Като в Русия и всичките и приятели.С рубли можеш да си купиш само боярщик.
  • 37 Никодимов

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Драги ми скъпи ми Гейндарчо. Президента се избира от народа с избори а не от парламента. Мадуро го избра народа на Венецуела .
  • 38 Учуден

    17 2 Отговор

    До коментар #35 от "истината":

    Абе генди и как по конституция Гуайдо е президент като изборите ги спечели Мадуро ?

    Коментиран от #39

  • 39 Генди

    1 18 Отговор

    До коментар #38 от "Учуден":

    Абе учуден как да ги е спечелил Мадуро като никой не го иска във Венецуела. То бай ти Тошо твоят кръстник така ги печелеше навремето.

    Коментиран от #41

  • 40 незнайко

    14 1 Отговор
    Борят се за същото за което ние се борихме през 1989 година. Ако знаят какво ги чака след това !!! 40 години преход за да се появят новите БОГАТАШИ а през това време народа ще търси къде да
    избяга !!! Жалко, че нищо не може да се направи докато САЩ са намесени !!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Помнящ

    11 1 Отговор
    Те САЩ подкрепиха официално преврата срещу законният президент на Турция - Ердоган , но нещата им се объркаха и сега се давят от безпомощна злоба .
  • 43 345

    8 0 Отговор
    Кой зове за преврат!? Има само една държава способна на подобно нещо,същата разсипа една дузина държави в Азия и Африка,заради петрола
  • 44 елa

    9 0 Отговор
    Думате " демокрация, човешки цености, и свобода " за мен са разрушаване на държавите, хаос, разрушения , бандитизъм , страдания кръв и сълзи заграбване труда на милиони хора и природните богатства от шепа бандити които ги наричаме " бизнесмени" това е " американската " демокрация към тези думи изпитвам ненавист, омраза, презрание само ,и само малоумен,недоразвит, глупав и идиот може да повярва на тези думи.
  • 45 ариец

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "истината":

    Гуайдо се закле на улицата като временен президент,а защо го направи там дори и той самия не знае,това не е легитимно, трябва да го направи пред парламента,но едва когато Мадуро сдаде поста,ако това въобще някога се случи... жалко за филмовата демокрация,която във Венецуела явно няма почва....
  • 46 Барчо

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Що бе??? На жълтите жилетки и липсва само някой да се самопровъзгласи за новия президент на Франция. Обаче не може, защото френските демократични полицаи пребиват и арестуват. По принцип и аз съм за това, че Мадуро трябва да си ходи, защото е мекотело и не става за това да ръководи такава хем богата, но доведена от него до безлична държава. Но не да бъде заместен от американско мекере, което да направи от една свободна държава в американска колония.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Крали Марко

    2 1 Отговор
    ....от шорош наврят....това е за емил..я !
  • 49 Крали Марко

    1 1 Отговор
    Прав си. Имахме пресен пример за мекушав президент: Янукович в Усрайна който се огъна и..... пръц.Мекият идеалист Салвадор Алиенде в Чили преди години и...се пръкна Пиночет който въпреки всичките си "дефекти" бе лидер. ВЕНСЕРЕМОС !
  • 50 пенко

    1 1 Отговор
    Ами ,ако Русия и Китай решат да се правят на американците -копирали Сталин : -" няма президент -нямя проблем"??? Щото в Чили и Бразилия и в някои други десетки държави -така действаха сащ -цру !!! Ама всичко си има край и няма да намалее антиционизма-антисемитизма поради сащ !!!!!