Last news in Fakti

2 Май, 2019 11:48 2 521 7

Косово: Западът не иска да се сдобрим със Сърбия

  • косово-
  • сърбия

Те създават опасност от завръщане на етническите конфликти на Балканите, заяви Хашим Тачи

Косово: Западът не иска да се сдобрим със Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че несъгласията между западните правителства пречат на решаването на спора между Белград и Прищина и създават опасност от завръщане на етническите конфликти на Балканите, съобщи Танюг.

В интервю за "Файненшъл таймс", дадено в Берлин, Тачи оцени, че Европейският съюз е твърде слаб, вътрешно разединен и загрижен от напредъка на популистите преди предстоящите избори за Европейски парламент, за да има стратегически подход към проблема на Белград и Прищина.

Тачи оцени, че умело координираната американско-европейска дипломация, която миналата година допринесе за решаването на спора между Атина и Скопие около името, не е съществувала в случая на Белград и Прищина.

Без участието и водещата роля на САЩ съм скептичен, че някой от ЕС може да свърши много. Ролята на САЩ е решаваща за решение, заяви Тачи. Той каза, че целта на Прищина е взаимно признаване, за да може пътят към ЕС да бъде отворен за двете страни.

"Няма обаче компромис около косовската независимост. В противен случай ще затънем в замразен конфликт с тежки последици за бъдещето и опасност от конфликт между Сърбия и Косово", посочи той.

Държавният глава каза още, че цени усилията на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Федерика Могерини, но добави: "Не само аз, но и всички от региона сме разочаровани от срещата в Берлин. Нямаше нищо конкретно, само празни думи".

"Файненшъл таймс" оценява, че косовските лидери са недоволни от ЕС заради отлагането на визовата либерализация и подозират, че някои правителства, най-забележимо Франция, не са готови да позволят на някои балкански лидери да осъществят пълноправно членство в ЕС когато и да е.
ЕС е действително слаб и неединен. Те се занимават с европейските избори и са уплашени от възможните резултати, така че действат по тактически, политически начин, а не по статегически, заяви Хашим Тачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

    11 1 Отговор
    Ами стойте си мирни,не слушайте какви ви ги плещят от Туркето и няма да има нужда да се сдобрявате с никого.
  • 2 Meganoob BG

    7 4 Отговор
    Много ясно че искат конфликт, в Тексас на кой ще ги продават всичките тези оръжия дето произвеждат?
  • 3 Borislav Popov

    6 10 Отговор
    Ми обърнете се тогава към мюсулманските ви братя от рашистан. Те и без това са си гъсти със сръбските гендери.
  • 4 Бат Вал

    6 12 Отговор
    Когаго хората осъзнаят смисъла на фразата "разделяй и владей", тогава ще осъзнаят,, че запада умишлено разкъсва държавите пи света! Защото всеки съюз между държаави, всяка голяма държава, каквито са Русия, Китай, и т. н., са заплаха за робовладелския им строй! Не напразно унищожиха СССР, за да може по-лесно да колонизират малките страни, защото малка дъфжава няама възможността да се защити!
  • 5 Хитър Петър

    19 1 Отговор
    Какъв ЕС за Косово? Минах от там наскоро. Не очаквах да видя такава вандалщина. Паметници на културата от средновековието, църкви и манастири са разграбени и почти разрушени, иконописите са надраскани и поругани. Навсякъде се строят нови джамии, лошо няма, като са мюсюлмани да си строят, но там са прекалили. С такива демонстрации на омраза към християнството, чий ще го дирят в Европа? И защо си въобразяват че някой от Европа ги иска, или им е длъжен нещо!
  • 6 Бат Ос

    1 0 Отговор
    Терминологията, с която си служиш показва, че си спукал гума още преди 50г. и от тогава не си мръднал нито метър напред.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.