Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Май, 2019 17:29 7 151 44

Русия се готви за газова война с Украйна

  • украйна-
  • газ-
  • русия

Нефтогаз разширява хранилищата си

Русия се готви за газова война с Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Русия се готви да започне нова газова война с Украйна и украинското правителство трябва да предприеме нещо по въпроса. Това заяви изпълнителният директор на украинската газова компания „Нефтогаз“ Андрей Коболев, цитиран от „Voice of America”.

Според Коболев „Газпром“ са заявили неясна позиция при преговорите за транзит на газ от Русия до Украйна. Той смята, че това значи, че руснаците умишлено протакат преговорите.

„Те имат за цел да създадат изкуствена криза. Това стана през 2009 г. Тази криза може да стане факт още в началото на следващата година. Това може да се нарече газова война и има голяма вероятност това да стане факт“, заяви Коболев.

От „Нафтогаз“ вече обявиха, че Украйна се подготвя за пълно спиране на транзита на руски газ. Страната вече разработва хранилища за внос на газ от ЕС.

Вече се правят опити за разширяване на капацитета за съхраняване до 20 млрд. куб. м. Вече се водят преговори с ЕС за варианти за запазване на руския транзит.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 111 Отговор
    А дано !!!! Това вече ще е окончателния край на Газпром в Европа , да не говорим , че не нови потоци , ами сегашните ще заминат на скрап !!!

    Коментиран от #4, #8, #36

  • 2 Реално

    114 10 Отговор
    Урките не трябваше да крадьт толкова много от транзита-и всичко щеше да е наред...А и не трябваха да продават газопреносната си система на синьт на Джо Байдьн-купи я за 1 $--познато ли ви е...? Та сега да не пищят..Да си купуват демократичен амерски газ и да си седят тихо на задните части

    Коментиран от #5

  • 3 Meganoob BG

    59 8 Отговор
    УХХ! Това беше! Русия е обречена. Украйна вече ще осигурява газта на цяла Европа. Недейте гледа газовите тръби които пресичат руско-украинската граница, те са от едно време. Киев ще се застрои с небостъргачи като ОАЕ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    10 77 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Ти за тях не се кахъри , за тях газ ще има , както и за цяла Европа , ама Газпром тоя път такива съдебни искове ще получи , че 4 милиарда дето вече ги дължи на Украйна ще му се видят пари за семки !!! Да не говорим , че ще забрави за всякакви потоци !!!

    Коментиран от #10, #23

  • 6 Анков

    65 5 Отговор
    Май не може да се говори и пише за никаква газова война.Договора за транзит изтича доколкото зная в край на тази година.Руснаците заявиха още преди година две че няма да го подновят и това е, друг е въпроса че някой ще губи много пари от транзита както до сега но това е друга тема !Свят голям и всеки може да си купува не само газ от където си иска.
  • 7 Факт

    78 12 Отговор
    Украйна няма нито потенциала,нито капацитета та да води каквато и да е война с Русия-не ставайте смешни с шизовреничните си мнения тук.
  • 8 Баба Вуна

    71 10 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това говори, че синчето на американският сенатор, който закупи дялове от газопреносната мрежа на Украйна, с цел да извива ръцете на Газпром, ще духа супата! Както и Бандеровците, които мислеха, че ще продадат морските бази на НАТО и РФ да остане без излаз на Черно Море, също! Без тези два фактора, украинците ще се ......! А Донбаският въглено- добавен район и при него шах- мат! Голите ще се съберат от рев сега!

    Коментиран от #38

  • 9 гост

    10 60 Отговор

    До коментар #4 от "Абе Пеп..нчо":

    Ами аз не знам ти какво си слушал и по-важното от КОЙ !!!! Ама ако не си наясно в момента американския газ е 30 % ПО-ЕВТИН от руския и единственото което пречи да не е залял Европа са недостатъчните терминали и договорите на Газпром за по 20 години !!! Които обаче автоматично ще се прекратят при спиране на транзита !!! Точно защото сега не сме 2009 , а 2019 и номера от 2009 няма да мине !!!

    Коментиран от #13, #14, #16, #31

  • 10 Реално

    55 7 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    За урките ще има газ както има и американски вьглища-сьс 50$ по-скьпи от донбаските..Еми халал да им е тази газ на идиотите в Киев.То и Поляците се перчеха че минават на амерска газ-ама нещо им преседна ...Колега поляк казва така"откак газта ни е демократична-от двуетажна кьща отоплявм само една стая"...
  • 11 Гост

    5 13 Отговор
    Ха-ха! Все едно аз да се готвя да настъпя хлебарка. (Извинявам се на хлебарките за сравнението).
  • 12 12345

    53 7 Отговор
    Всичко е ясно. Договора за транзит през Украйна изтича в края на годината. Нов няма да има. Газта ще отива до ЕС директно по Северен поток 1 и 2 . За Турция и Гърция ще минава по турски поток. Украйна, Полша, Румъния и България ще трябва да внасяме от незнам къде. Явно затова Тиквун заговори за втечнен газ от САЩ. Само че той е два пъти по скъп от Руския.

    Коментиран от #15, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баба Вуна

    18 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Поеми си въздух и пий една студена бира, за да се охладиш!
  • 15 гост

    8 31 Отговор

    До коментар #12 от "12345":

    Хахаххаха !!!! Верно ли , хахахха !!! Ама да не плачкаш после като не стане тая !!!! Искаш ли да обещаеш , че ако "потоците" ти не тръгнат не тая , а още 5 години , ще си метнеш въжето и ще ни отървеш от простотии ???

    Коментиран от #17, #18

  • 16 момченце

    45 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    амерският газ е по евтин ,ама само в Хамерика!А сега сметни втечняването ,преносът и задължитерно- акцизът който Гейският съюз налага и пак пиши!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 момченце

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    а ако тръгнат- ти кво ще праиш?Искаш ли безплатно въженце?
  • 19 Смотаняк

    7 29 Отговор

    До коментар #12 от "12345":

    До 12345. .. Само че той е два пъти по скъп от Руския... И да го повтаряш до безкрай няма да стане истина. Сега без изградена инфраструктура, щатският газ на пристанището в Гърция е 30% по-евтин от руският.

    Коментиран от #32

  • 20 ТОЧКАТА

    41 2 Отговор
    интересно кво реве укайна!!!Ми с Америка зад гърба си сте върхът на курабийките!!!!!кво се оплаквате от Русия,нали и обърнахте гръб!!!Сега ЕСъто и Америка да ви берат грижите!!!,било газ,било пазар,било престъпност,било ...квото било...Вече сте със събути гащи и наведени,ми радвайте се!!!
  • 21 Кирил

    5 37 Отговор
    Скоро ще заработи новия газопровод Норвегия Дания Полша Украйна .русия е несигурна държава и не бива да се разчита на нея,особено за единствен доставчик

    Коментиран от #22

  • 22 Ю Кортес

    5 18 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    Плюс терминалите за втечнен газ в Полша и латвия

    Коментиран от #27

  • 23 Румяна Костова

    44 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Русия ще получи съдебни искове на базата на нежеланието си да подписва нов договор с Украйна след като изтече действуващия до края на 2019 ?! Аз разбирам, че международното право се изопачава когато стане въпрос за Русия. Но все пак, да я съдят защото не иска да подписва договор с Украйна? Не прекалявате ли в мечтите си?

    Коментиран от #30

  • 24 мислещ

    17 3 Отговор
    ще ги управяят та ще ги запомнят кога са дигали крак на братята си.а ние ще гледаме и ще си мислим за чуждата майка как обича чуждо дете.
  • 25 ****

    31 2 Отговор
    Тези не искат да преговарят с Русия за пренос на газ през Украйна,ами щели да преговарят с ЕС.Нека да продължават така.
  • 26 българин

    13 2 Отговор
    да в свят с крадлива демокрация всеки иска и то толкова колкото да се задавиш .
  • 27 Румяна Костова

    28 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ю Кортес":

    Дори и терминалите да за работят, въпросът е на каква цена ще си купуват украинците този газ? На немците американският газ излиза с 30 процента по-скъп от руския. Ха да видим дали икономиката на Украйна може да си позволи подобна цена? Или ще продължи да купува руския газ от Словакия с надценка?
  • 28 Матей

    18 5 Отговор
    Каквото търсили--намерили,нали се канеха да правят парад на Червения площад.И нашето правителство,нали приложи санкциЙ на Русия,по нова година,ако удържи дотогава,ще се порадва на резултата.Дори да докарат газ от Гърция,цената ще скочи,как ли ще реагират чорбаджиите и фирмаджиите,ами които карат коли на газ?

    Коментиран от #29

  • 29 Руските свине

    7 27 Отговор

    До коментар #28 от "Матей":

    Винаги са използвали газта и нефта като оръжие за политически натиск. Неразбираема е радоста на руските роби, все едно имат златна акция в Газпром.
  • 30 гост

    6 18 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Има някой дето прекалява , ама не съм аз и най-малко пък с мечти !!! Газпром е подписал ДЪЛГОСРОЧНИ договори за доставка със един куп страни в Европа и от лакомия е дал точка на доставка на техните граници !!!! Така че дали ще подпише договор с Украйна си е негов проблем , а при положение , че без нея НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗПЪЛНИ , загубите са си ИЗЦЯЛО за негова сметка !!! Да не говорим за сумите от допълнителните доставки и пропуснатите ползи !!! Даже да тръгне СП 2 , което е 99% невъзможно , пак остават над 50% от транзита , който няма откъде да мине !!!!! Така че всичко е мижи да те лажем , в момента пазарлъка е единствено за цената в новия договор , но тя при всички случай ще е много ПО-ВИСОКА от тази дето се ще на газпромовци !!!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иво

    23 5 Отговор

    До коментар #19 от "Смотаняк":

    Пишеш пълни глупости, говеждия газ е по-скъп от руския, а и търговската война, която обора поведе срещу Европа ще го направи непродаваем.
  • 33 сух гЪзопровод

    15 3 Отговор
    Ама защо някои позират, че руснаците не си знаят интересите, а? Тръгнали на по-руснаци от тях да се правят и да ги ръсят едни, а? Е това се казва вампирясали джендъри от сой, тъй де, вместо глави на раменете си имат ... тикви-шамандурки за равновесие! Я по-добре си трайте луди крави и си пийте хапчетата! А и НАТО да им достави през Черно море, а и от Краваристан, разбира се, ако може да минат под оня мост, а? Как ли ще стане и от ЕС, а и да стане няма да я има лапачката и краденето, че даже и да не си плащат, а и такси няма да има и т.н., а? Явно Перушенковци им се изкриви Макрона, пардон макарона, а през крив макарон а ла Минск ... нищо се не види, а? Освен руски паспорти, а?
  • 34 12345

    11 3 Отговор
    Всички соросоиди с пяна на уста повтарят за ефтиния американски втечнен газ. Интересно защо тогава простите немци строят северен поток 2, а не си направят един терминал за втечнен газ и да си внасят от САЩ? Явно са много прости тези немци. Не са умно като нас.

    Коментиран от #35

  • 35 Развийш ли

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "12345":

    Ами ащото руснаците ако искат да им се продава газа ще се принудят да го дават на още по ниска цена от Американския който е с четиридесет процента по евтин

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не те развииш ли

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Развийш ли":

    И ако е с 40% по евтин що не купуват немците от евтиния краварски газ ,а вземат от по-скъпия руски? Май нещо си се объркал тотално.
  • 38 ГОСТ 1

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Вуна":

    Той сина на Джо Байдън пукна преди 2 години.
  • 39 брокер

    2 0 Отговор
    до 9 Гост-Я МАЛКО СИ ПРЕГЛЕДАИ СЧЕТОВОДСТВОТО ЧЕ ИЗЛИЗАШ НА ЧЕРВЕНО
  • 40 шушу мушу

    2 0 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ ТУК С КАКВА СКОРОСТ СЕ СТРОЯТ ГАЗОПРОВОДИ И СЕ ПРОДАВА ЕВТИНО ГАЗ С КОМШИЯТА И НИЕ ША СИ ПОСТРОИМ ЕДИН МА КВО ША МИНАВА ПО НЕГО ША ФАНЕМ ОТ НОРВЕГИЯ ПОЛША ДАНИЯ ТА ЧАК ОТ ИСЛАНДИЯ-А БЕ ОРА ОТ ДЕТО Е ТЕКЛО ПАК ША ТЕЧЕ
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Зозо

    2 3 Отговор
    Супер!Значи ще продават по-малко газ, а това е добре.Мурзилките няма да могат дори боярищник да си купят.
  • 43 Гост

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Страната вече разработва хранилища за внос на газ от ЕС.- Каква газ ще внасят - пак Руска.Ами цената. Ами пропуснати ползи от транзитни такси.
  • 44 Емо

    0 0 Отговор
    Американският втечнен газ последно беше със 100$ по скъп от руския за 1000кубика.Меркел категорично каза,че защитава интересите на германският бизнес и държава ,и стои зад Северен поток 2.Нека не ги мислим тях,ние да му мислим с нашите тъпи управляващи.Хохлите каквото си надробиха,това ще сърбат.Тия тъпанари успяха да разсипят една просперираща страна.На цяла Европа им омръзна тяхното хленчене за пари!
Новини по държави: