Last news in Fakti

10 Май, 2019 09:43 1 624 5

Талибаните не искат мир. Засега

  • сащ-
  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани

САЩ и бунтовниците завършиха поредния кръг от мирните преговори за Афганистан

Талибаните не искат мир. Засега - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Представителите на САЩ и на афганистанските талибани приключиха шестия кръг от мирните преговори с "известен напредък" по въпроса кога чуждестранните войски може да се изтеглят от Афганистан, съобщи талибански представител, цитиран от Ройтерс.

Преговорите, в които САЩ се стремяха и към гаранции, че талибаните няма да позволят на въоръжени групировки да използват Афганистан като изходна база за атаки, започнаха на 30 април в катарската столица Доха.

Около 17 000 чуждестранни войници са базирани в Афганистан като част от водената от САЩ мисия на НАТО за подпомагане на местните сили.

САЩ убеждават талибаните да приемат прекратяване на огъня и да преговарят с афганистанското правителство, смятано от бунтовническата групировка за марионетен американски режим.

"Като цяло този кръг беше положителен и конструктивен. И двете страни се изслушаха, внимателно и търпеливо", каза говорителят на талибаните Мухамад Сохайл Шахийн.

Талибаните не искат мир. Засега

Начело на талибанската делегация беше политическият им лидер молла Абдул Гани Барадар, а американският екип бе ръководен от специалния пратеник Залмай Халилзад - роден в Афганистан американски дипломат ветеран. Той предложи воюващите страни да обявят прекратяване на огъня като част от усилията за слагане край на 18-годишната война.

Бунтовниците обаче отхвърлиха предложението на Халилзад и засега продължават нападенията срещу правителствени сгради и представителства на чуждестранни организации.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    2 2 Отговор
    Бомбардирай!
  • 2 Манаф

    1 3 Отговор
    Като нещеш мира на ти секира , бой по четаците
  • 3 Али Агджа

    3 1 Отговор
    Това е явно незачитане на папатЪ, който се моли за мир и млади бежанчета!
  • 4 ФАЩ са

    4 0 Отговор
    готови да бягат и от Афганистан. Напоследък бягат отвсякъде.
  • 5 Ахмак

    1 0 Отговор
    Така наречената от чичо Дончо - най-силна армия на света, преговаря с терористи,само че от страната на слабия.
    А уж краварите не преговарят с терористи.