11 Май, 2019 08:47 1 679 11

Опозицията: Терорът крепи Мадуро на власт

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо-
  • каракас

Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на управляващите в Каракас

Опозицията: Терорът крепи Мадуро на власт - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

След неуспешния опит за военен бунт миналата седмица лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо обещава да вдъхне нов живот на движението за отстраняване на Николас Мадуро, обнадежден от обявената неотдавна подкрепа на Китай за международно посредническо усилие, предаде АР.

В интервю Гуайдо потвърди също така, че е склонен да обмисли възможността да покани чуждестранни военни, за да бъде свален от власт Мадуро, в съзвучие с посланието на Вашингтон, че "всички опции са на масата" за решаване на ескалиращата венецуелска криза.

"Най-доброто решение е това, което генерира най-малка социална цена", заяви Гуайдо, като обвини социалистическият лидер, че блокира всички опити за решение чрез преговори. "Най-голямата пречка за това е Мадуро", каза той.

Председателят на Националното събрание, когото САЩ и още 50 страни признават за легитимния лидер на Венецуела, даде интервюто в своята партийна централа броени часове, след като заместник-председателят на парламента бе хвърлен в затвора, а други депутати напуснаха страната или потърсиха убежище в чужди посолства, заплашени от арест.

"Това, което държи Мадуро на власт и на което станахме свидетели много по-открито през последните часове, е терорът", каза Гуайдо.

Той добави, че е много благодарен за подкрепата от САЩ. "Те без колебание нарекоха Мадуро такъв, какъвто е - диктатор", заяви той.

Но докато безизходицата във Венецуела се проточи, започнаха да се появяват някои пукнатини между опозицията и САЩ - миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че руският му колега Владимир Путин не е замесен във Венецуела, като влезе в директно противоречие със собствения си екип за национална сигурност, според който Русия крепи Мадуро с военна и финансова помощ.

Гуайдо каза, че тълкува думите на Тръмп " просто като различен начин да привлече Русия".

Опозицията: Терорът крепи Мадуро на власт

Същевременно той подчерта, че е насърчен от неотдавнашната декларация на Китай, че ще засили съвместната работа с ЕС и международната общност в подкрепа на политическия диалог. Изявлението, идващо от най-големия кредитор на Венецуела и съюзник на Мадуро, бе възприето като своеобразно официално одобрение за Международната контактна група - инициатива на ЕС, стремяща се да стимулира предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    20 2 Отговор
    Какъв нов живот...този е терорист и превратаджия защо изобщо се дава трибуна на терористи?!
  • 2 666

    20 0 Отговор
    Кой и какъв е Гуайдо, че да "кани" чужди военни да свалят Мадурко от власт? Това е все едно Местан да покани турската армия да го направи президент. Китай намеква на САЩ диалогът да е политически, за да не станат някои грешки като в Сирия и САЩ да са отново бити и таковани. Китай не са оттеглили подкрепата си към официалния държавен глава, избран демокртатично.
  • 3 NikNay

    11 1 Отговор
    Гуайдо със сигурност не знае мъдростта, че "който ни освободи той ще ни пороби".......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 наблюдател

    11 1 Отговор
    А "опозицията" се крепи на американските долари! И надеждата, че американската армия ще им донесе властта на щиковете си! Тоя Гувейдо, защо не се провъзгласи за английска кралица? Можеше и да има успех....
  • 6 щал мее за БГ

    8 3 Отговор
    абсолютно същата картина е в БГ народът е тероризиран и ограбван но управляващите се държат за кокала не пускат властта и половин българите са гладни
  • 7 ****

    11 1 Отговор
    Този до кога ще го чакат още,че не са го натикали където му е мястото?До сега трябваше да е новата булка в пандиза.
  • 8 Тръмп

    0 11 Отговор
    А пък Мъдуро се крепи на власт от Антихрист Путин!!!:):):)И двамата не са вечни,дори и в терора венецуелците ще ги надживеят!!!:):):)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чичо

    6 0 Отговор
    ''Терорът крепи Мадуро''. А ний, какво крепим? На бай Дончо, топузите. Па и си плащаме за удоволствието :-)
  • 11 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    В КОЯ ДЪРЖАВА -ЗАКОНИТЕ И- НЕ СА "ДИКТАТУРА" КЪМ НАРУШИТЕЛИТЕ ИМ ??? ДА ЗАКОНИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА СА ДИКТАТУРА ЗА "ГОВНАЙДОВЦИТЕ" !!! НО ДИКТАТУРАТА НА ЗАКОНИТЕ КЪМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ПРЕДПОЛАГА: -НАКАЗАТЕЛНА РЕПРЕСИЯ - И ЗАТВОР И РАЗСТРЕЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!