Last news in Fakti

14 Май, 2019 21:59 3 049 24

"Артемида" ще води НАСА към Луната

  • наса-
  • луна-
  • артемида-
  • нийл армстронг

Американското космическо ведомство кръсти новата си лунна програма

"Артемида" ще води НАСА към Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Американското космическо ведомство кръсти новата си програма за изпращане на астронавти на Луната "Артемида", предадe Франс прес.

От НАСА са избрали това име, тъй като Артемида е древногръцка богиня, сестра на Аполон, чието име бе използвано за първата лунна програма на САЩ през 60-70 години на миналия век.

Артемида е сестра-близначка на Аполон и е богиня на Луната. В страницата на НАСА в Тwitter се изтъква, че нейното име ще бъде използвано за програмата за завръщането на американски астронавти на Луната към 2024 година, като на нейната повърхност за пръв път ще стъпи жена.

На 16 юли 1969 година НАСА изстреля с помощта на ракетата "Сатурн 5" космическия кораб "Аполо- 11". Спускаемият апарат на експедицията осъществи първото в историята кацане на Луната на 20 юли същата година.

На повърхността на естествения спътник на Земята стъпиха астронавтите Нийл Армстронг и Едуин Олдрин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оптимист

    25 10 Отговор
    Дано този път наистина да кацнат , а не да снимат филми с евтини декори .

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 2 Meganoob BG

    14 6 Отговор
    Така ли никой не забеляза, че да кръщаваш корабите си на гръцки трагедии не носи добър късмет? Горките се чудят после защо толкова много ракети и совалки избухнаха.
  • 3 СссереМ

    8 17 Отговор
    Това да не са мужиците с росфилм.

    Коментиран от #6

  • 4 Шансу Имамов

    3 6 Отговор
    У бреи
  • 5 Шансу Имамов

    2 6 Отговор
    Ей бреее
  • 6 аве СерсеМ

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Цък,чист Холивуд си е СерсеМ, римейк,ще му правят на първия филм ! Кравар и сдоросдоид още не са ходили на Луната освен, ако не се съгласиш в един варел да те сложат и руснаците да те изстрелят ха ха !
  • 7 Borislav Popov

    8 15 Отговор
    А союзмултьфильм ще води Роскосмос към Луната.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 outlander

    9 20 Отговор
    Русофилистиците не могат да повярват, че американците са стъпвали вече на Луната и побесняват, чудейки се какви лъжи да разпространяват, че уж не били стъпвали. Америка е номер едно!

    Коментиран от #10

  • 10 Rado

    5 14 Отговор

    До коментар #9 от "outlander":

    Русофила вярва само на 3D анимации на оръжия. Те не вярват на научни доказателства - за шест мисии на Аполо до Луната са донесени 382кг. лунни скали, такова количество без човек на място няма как да се вземат. Тези проби са раздадени на лаборатории по света, а има и малка част, които са вакумирани и още не са отваряни. Както е ясно руснаците не са стъпвали на Луната и имат проби с тегло САМО 300 ГРАМА от автоматизирани мисии. Ако не бяха стъпвали американците на Луната досега Китай и Русия с удоволсвие щяха да изпратят апарати за да ги разобличат, защото това ще е най-голямата измама за човечеството до сега.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Един ....

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    Наивник , измамата е типична за САЩ , все пак се управляват от евреи .

    Коментиран от #13

  • 12 11 09

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    А ти вярваш ли, че десетина брадати махмуда събориха двата блока в Ню Йорк?

    Коментиран от #15

  • 13 Rado

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "Един ....":

    Ха, ха, на 16.05 американците пак ще направят нещо невиждано. Илон Мъск ще изстреля 60 сателита на веднъж с тегло 13 тона с една ракета. Няма да е 3D анимация гледайте на живо, ако не вярвате. И това е само началото, всички сателити от мрежата Starlink са над 10000 сателита. Ще се случи и още нещо "наивно" ракетата носител ще се използва за трети път и ще кацне за следващо използване. Един русофил беше коментирал, че приземяването е много скъпо и на Русия им е по евтино да си направят нова ракета.

    Коментиран от #14

  • 14 Един ....

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Rado":

    Много си изостанал ! Този филм го даваха преди 10 години , с Еди Мърфи беше .
  • 15 Rado

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "11 09":

    А ти вярваш ли, преди сме скачали от клон на клон.
  • 16 Е как

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимист":

    Е как да кацнат бе брате, като те нямат достатъчно мощен двигател да качат оборудване и апаратура до МКС и ползват съветски ракетни двигатели, че кво остава да до Луната, че и да върнат екипажа, небъдница е тая...както се вижда ,след последния взрив на двигателя на Мъск при тях пак рекламата е в повечко.
    Сигурно пак ще снимат нещо.

    Коментиран от #23

  • 17 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимист":

    ТОВА ЧЕ СА СНИМАЛИ ФИЛМ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЕ СА ЛЕТЕЛИ ДО ЛУНАТА,ЗАЩОТО КАДРИТЕ ОТ ФИЛМА ЕСТЕСТВЕНО СА ПО ХУБАВИ ОТ ОРИГИНАЛНИТЕ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Оптимист":

    Декорите им не са евтини, а условието за снимането на филм е било да пуснат нещо на хората, ако не успеят да кацнат, един вид застраховка. Мълчанието и многото несъответствия навеждат на мисълта, че действително човек не е кацал, а само роботизирана техника. Нереалистично е да се мисли, че прези 1961 решават да правят подобен подвиг и след 8г. го реализират като междувременно изстрелват големи и тежки ракети на всеки 3 месеца. В днешно време когато ракетите кацат сами, има дузина организации и компании занимаващи се с изстрелване на ракети такъв срок със същите цели не е възможен. Един вид тогава са минали 90% за 8г., а сега не могат да минат 10%, на това ли да вярваме?
  • 20 папарака

    1 0 Отговор
    Американците не са кацали на луната
    с екипаж... кораба е бил сломиниев
    а радияцията в космоса как са я спрели,а тая на Луната ...ко със смешните скафандри са оцелели при това радиоактивно излъчване
    ...мани
    дрънкат глупости
  • 21 папарака23

    1 0 Отговор
    Американците не са кацали на луната
    с екипаж... кораба е бил сломиниев
    а радияцията в космоса как са я спрели,а тая на Луната ...ко със смешните скафандри са оцелели при това радиоактивно излъчване
    ...мани
    дрънкат глупости
  • 22 за по напряко

    2 0 Отговор
    ще минат през Холивуд, туй вече сме го виждали, мухахаха
  • 23 Rado

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Е как":

    В момента най-мощната ракета е на SpaceX - Falcon Heavy, как да нямат мощни двигатели, освен това е за многократна употреба. А за съветските двигатели, които спомена защо не се използват за руски ракети? Защото са по американски лиценз и нямат такова право освен само да ги сглобяват. Договора изтича скоро и Русия ще спре да получава милиарди за тях.
  • 24 ENG

    2 0 Отговор
    Ей ,простотията човешка няма край !!! Значи така : САЩ обявяват 10 годишна програма през 1961 лично от Кенеди ,ислед това на 20. 07. 1969 решават да излъжат ,че са кацнали на Луната ! Ти остави ,ами решават да излъжат още 5 пъти ! Иван от Люлин 7 част пита дали американски КЕЦ е стъпвал наЛуната ! Абе ,българино нещастен ,що си не стоя на село да си копаш царевицата ,а си пъхаш тъпата гага ,където не ти е мястото!