15 Май, 2019 09:40 9 285 33

САЩ предупредиха ЕС: Може да разрушите НАТО!

  • нато-
  • сащ-
  • ес-
  • оръжия-
  • могерини-
  • алианс-
  • предупреждение

Ето какво може да разруши зараждащите се връзки между ЕС и НАТО

САЩ предупредиха ЕС: Може да разрушите НАТО! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените американски щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си за създаване на Европейски военен съюз, който би изключил американските компании от оръжейни договори и би подкопал НАТО. Това се казва в писмо на двама заместник-шефове на Пентагона - Елън Лорд и Андреа Томпсън, до шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, предаде "Ройтерс".

В писмото, датирано от 1 май, американското правителство казва, че ограниченията, които се предвиждат за участие на компании от страни извън ЕС в отбранителни програми на бъдещия военен съюз, са "отровни хапчета", които могат да разрушат зараждащите се връзки между ЕС и НАТО в сферата на съвместната отбрана. Предупреждава се, че САЩ, макар и с неохота, биха били принудени да въведат реципрочни ограничения за европейските партньори. Създава се риск от "дублиране и ненужна конкуренция между НАТО и ЕС", се казва в писмото от Пентагона.

Всякакви правила, ограничаващи участието на американски компании от отбранителния сектор, биха били равнозначни на "драматичен обрат в 30-годишната засилена интеграция на трансатлантическия отбранителен сектор", се отбелязва в американското послание. Администрацията на президента Доналд Тръмп вече предупреди правителствата от ЕС през февруари миналата година, че САЩ трябва да играят централна роля в новия европейски план, обявен засега като рамково "Постоянно структурирано сътрудничество". Но политиката "Америка на първо място" на Тръмп, проблемите, създавани пред участието на европейски фирми, желаещи да пробият на американския оръжеен пазар, и годините на прахосани средства за отбрана, са главната мотивация на европейските усилия за по-добра интеграция на въоръжените им сили.

Правителствата на страните от ЕС се опитват да договорят до юни законови рамки, които да позволят участието и на страни извън ЕС, включително САЩ и Великобритания след излизането ѝ от ЕС. Това бе един от въпросите, обсъждани от министрите на отбраната от ЕС на разговорите в Брюксел. Франция обаче иска участието на трети страни в европейски отбранителни проекти да бъде сведено до минимум с аргумента, че Европа трябва да създаде своя стратегическа автономия.

Според германската военна министърка Урсула фон дер Лайен европейците най-накрая са се заели да правят онова, което американците от много години изискват от тях като съюзници - да изградят свои собствени отбранителни способности. Според неназован европейски правителствен служител, писмото от Пентагона показва, че в САЩ "не разбират как работи Европейският съюз", защото замисленият отбранителен пакт и фонд са само един от начините за координация със САЩ. "Те виждат в текста (за новия пакт) само онова, което "огражда" европейския континент от сътрудничество с Америка, а това не е вярно", каза служителят, цитиран от "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    127 7 Отговор
    За Европа не е зле да отсвири краварите!
  • 2 ЪРП

    106 6 Отговор
    А, ДАНО СЕ СЛУЧИ!!!!!!!!!!......АМА НАДАЛИ...
  • 3 Borislav Popov

    93 4 Отговор
    Даааа...- всичко се свежда до пари ! ЕС да купува оръжия от обора !!
  • 4 боцмана

    112 5 Отговор
    Нищо по-хубаво от това. Един здрав европейски алианс и един здрав шут на краварчетата в задника.
  • 5 брок

    86 3 Отговор
    Е тва ако стане ,след 10 години никой,няма да си спомня за краварите,и света най-накрая ще си отдъхне за малко.
  • 6 ЗайоБайо

    83 2 Отговор
    Много интересно : Русия се отказва от долара, ЕС не ще НАТО. Хегемонията нещо скърца по шевовете
  • 7 Сатаната

    67 1 Отговор
    Значи, трябва да се увеличават парите за отбрана, ама да се дават на САЩ. Красота.
  • 8 на Практика

    42 1 Отговор
    Излиза, че основният Хегемон, е НАТО. След Него се редят ЕС, ЕП и други Е-та. Не ЕС е основният и важният. НАТовците са основата и монолита, върху който се строят другите образувания. И като се разтръска НАТО-то, образуванията се разпадат и пренареждат, докато на Него му хареса. Брей-брей.
  • 9 kjl

    50 1 Отговор
    За Европа от жизненоважно значение е да се разграничи и дистанцира от САЩ. НАТО се финансира от части от европейските страни, за да имат САЩ силна армия с която да тормозят и заплащат европейските страни. Странно е когато плащаш за армията която непрекъснато те заплашва! Може би Европа изпитва Стокхолмския синдром. Да е влюбена в похитителя си или поне властимащите подлизурковци.
  • 10 САП

    45 1 Отговор
    Независим и самостоятелен ЕС. е кошмара на САЩ. А обединени ЕС и Русия е истинския ужас за САЩ. Те ще направят всичко възможно това да не се случи. Включително и войни около границите и в ЕС. Гражданска война Украйна им е мократа мечта на САЩ. Така ще убият два заека с един куршум. Ще дестабилизират ЕС и Русия едновременно,.
  • 11 еееее аман

    43 1 Отговор
    Не че нещо ама ми писна да чета само и единствено как САЩ предупреждават нареждат заканват ееееее от как тая перука е на власт само с простотий се занимават па и нас да им четем гллупостите
  • 12 1234

    41 1 Отговор
    Сиреч, ще има санкции ако не купувате от нас. Сащ се държат точно като АМЕРИКАН ГАНГСТЕР И ДОН КОРЛЕОНЕ. Това е истинското им юдейско лице, което светът е време да види! Следващите 10 г ще има драми, но ще са за тяхна сметка. Дефакто воюват на всички фронтове с всички а знаем как свършва това, в бункера с куршум в главата... Самозабравянето винаги свършва трагично
  • 13 НайПосле

    47 2 Отговор
    Това ми звучи като ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАНИЕ, ЧЕ НАТО Е СОБСТВЕНА АМЕРИКАНСКА "АРМИЯ" (на САЩ!). Казвам "Армия", макар по характеристики силно да напомня на терористична групировка, която покрай избиването на невинни и унищожаването на суверенни държави се занимава и с рекет в чудовищни размери... (ако някой намира разлика между това описание и НАТО, моля да посочи).

    Та, Нищо неизвестно и до сега, но най-после!
  • 14 Morgoth

    40 1 Отговор
    ЕС може спокойно да има собствена армия и да бъде част от НАТО. Само дето самите ЕС ще се консолидират, няма да зависят от САЩ и може да почнат да купуват по-малко оръжие за сметка на произведеното от страните членки на ЕС. Не НАТО е застрашена от това, а хегемонията на САЩ над военната индустрия на Запада.
  • 15 Учен

    36 2 Отговор
    ОТКРИТИЕ, ШОК, СЕНЗАЦИЯ!: Според мен, има само едно обяснение, защо Европа доброволно се превърна в колония на САЩ, защо се оставя да бъде окупирана и изхранва войските на поробителя. Дори само факта, че английският е официалният език на ЕС, а в ЕС не участва нито една англо-говоряща страна?!... От друга страна, Съюз с Русия ще доведе до СКОКООБРАЗЕН прогрес както в Икономика и Технологии, така и в Наука и Духовност, тогава??? Та, каква е причината за неадекватното САМОУБИЙСТВЕНО поведение на ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, Австрия и дори Италия и Испания...?! Неочаквано НО: Според мен, това е поради факта, че Русия не гледа с добро око на хомосексуализма. А в Европа нищо друго не е от такава важност както хомосексуализма. Последния радушно се поддържа от САЩ, с което те изпълняват заветните мечти на Синедриона - намаляване на населението и погубване на морала и всичко човешко!!!...

    Коментиран от #32

  • 16 ****

    36 1 Отговор
    То това нато на Европа с нищо не и помага,дори и вреди и задълбочава проблеми.Вместо Европа да подържа добри отношения и търговия с Русия и останалите срани с които сащ са в конфликт,те се дуржат като удавници за сламка за сащ.А сащ почти не подържат търговски отношения с тези срани,и заплашват от налагане на санкции европейските фирми които търгуват.По този начин вредят на ЕС,и това ако са ти партньори,здраве му кажи.
  • 17 джи пи

    21 0 Отговор
    Много вождове малко индианци
  • 18 СссереМ

    4 42 Отговор
    Еййй русоблизците полудяха от кеф по тоя фейк,нито НАТО нито ЕС ще се разпаднат,сънувайте си мокрите сънища с бояришник и товя е.

    Коментиран от #24

  • 19 доброзорно

    25 1 Отговор
    САЩ искат те да създават проблемите и те да ги решават,а ЕС само да плаща на САЩ.Правят ,,демократично,,и доброзорно останалите на балами.Като си спомня че ни задължават да им ядем и храните,картинката става пълна.ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ,няма що....
  • 20 Националист

    30 3 Отговор
    Може ли някой да ми каже за възхода на България след влизането в ЕС и НАТО?
  • 21 ольо

    26 1 Отговор
    Почувстваха се слаби май напоследък Американците...!!! Започнаха да плашат всеки със всичко. Агонизиращо взе да става май. Но трябва да се внимава...коня като умира най-много рита.
  • 22 Чук

    19 1 Отговор
    Дай боже
  • 23 Българина

    24 1 Отговор
    Колко европейски самолета военни имат сащ? Колко европейски танка и военни кораба има в американската армия?!?!? Единствено отделни лични оръжия с европейски произход. Фак дъ ю ес ей казвам аз, да си пръждосват и 150 бази от европа от това ги е шубе
  • 24 Читател

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Тъкмо се бях притеснил, че няма опозиция, или сега ще се включат само истински американолюбци - българофоби като теб
  • 25 Факт

    17 1 Отговор
    ЕС е не само естествен донор на САЩ за жива сила, и потребител на мигранти от военната дейност, но и безплатен плацдарм към Русия.
    Държавната помощ от ЕС към САЩ е значителна, защото пентагона плаща на всеки ЩАТ значителна сума ако има разположена военна база за разлика от тези в ЕС, защото те са безплатни.
    При това САЩ се крият зад НАТО защото иначе те ще са агресора, а сега казват ние не щем ама ЕС нали са ни членове в НАТО и трябва да изтребваме света без причина, а отгоре на всичко те пазаруват от нас Военна техника защото са абдали, а ние им правим търговско ембарго....
  • 26 САЩ СА НА КОЛЕНЕ

    16 2 Отговор
    Никоя държава от НАТО не иска да се целива със сатаните, кинжалите и поейдоня на Руската федерация.. хахахахаха.. руската армия е непобедима! СЛАВА РОСИЯ!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ввв

    9 3 Отговор
    Европейска армия възможно най-бързо,но трябват поне 3-ма като Орбан и то в Германия,Франция и Италия!!!
  • 29 Авер

    4 9 Отговор
    Мечти,мечти и розови сънища за русофилите.Предателите български.НАТО е най-успешния военен съюз,ЕС най-успешния икономически.
  • 30 Фауст

    5 8 Отговор
    Русия разбива ЕС отвътре - Радев и Нинова, Орбан и Гараш...Путновчето Макрон се прави на Наполеон - един план не може да прокара, армия обща сънува, кой ще плати...той, или Меркел?!
  • 31 Овчи мозъК

    2 10 Отговор
    EС без УСА са едно джудже, колкото и минуси да слагате. А разрив между тях е мечтата на Вовата. Не случайно той никога не се е срещал с председателят на ЕК.
  • 32 Недоучен

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Учен":

    Явно е,че не си учил достатъчно,ако и да си "Учен"
    Европа нямаше избор след втората световна война ,а USA няма да ги изпусне от "прегръдката"си,защото е инвестирала много за възстановяването на Германия и Франция.
  • 33 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    В ЧИЙ ИНТЕРЕС Е ДА СЕ ПРОДЪЛЖА И ДА СЪЩЕСТВУВА НАТЮ ??? СРЕЩУ КОГО И ЗА КАКВО Е НАТЮ ??? ЗАЩО СТРАНИ БЕЗ ДОПИР ДО АТЛАНТИКА ЧЛЕНУВАТ ??? ЗАЩО СТРАНИТЕ ОТ НАТЮ ИСКАТ ДА БЪДАТ СМАЧКАНИ "НАКУП " ???