Last news in Fakti

15 Май, 2019 11:52 1 521 10

Анархисти хвърлиха боя по резиденцията на американския посланик в Атина

  • атина-
  • гърция-
  • сащ-
  • посолство-
  • димитрис куфодинас

Полицията е задържала във връзка със случая осем души от групировката "Рубикон"

Анархисти хвърлиха боя по резиденцията на американския посланик в Атина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Членове на анархистката групировка "Рубикон" са хвърлили боя по резиденцията на посланика на САЩ в Атина, съобщава "Катимерини".

Анархистите са пристигнали на пет мотоциклета, преминали са пред резиденцията, която се намира до американското посолство в центъра на града, хвърлили са боя и са избягали. Докато са се изтегляли, те са хвърлили и димка на пътното платно, за да могат да изчезнат необезпокоявани.

Полицията е задържала във връзка със случая осем души, но по-късно всички са били освободени.

Това е третото нападение над резиденцията на посланика и американското посолство за последните няколко месеца. На 8 януари десетима членове на "Рубикон" хвърлиха боя по посолството. На 25 януари неизвестни написаха на оградата на резиденцията лозунги, сред които и "Македония е гръцка земя".

Днешното нападение има висок символизъм, защото е срещу една от теоретично най-добре охраняваните цели, и е в рамките на пороя от действия и нападения с искане за освобождаване на излежаващия доживотна присъда член на терористичната организация "17 ноември" Димитрис Куфодинас, който обяви гладна стачка.

Посланикът на САЩ Джефри Пайът определи в Тwitter днешното нападение срещу резиденцията му като "детински вандализъм".

"Добър ден. Днес се събудих с един детински вандализъм пред дома ми и ще продължа да работя с гръцките власти, за да бъдат наказани виновните според закона. Разрушаването на собственост не е мирен протест", написа дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Синагогата БИЙ БИЙ простите жидове

    12 1 Отговор
    Мачкай Новия световен ред.
  • 2 Ломски

    4 1 Отговор
    Объркали са се момчетата. Вместо торбата с молотовките те взели мухлясали бургер от макдоналдс, пък уж боя било.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Марк Енгелс

    2 4 Отговор
    Обвиняват, че Маркс е искал да отчужди децата. НЕ, Маркс е искал същото което са получили принц Чарлз и синовете му, като образование и възпитание. Професионално възпитание, разделение на трудът. Майката и бащата да се любят и да имат време за себе си, културен живот. Просто най-доброто което е за буржоазията. .................................... Кое е провокирало Маркс, пък и други преди него и след него, да станат леви или десни. Това е въпросът: Защо едни работят постоянно и цял живот, и не почиват, парите все не им стигат, а други обратното, все почиват, ваканцуват и не се трудят, и все имат пари. Маркс, едните ги нарича пролетариат, а другите ги нарича буржоа. Едните изкарват парите си чрез труд, физически предимно, а другите със своето право на собственост. Десните казват, че това е нормално и естествено, пролетариатът е глупав, буржоата са от сой. Левите казват, че десните не са прави.?Има опорна точка, че родителите трябва да възпитават децата си, и дори образоват, прехвърлят отговорност учители и радикални политици. Ами и лечението - здравеопазването да го оставим на непрофесионалистите? Сега масово оплюват Норвегия за намеса в родителството. Но може това да е начинът, да имаш такава държава като тяхната, ниска корупция и огромен стандарт и равенство, с най-големите заплати. В Норвегия данък доход е 28%, за до 100 000 лева. Тук е над 40%, ЗА ДОХОД ДО ПОД 30 000 ЛВ.

    Коментиран от #7

  • 5 ахоихо

    5 0 Отговор
    А,защо ли точно хамериканското?Защо всички мразят ка(л)бойците?Аа,да,те не бяха ли най-големият блюстител на демокрацията?Ама,къде им е демокрацията в Либия,Ирак,Египет,Сирия и сие?
  • 6 Марк Енгелс

    3 1 Отговор
    АКО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ, ТОВА ДА ИСКАТ ЗА ВЕНЕЦУЕЛА? НО ТЕ ПРАВЯТ ПРЕВРАТИ И ДИКТАТУРИ! Делът на Венецуела от световната икономика преди реформите на Чавес е 0,22%, а 2014г. е 0,63%. Българската икономика е 0,06% от световната икономика през 2005г., 0,09% през 2009г., и 0,07% сега. Венецуела има демокрация, не социализъм. За държава заделят13-14% от БВП, а България 16%, Колумбия 19%, Германия 19,55%, Естония 20,3%, Дания 25%, Швеция 26%. Фашизмът е капитализъм отменил демокрацията. Във Венецуела няма социализъм, има демокрация застрашаваща плутокрацията, както е било в Чили при Алиенде, или преди превратът в Гърция, Испания преди Франко.. През 1932 г. БРП печели общинските избори в София, но правителството на Народния блок отказва да даде властта на законно избрания съвет. Властта назначава нови избори, които са спечелени от правителствените партии посредством машинации. Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно.

    Коментиран от #8

  • 7 no name no face no number

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Марк Енгелс":

    Норвегия? ужас
  • 8 Не толкова умно комунде,даже хич

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Марк Енгелс":

    Въй колега ти верно си изпушило магаре и до доста
  • 9 МИЛИ ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ

    1 0 Отговор
    Да хвърлят!
    Но това е Гърция!
    Тук нашите политически лизачи им разрешиха да издигнат паметнитник на тези, които преди 75 години сравниха СОФИЯ със земята.
    Потърсете и вижте, кои гъзолиз**ци са присъствали на октриването.
    И това ми били държавници "МИЛЕЕЩИ" ЗА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ОТ ДЕН НА ДЕН СЕ ПРЕВРЪЩА ТЕСТОВ ПОЛИГОН ЗА КАКВО ЛИ НЕ.
    "КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СМЕНИМ 3 МАРТ С 4 ЮЛИ"
    Нали може да се досетите кой ще бъде поканен тази година за 4 юли
    в...... София.
  • 10 А честито баце

    0 0 Отговор
    Сега една делегация от ГРОБ и разни НПО-та ще организират "Ленински съботник", упс, пардон "Рейгънов съботник" и ще излижат всичко до блясък за една молитвена закуска с телевизор :-)
Новини по държави: