1 019 6

Велосипедистите са пример на пътя

Колоездачите по-стриктно спазват правилата на уличното движение

Велосипедистите са пример на пътя
Снимка: Shutterstock

Датската пътна агенция установи, че велосипедистите по-стриктно спазват правилата на уличното движение в сравнение с останалите водачи на превозни средства, пише списание "Форбс".

Едва пет процента от колоездачите си позволявали да правят нарушения, докато този процент при шофьорите на МПС е 65 на сто.

Според специалистите неспазването на правилата при велосипедистите е по-лесно за наблюдение от всички участници на пътя. Нарушенията при водачите на МПС, например превишаване на скоростта, са по-трудни за установяване.

Държавната агенция е провела изследването по местните пътища с помощта на камери. Било установено, че велосипедистите нарушават правилата в 4,9 на сто от случаите, когато се движели по велоалеите и в 14 процента от случаите, когато нямало специално изградена пътна структура за тях.

Камерите засекли 28 579 велосипедисти на кръстовища. Най-честите нарушения били свързани с карането върху тротоара. По-често неспазване на правилата било констатирано в малките градчета, където нямало изградени велоалеи.

Дания
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Магистрала за велосипедисти

  Магистрала за велосипедисти

  В края на май в Пекин ще бъде открита велосипедна "алея" с три платна, едно от които реверсивно. "Колоездачната магистрала", ...
  22.04.2019
  2 437
  15
 • Шофьор уби велосипедист във Варна

  Шофьор уби велосипедист във Варна

  Шофьор уби велосипедист при катастрофа във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на полицията. Инцидентът е станал около 19.50 часа в понеделник на ...
  11.09.2018
  1 755
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хайл
  Отговор
  1 21:38  15.05.19
  В Дания може,но най-нахални колоездачи са в германия и италия-навират се говедата и искат само с тях да се съобразяват-наглеци
 • 2 21:57  15.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  3 22:18  15.05.19
  В България е различно, велосипедистите не зачитат никакви правила за движение. Масово минават както намерят за добре през кръстовищата, да ли е червено или зелено все тая. На пешеходни пътеки, в 98% не са слезли от велосипеда, а по закон трябва! Никакво зачитане на правилата за движени!
 • Пък в Тибет всички са йоги...
  Отговор
  4 22:18  15.05.19
  Живея срещу велоалея на еднопосочна улица. Поне една трета от велосипедалите карат по тротоарите и улицата включително срещу движението. За спазване на светофар въобще не говорим . за пресичане бутайки велосипед - също.
 • 5 05:29  16.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ще мачкам
  Отговор
  6 06:36  16.05.19
  Първо има и културни велосипедисти, но са малко. Второ, повечето са невежи по отношение на правилата. Трето, няма никакво разяснение по медиите, никакъв контрол и съответно наказание. Конфликтите са оставени на саморазправа. Патил съм и затова ги смятам за нагли и нахални, особено тези каращи по тротоари и пешеходни пътеки. Понеже не ставам за ръкопашен бой си нося отровно лют спрей. Ако закона позволява, ще мачкам !

Напиши коментар:


Публикувай