Last news in Fakti

18 Май, 2019 08:30 3 014 14

Корупционен скандал с племенница на руски олигарх разтърси Австрия

  • щрахе-
  • австрия

Видеозапис уличава Щрахе

Корупционен скандал с племенница на руски олигарх разтърси Австрия - 1
Снимка: EPA

Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Причината е видео, в което бил записан тайно от две авторитетни германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката на Щрахе, а канцлерът Себастиан Курц планира да направи днес изявление по случая, предаде ДПА.Видеозаписът бе публикуван вчера от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг".

Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството. Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия.

Щрахе ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация. Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания "Щрабаг".

"Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел". Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната "Кронен цайтунг", който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания.

Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: "Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката". В записа говори и за други големи компании, които са дарявали на негова фондация като оръжейната фирма "Глок" и един от лидерите в хазартния бизнес "Новоматик".

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от Партията на свободата, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство. Щрахе и Гуденус признали за събирането във вилата, след като били попитани от германски медии.

В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел". Щрахе освен това твърди, че става въпрос за "строго частна" среща в "небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка".

Канцлерът Себастиан Курц от консервативната Австрийска народна партия е свикал кризисна среща късно снощи, предаде Ройтерс. Курц ще направи днес изявление по случая, съобщи неговият говорител, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че въпреки че АНП и АПС управляваха съвместно досега до голяма степен в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремистко, ксенофобско движение.

Опозицията поиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори, предаде ТАСС. Сметната палата на Австрия пък поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    28 10 Отговор
    Там дето припари руска жилка, там има всичко и корупция и лъжа и провокации и убийства с други думи - скандали, интриги, разследвания !!!

    Коментиран от #2, #4, #8

  • 2 Batushka

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Не бе всички патриоти са корумпирани!
  • 3 Васил Левски

    16 8 Отговор
    Милиарди долари на руската мафия Путин са токсични, те ще отровят всяка страна на Запад.България е също така и магистрала на крадните пари от Руската федерация.
  • 4 А стига бе

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Мнима племенница на руски олигарх...-чети бе троле...или си толкова умен,че не разбираш написаното?

    Коментиран от #5

  • 5 Borislav Popov

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "А стига бе":

    Мнима е, но само като племенница, а като рускиня не е била мнима !

    Коментиран от #7

  • 6 значи

    1 2 Отговор
    поне 20 години.
  • 7 robur

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    ха ха ха селско чедо събудисе ти и рускини - смях в залата
  • 8 САП

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    И смяташ, че това го няма и без тях. И това е изобретение на руснаците.? Бедно заблудено агънце, не знаеш що за вълци те пасът. Всичко това си го има отдавна на запад и е добре регулирано, така че да остане в сянка. Просто руснаците са политически не удобни играчи в момента и всички гледат да ги прецакат. За това те пък им изкарват кирливите ризи на показ.

    Коментиран от #9

  • 9 Borislav Popov

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Корупция има навсякъде, в някой страни я има по вече, в някой по малко но тойти русняци са сред лидерите в тази област, наред с Казахстан, Нигерия, Индия и още редица афро-азиятски страни ! Ако не вярваш, прескочи до САЩ или някоя западно европейска страна и предложи 50 - 100 долара, на някой тамошен пътен полицай, който те е хванал в нарушение, та да видиш каво ще ти се случи ! А после същия номер го направи в Русия или в Казахстан да речем... там даже и няма да те чакат да им предложиш, те сами ще те подсетят с помоща на дежурния въпрос, след като те спрат - какво ще правим сега !? Тоест, там направо, ачик ачик си искат !

    Коментиран от #11

  • 10 Eleonora

    7 3 Отговор
    Корупционен скандал??? Записи от разговор с абсолютно нагласени и "целенасочени" въпроси за инвестиция далеч още не са корупционен скандал. Нито Kronen Zeitung е купен от руснаци, нито пък са откраднати проекти на близката до опозиционната партия на АПС, строителна фирма Strabag. И интересно защо чак сега, почти 2 год.след направата му и прецизно преди изборите на 26.05, излиза този запис с мнимата рускиня??? И защо не се представи целия запис сега веднага(а чак едва след изборите), а само откъслечни части от него???? Щото май може и да се окаже, че е доста безобиден....., та затова сега само "най-силните" парчета от него....
    А бившата шефка на Зелената партия, преди година напусна партията си и зае позиция в управителния борд на хазартния гигант "Новоматик"..., така че как се казва "един да хванеш, друг да...." Не се сещам по-нататък....
  • 11 Eleonora

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Миналото лято ме хванаха с около 10-15 км превишена скорост в една западноевропейска държава и глобата беше €36. Платих я веднага на полицая и не поисках квитанция, той и не издаде. Нищо не се случи....., само всички бяхме happy....! Така, че нека не идеализираме чак толкова правната им система...., да, функционира, но не e чак толкова и без пукнатини....

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Eleonora":

    Може, не споря, мен веднъж в Русия ме спряха само за дето с лявата гума леко настъпих непрекъсната осова линия, при изпреварването на един ТИР ! Полицая който ме спря, без много да се притеснява, веднага ми обяви - или ти вземаме книжката или 15 000 рубли (250 долара) на ръка... едвам, едвам с триста зора се съгласи да му заплатя само половината.
  • 13 pepe le pew

    2 1 Отговор
    Това показва за пореден липсата на морал на запад. Жалкото е че това са хората които ни управляват. Безкруполни и корумпирани сребролюбци готови на всичко за власт.
  • 14 проспектор

    4 0 Отговор
    В Шпигел пише че е латвийка. Имала латвийски паспорт и твърдяла че е племенница на олигарх, чието име така и не се споменава. И аз съм правнук на Рокфелер ама недоказан.