Last news in Fakti

20 Май, 2019 14:16 2 332 5

„Сръбска листа“ спечели в Косово

  • косово-
  • избори-
  • сръбска листа-
  • сърбия

Не са регистрирани инциденти в изборния ден

„Сръбска листа“ спечели в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кандидатите от „Сръбска листа“ спечелиха извънредните избори за кметове във всичките четири общини в северната част на Косово, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като се позовава на информация от коалицията на неправителствените организации „Демокрация в действие".

Групата обяви предварителните резултати от гласуването на пресконференция след края на изборния ден в четирите общини в Северно Косово. По нейни данни в Северна Митровица лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич е спечелил 95,2% от гласовете, кандидатът на Демократическата партия на Косово (ДПК), Гондза Каузи - 3,1%, Ерден Атис от „Движение за самоопределение“ - 1,6%. В Зубин Поток Сърджан Вулович от „Сръска листа“ събира 94,1%, Хисен Мехмети от ДПК - 3,1%, Лиридона Кахримани от „Движение за самоопределение“ 2,8%, предаде агенция "Фокус".

Зоран Тодич от „Сръбска листа“ печели изборите в Община Лепосавич с 96,4%, Шатир Хетеми от ДПК събира 2,1%, Фиск Весели от „Движение за самоопределение“ има 1,5%. В Звечан кандидатът на „Сръбска листа“ Вучина Янкович печели 96,4%, Авди Печи от „Движение за самоопределение“ събира 2,2%, а претендентът на ДПК Илир Печи - 1,4%.

Според неофициални източници от „Сърбска листа“ победата на нейните кандидати на кметските избори в Северно Косово показва политиката на лоялност на местното население към официален Белград. Всички избирателни секции бяха затворени в 19.00 часа местно време (20.00 часа българско време), потвърдиха от Централната избирателна комисия.

Говорителят на Косовската полицейска служба за региона Бранислав Радович увери, че не са регистрирани инциденти в изборния ден или други събития, които биха могли да застрашат сигурността на избирателите или да повлияят на резултата от вота.„Нямаше инциденти, които да налагат намеса на полицията никога", подчерта Радович. Избирателните секции в Северно Косово посетиха ръководителя на Службата на ЕС в Косово Наталия Апостолова и ръководителя на мисията на ОССЕ Ян Брату. Беше отбелязано, че не са регистрирани големи нередности, с изключение на непроверени избирателни списъци, двойно гласуване и опити за упражняване на правото на глас със сръбски лични карти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    8 3 Отговор
    Ами че то и във Черна гора и във Босна печелят сръбски листи. То това са просто отделни сръбски държави. То и в Македония всяка година печели българска листа, нали ги виждате какви са тарикати и там. Лика прилика.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво

    3 5 Отговор
    2% от населението в Косово гласувало. Сръбе Косово Нее Сърбия.
  • 4 Ставрю

    3 3 Отговор
    Искаме си западните покраинини.
  • 5 бай Даньо

    5 3 Отговор
    Кога сърбите ще ни връщат Западните покрайнини и Поморавието и Воеводина на Унгария та да ставаме братя или поне да се сближава българо-хърватската граница ...