20 Май, 2019 17:50 1 432 7

Поискаха ареста на Джулиан Асандж

  • джулиан асандж-
  • арест-
  • швеция-
  • изнасилване

Американците също искат Асандж

Поискаха ареста на Джулиан Асандж - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Шведската прокуратура съобщи днес, че е издала заповед за арест на основателя на сайта за разкрития „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, който се намира в затвор във Великобритания. Той е обвинен в изнасилване в скандинавската страна, предаде АФП.

Заповедта идва след възобновяването на разследването от 2010 г. и след като съдът го одобри, Стокхолм ще поиска екстрадицията на Асандж от Лондон. Асандж бе арестуван миналия месец от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон и бе осъден от Кралския съд на лондонския район Саутарк на 50 седмици затвор - заради това, че през 2012 г., след като бе освободен под гаранция, не се яви в съда, а се укри в еквадорското посолство.

Шведската прокуратура заяви, че британските власти ще трябва да решат въпроса за конфликт между евентуална европейска заповед за арест и искане на Съединените щати за екстрадиция на Асандж.

Междувременно еквадорското посолство е започнало да предава негови вещи на САЩ. Сред тях са ръкописи, документи, медицински данни и електронно оборудване. Адвокатът на Асандж определи това като безпрецедентно в историята на предоставяне на убежища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    16 0 Отговор
    Уж оттеглиха обвиненията, сега пак ги подновяват, абе съшото с бели конци. Ама нали трябва да се наплашат последователите му....
  • 2 255

    2 1 Отговор
    Започва ''веселата''част.
  • 3 Гнусно

    13 0 Отговор
    Надпреварват се кой да олиже по-голяма част от задните части на янките. Почти не е останал здрав разум в Европа.
  • 4 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    тааа за кого ще гласуваме в ,,евроизборите,,????има ли значение?

    Коментиран от #5

  • 5 от провнцията

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТОЧКАТА":

    Не пич, няма значение! Който е срещу системата си го получава. Но СИСТЕМАТА не знае, че вече си отива! За винаги!
  • 6 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    "изнасилени шведки" е нещо като "дървено желязо".Който е бил В Швеция ще ме разбере.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Шиле":

    Ти НЕ РАЗБИРАШ-Всяка държава си има СОБСТВЕНИ ЗАКОНИ и както гражданите й,така и пришълците СА ДЛЪЖНИ ДА ГИ СПАЗВАТ.И тук не става въпрос колко са "игриви" шведките ,ИЛИ ПЪК ТВОЕТО МНЕНИЕ ИМА НЯКАКВО ЗНАЧЕНИЕ-след като Асанж не е съгласен със Шведските закони,ДА НЕ ХОДИ В ШВЕЦИЯ...в Америка пък СЪВСЕМ!
Новини по държави: