21 Май, 2019 14:16 1 914 4

Президентът на Иран поиска повече правомощия

  • иран-
  • правомощия-
  • хасан рухани-
  • президент

Иранският президент каза, че подкрепя преговорите и дипломацията

Президентът на Иран поиска повече правомощия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви пред група духовници, че иска разширени, извънредни военновременни правомощия, за да се справя по-добре с "икономическата война", започнала с излизането на правителството на Тръмп от ядрената сделка и ескалиращите американски санкции, предаде AP.

Държавната иранска агенция ИРНА съобщи, че президентът Рухани е дал пример с войната с Ирак през 80-те години, когато военновременният върховен съвет можеше да заобикаля останалите видове власти, за да взима решения по отношение на икономиката и войната. В съобщението не се посочва какво точно включват новите правомощия.

Рухани каза, че Иран се изправя пред безпрецедентни проблеми в "банковото дело и продажбата на петрол", но страната "е обединена в разбирането, че трябва да устои на САЩ и техните санкции".

Иранският президент каза, че подкрепя преговорите и дипломацията, но не и при сегашните условия. "Днешната ситуация не е подходяща за преговори и нашият избор е единствено съпротивата", заяви Рухани. Американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ ще реагират с "голяма сила", ако Иран се опита да извърши нещо срещу интересите им в Близкия изток. Според Тръмп Техеран е много враждебен към Вашингтон. Той заяви, че е готов за преговори с иранците, "когато те са готови".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 2 Отговор
    "Иран е обединена в разбирането,че трябва да устои на САЩ и техните санкции".Въпросът е ДОКОГА!
  • 2 Гледач

    5 1 Отговор
    Времето работи за Иран както и за света който е против САЩ.Както е било през втората световна война от 1939 до 1945.САЩ са в тази спирала както Германия. САЩ обединиха голяма чест от света против себе си .Много ГЛУПАВИ се оказаха.Империя няма да направят
  • 3 Красимир

    0 0 Отговор
    Много алчни са американците няма страна във света със която да са нямали проблеми. Поговорката гласи вола рие рие и всичко ще падне на гърбъ му. Ностардемиос е казал, че Америка ще потъне. Има вярност защото Русия създаде робот подводница която ще направи ЦУНАМИ което вълните ще удавят Америка.
  • 4 Недко Генов

    0 0 Отговор
    Красимире кой е този ''Ностардемиос"" да не е брат на Нострадамус :):)