1 595 7

Красота! В Копенхаген се изви българско хоро

Инициативата цели да покаже красотата и пъстротата на българския фолклор

Красота! В Копенхаген се изви българско хоро
Снимки: Външно министерство

С приветствие на посланика на Република България в Дания Светлан Стоев, в центъра на датската столица пред община Фредериксберг, бе открито станалото традиционно най-голямо българско хоро в Копенхаген на 18 май 2019 г., съобщиха от Външно министерство.

Инициативата, която цели да покаже красотата и пъстротата на българската фолклорна музика и танци в Дания, се организира за пета поредна година от Група за народни танци „Дилмана“-Копенхаген.

В изказването си посланик Стоев поздрави организаторите на проявата и техните съмишленици за усилията им за съхраняване на българската култура и традиции далеч от родината, подчертавайки, че те могат да разчитат в своята дейност на подкрепата на посолството и българската държава. Той използва повода и да честити на българите в Дания предстоящия светъл български празник 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, припомняйки значението му за отстояването на българския дух през вековете.

Дългото и красиво хоро обедини много пребиваващи в Дания българи и приятели на България, жители и гости на Копенхаген. Участие с пъстрите си носии взеха и членове на други български фолклорни групи от Дания освен „Дилмана“, като ансамбъл „БГ Фолк Ритми“ - Копенхаген, групата за народни танци „Хоротропци“ към Българския просветен център в Копенхаген и други.

Участниците и гостите на събитието имаха възможността да се насладят на майсторските изпълнения на живо на автентична българска фолклорна музика от ансамбъл „Орфей“, Дания и Михаил Динчев, основател и ръководител на ансамбъл „Трио Лева“ и „Леле, Леле“ от Швеция“.

Красота! В Копенхаген се изви българско хоро

Дания
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 17:33  21.05.19
  Как така без деса-простакеса да е осрала мероприятието? Браво на българите!!! Ние сме най-добрите!!!
 • ГРАД КОЗЛОДУЙ
  Отговор
  2 17:56  21.05.19
  ДАМИТЕ ОТ ХОРОТО СА ДАТЧАНКИ ПРОЧЕТЕТЕ ХУБАВО СТАТИЯТА
 • гост
  Отговор
  3 17:59  21.05.19
  Не може да бъде! Сега сигурно,ще им вземат децата!

 • Bubbles
  Отговор
  4 18:34  21.05.19
  Браво!
 • 5 20:56  21.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хан Крум
  Отговор
  6 21:24  21.05.19
  В далечна страна автентични български носии ,а тук чалми
 • 7 22:35  21.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай