22 Май, 2019 14:17 3 946 29

Богата наследница възмути Германия с думите си

  • балзен-
  • верена балзен-
  • наследничка-
  • германия-
  • богата-
  • думи-
  • война-
  • капиталистка

Тя предизвика вълна от възмущение

Богата наследница възмути Германия с думите си - 1
Снимка: Shutterstock

Всичко започна на 8 май т.г. с едно откровение на богатата наследничка на компанията Балзен (Bahlsen) - една от най-големите производителки на сладкарски изделия в Германия, сред които и на много популярните бисквити с марка Leibniz. В Хамбург 25-годишната Верена Балзен заяви дословно следното: „Да, аз съм капиталистка. И единствената ми задача е да печеля пари, а с получаваните дивиденти да си купувам яхти“.

Макар и изказани по ироничен начин, думите на богатата наследничка на империята Bahlsen възпламениха социалните мрежи. Веднага ѝ беше напомнено, че състоянието на нейната династия е било изградено и с принудителния труд на работници по времето на Втората световна война.

В отговор Верена заяви в интервю за вестник "Билд" на 13 май, че не се чувства отговорна за събития, случили се преди нейното раждане. В допълнение тя подчерта, че на въпросните работници им било плащано колкото и на германците, а освен това фирмата се била отнасяла "много добре" с тези работници. „Така че няма от какво да се срамуваме“, каза накрая младата жена.

Носят ли наследниците отговорност за престъпленията?

Не е тайна, че по време на националсоциализма в Германия много хора са били заставяни да се трудят за големите германски фирми. Смята се, че в този период общо 13 милиона души са полагали принудителен труд - сред тях мъже, жени и деца от окупираните от нацистите територии в Европа, военнопленници и затворници от концентрационните лагери. И фирмата Bahlsen не прави изключение в това отношение: предполага се, че около 200 души, основно жени от Украйна, са полагали принудителен труд от 1941 до 1945 във фабриката ѝ в Хановер.

През 2000 г. около 60 източноевропейски граждани, които по времето на Втората световна война са били принуждавани да работят за Bahlsen, подадоха колективен иск срещу компанията. Съдът обаче отхвърли искането за обезщетения заради изтекла давност. Производителят на бисквити и печива обаче доброволно внесе около 760 000 евро в специален фонд за компенсиране на жертвите на принудителния труд.

Скандалните изявления на Верена Балзен породиха възмущение както в Германия, така и в чужбина. Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ларс Клингбайл каза, че подобно високомерие е недопустимо. „Няма защо да се изненадваме, че хората не вярват в справедливостта, след като наследниците на огромни богатства говорят за купуване на яхти, вместо за отговорност пред обществото", каза политикът.

Младите не знаят достатъчно за националсоциализма.

В социалните мрежи вече се разпространява призив за бойкот на продукцията на Bahlsen, а на младата наследничка се препоръчва да положи едногодишен социален труд в полза на обществото. Тя обаче съвсем не е единствената, която не познава добре историята на Германия: актуални социологически изследвания показват, че младите хора в Германия, Австрия и редица други европейски страни не познават редица факти и събития, свързани с Холокоста и времето на националсоциализма.

През 2018 г. Университетът в Билефелд проведе проучване, което показа редица интересни резултати. Стана ясно, че 69% от анкетираните отричат техните предци да са били обвързани по някакъв начин с националсоциалистическия режим. На въпрос дали чувстват морална отговорност за престъпленията, макар и да нямат лична вина за Холокоста, едва 11% от анкетираните са отговорили положително, а 56% - отрицателно. 93% от анкетираните са заявили, че в училище трябва да се изучава темата за нацисткия режим и неговите престъпления.

Bahlsen осъзнава историческата си отговорност.

Ръководството на Bahlsen реагира на скандалните изявления на наследничката на компанията. В своя декларация то подчерта, че е напълно наясно с историческата и моралната си отговорност. "Компанията помни страданията на хората, полагали принудителен труд, и огромната несправедливост, извършена спрямо тях и спрямо много други хора", се казва в текста.

Фирмата обещава още да ангажира историци, които да проведат независимо изследване за използването на принудителен труд във фабриката на компанията в Хановер и да публикуват резултатите от него.

А Верена Балзен все пак реши да се извини за думите си: "Беше грешка да се обостря този дебат с лекомислени изявления. Извинявам се за това. Не съм си и помисляла да омаловажавам престъпленията на националсоциализма и последиците от тях", увери наследницата на семейния бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    7 19 Отговор
    Добре, че поне е красива.
  • 3 Емил

    14 17 Отговор
    Парите са право, но и отговорност! Има Съдба (карма), която преценява и едното, и другото! Останалото е ЗАВИСТ и тъп социализъм!
  • 4 Факт

    48 1 Отговор
    Че защо е тази негативна реакция-девойката(макар и глупава) е казала истината-капитализма е само пари-на пьрво място винаги са парите...Дали това е правилно или не-е друг вьпрос.Но кифлата в случая е казала истината.

    Коментиран от #19

  • 5 Щурве

    28 6 Отговор
    Не яхти, а презокеански круизен лайнер да си купи си остава дебел червен и грозен Морков!
  • 6 Крал лир

    29 3 Отговор
    Прост немски 25 годишен тюлек.
  • 7 Ханза

    28 2 Отговор
    Ако спечеленото беше от нейните собствени усилия, грозна или не, щеше да има право, но след като й е било поднесено на тепсия, просто да си мълчи и да си харчи.

    Коментиран от #8

  • 8 Крал лир

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ханза":

    Камво да харчи тази изяжда полуеинаъа реколта от бисквитите от фабрикита за денонощие! Погледни какви бузи е отпрала капиталиската.
  • 9 Госあ

    21 4 Отговор
    Сега предполагам виждате защо Европа се пълни с емигранти- за да работят на 4-5х ниски заплати на такива като верена, дето продават бисквити 😂 . Хем яхти за верена от бисквитите,хем безработица за белия човек или африканки условия за труд,хем атентати. Капитализъм. Не е зле жълтите жилетки да започнат протести основно на Лазурния бряг и вместо поршетата да започнат да палят яхтите всъщност, на такива като верена. като ордьовър, докато се събудят всички.
  • 10 анонимен

    8 1 Отговор
    Като не правят нови бизнеси, едни и същи продукти и едни и същи фирми 100 год.
    да ти писне... а и от тия тръгват все лоши неща.. комунизъм, капитализъм...
  • 11 Един

    8 1 Отговор
    Всичко е точно! Виж, за разлика от нея останалите собственици са "работодатели" - осигуряват работа и "охолство" за толкова много работници; други са "дарители" - даряват на нуждаещи се (за да си намалят данъците); трети редовно участват в "благотворителни" акции (с цел да им се вдигнат "акциите" )... и какви ли още не все "социално отговорни" егоистични самог@зници!
  • 12 честният светещ човечец

    3 4 Отговор
    то хуб'о си имаш яхти, ама я се виж каква си грозотия :) а и богатите плачат, боледуват, умират :) в тоя живот не е само да се купува :) как ще си напазари истински мъж тая грозотия, незнам :) обаче си се възпроизвеждат и тия говна де пф странно :) честният светещ човечец хаха напра'о вА хвърлям в тъча ва :)
  • 13 Eleonora

    15 1 Отговор
    Абе, не знаят младите за холокоста! Знаят и още как! Още в долния гимназиален курс са в задължителната учебна програма посещенията в Аушвиц, в Маутхаузен и пр, както и разговори с останали живи от концлагерите, но явно на някои господа и това не е достатъчно.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Eleonora":

    Това трябва да бъде спряно. Умишлено им създават комплекси. Какво значи тоя холокост, като убитите бели са несравнимо повече от евреите. Тези не са ставали за нищо,нито за войници, нито каквото и да било полезно освен за труд в трудови лагери. При положение че е имало недостиг на храна на фронта, няма как менюто на евреите да е било добро.

    Коментиран от #17

  • 16 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Eleonora":

    Освен това, съм съгласен че младото поколение няма нищо общо с нацистите за да им бъде вменявана някаква вина. т.нар. американци не е зле по скапаните си "научно" - популярни телевизии вместо само да въртят за холокоста и пърл харбър, да дават повече за бомбардировките над Хирошима и Нагазаки и Дрезден в самият край на войната и за индианците, които са ги ликвидирали като народ и малкото, които са останали живи са затворили в резервати като животни.

    Коментиран от #18

  • 17 Eleonora

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Живота на всеки един, без значение от раса, цвят на кожата, религия, статус, полова ориентация и пр.е ценен. Всеки има право на живот! Но чувала съм, че евреите са ставали и стават за добри търговци😂....

    Коментиран от #22

  • 18 Eleonora

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Мисля, че е добре всяко поколение да знае историята си, да знае за добрите и недобрите действия на предишните такива, но в случая бива натрапвана наистина ненужна вина...
  • 19 Моше лихваря

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Абсолютно си прав,другото е 100%,тъй наречено англосаксонско лицемерие.Една част от хората обичат да бъдат льгани.Както и ние имахме в 90 те национално отговорен капитал.
  • 20 Bubbles

    8 1 Отговор
    Скрийте се бе!
    Германия се била възмутила, от какво!?
    Пра дядото на това момиче забогатял по ремето на Хитлер и са му работили чифути. Е И?
    Докога ще натрапвате чувство за вина на всички бели само заради цвета на кожата им/ни?
    Черните живеят в мизерия дори да имат пари(просто това си им е начина на живот) и били онеправдани, евреите лъжат и мажат по цял свят и били онеправдани, арабите колят и взривяват наред и също били онеправдани, а белите като се опитваме да живеем спокойно и цивилизовано все сме лошите и виновните.
    В САЩ е въпрос на време да стане престъпление да си бял, защо медиите искате да докарате тая простотия и в Европа?
    МИслите ли изобщо поне за собствените си деца които утре ще живеят в свят пълен с всякакви малцинства които ще ги сочат с пръст и ще ги обвиняват за всичко?
    Няма нищо против нито една раса и нито едно малцинство(с изключене на евреите) но повечето народи в историята си са имали времена в които са владели чужди земи и са убивали хора от други националности, обаче само срещу белите се реве. Айде спрете се вече щото не знам дали се усещате на къде вървят нещата ама все по-силно замирисва на втори холокост.
  • 21 Дориан

    3 1 Отговор
    По принцип това е и идеята на ЕС. Хората по-лесно да отиват в Германия и да работят за тях. Чужденците получават по ниски възнаграждения и работодателите са доволни. Същата е и идеята на инвестициите. Идват фирми в бедни страни заради евтина работна ръка. Едва ли някой го прави от чисто сърце, за да може хората да преживяват. Ако беше така, ЕС щеше да финансира местни и образовани хора тук, които тук да открият свой бизнес. А аз само не разбрах каква империя е това? В германската икономика все империи. Освен 3-4 марки коли и тук таме нещо друго, останалото са все измислени империи.

    Коментиран от #28

  • 22 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Eleonora":

    Съгласен съм с всичко написано, въпреки че чак ценен... може би заслужаващ уважение 😅 само че за зла участ на евреите тогава не е имало толкова нужда от търговци, та са ги пратили да се трудят. Но те просто не са могли да го понесат. Та затова смъртността е била такава.

    Коментиран от #26

  • 23 Румяна Костова

    9 2 Отговор
    Само 11 процента от младите хора имали вина за Холокоста! Браво, има надежда за Германия. Значи само една десета от немците ще ходят с наведена глава и ще работят без да роптаят за Али, жена му и осемте им деца. Останалите започват да се замислят, че има нещо сбъркано да всяваш вина на децата още от детската градина за събития, които са се случили преди 80-тина години.

    Коментиран от #25

  • 24 Цецо Цв

    0 0 Отговор
    Ох на батко поничката...
  • 25 Eleonora

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Румяна Костова":

    Дори и тези 11% всъщност няма нужда да се чувстват толкова виновни, щото както Германия, така и Австрия от след края на войната, все още и неизвестно до кога, плащат един вид "репарации" на евреите.
  • 26 Eleonora

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Тази теза за смъртността не я бях чувала до сега.😀 Дали има потенциал могат да кажат може би независими историци....
  • 27 ТОЧКАТА

    1 2 Отговор
    еее,мърши,ТОВА Е разликата между комунизъм и фашизъм....При фашизма печели ИЗРОД!!!и се фука!!!!!!,,ЕЛИТЪТ
  • 28 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дориан":

    ИМПЕРИЯТА >>>КОЛИ ЛИ ОЗНАЧАВА!!!???ПРОСТАК>>>>>иили колонии????
  • 29 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ми да!!!ПРАВА Е>>И с две думи каза същността на КАПИТАЛИЗМА!!!!!
Новини по държави: