25 Май, 2019 07:31 9 766 122

25 май 1948 г. Екзекутиран е героят от Аушвиц

  • витолд пилецки-
  • полша-
  • аушвиц

Витолд Пилецки разкрива зверствата на нацистите

25 май 1948 г. Екзекутиран е героят от Аушвиц - 1

На 25 май 1948 година комунистическата власт в Полша екзекутира героят от Аушвиц и Втората световна война Витолд Пилецки.

Той е регистриран под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в Аушвиц. В регистрите на концентрационния лагер той е записан като Томаш Серафински.

Това е фалшивото име на родения на 13 май през 1901 година полски военен Витолд Пилецки. Като част от тайна съпротивителна група, той доброволно се предава на германските власти, за да докаже съществуването на "Аушвиц". От лагера той изпраща рапорти за случващото се вътре и геноцида, който се извършва. С негова помощ западните съюзници разбират за зверствата. Пилецки организира и вътрешна група за съпротива, с която успяват да организират бягства от "Аушвиц", а също и извършва саботажи срещу германските сили.

Полското общество научава за Пилецки едва 1990 година. Той е екзекутиран от властите на Полската народна република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е враг на народа и предател. Погребан е тайно и до днес не са открити останките му.

Пилецки действително успява да изгради съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ нелегално се внасят медикаменти и храна, подготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предназначени за Варшава. През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, защото предполагат, че твърденията на Пилецки са силно преувеличени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи наистина драстично: макар първият концентрационен лагер в Аушвиц - т.нар. Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на смъртта", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират много хора.Те загиват от побоя на надзирателите, от непосилния труд или от болестите. За да се пречупи моралът на задържаните там концлагеристи, които са предимно поляци, властите в концлагера организират на всеки полски празник масов разстрел.

Особено усърден в убийствата е хауптшарфюрерът от СС Герхард Палич. Той обичал пистолета си и имал навика да си свирука весели мелодийки, докато набелязвал следващата си жертва. Понякога за "разнообразие" му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере" поредната жертва, пише Пилецки, който описва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да застреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде застрелян на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред".

Животът на самия Пилецки също е в опасност. Само благодарение на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той успява да оцелее след заболяване от тиф и едно възпаление на белите дробове. Болните като него обикновено получавали инжекция с отрова...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки успява да избяга от Аушвиц. Вече на свобода той пише първия си обстоен доклад за преживяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не вярват особено на неговите твърдения. А и дори да му вярват, те са убедени, че всякакъв опит за намеса би завършил с провал.

По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи. Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван. Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва предварително подготвено признание, което дори не прочита. По този начин той де факто подписва и собствената си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след падането на комунизма, Пилецки е реабилитиран. През 2000 година от печат излиза обширно издание на неговите записки от Аушвиц. През 2006-та той е удостоен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел".

И днес все още има хора, които оправдават всичко това. Не само, а влагат всички усилия, за да оправдаят действията на властите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    113 50 Отговор
    Комунистите са по големи изроди и от фашистите.

    Коментиран от #36, #100, #113

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Историк

    66 36 Отговор
    Комунистите са много по-жестоки и опасни от нацистите.

    Коментиран от #8

  • 6 ллллллллллллллллл

    70 17 Отговор
    Измислен герой в зората на демокрацията-факт.След свидетелски показания и разследване продьлжило 2 години се оказва че този герой е сьтрудничил и доносничил сьс СС-това показват и архивите на лагера открити през 46 г...-и точно заради тях трьгва разследването срещу Пилетски. Архивите ги има и до днес в Парижкият Музей на Войната-и точно американците предават вьпросните документи на сьветите...Стига с евтини истории и промивки вече...

    Коментиран от #50, #109

  • 7 Анти милиционер

    28 12 Отговор
    Глупости. Евреинът Сорос пак не си е взел хапчетата.
  • 8 Бай хой

    50 37 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Първа световна война продажните български управляващи и монарси завършват като противници на СССР и губим беломорска и одринска тракия, македония, западни покрайнини и южна добруджа. Втора световна война въпреки продажните пилитици и монарси обявили война на сащ и великобритания и благодарение на антифашисткото всенародно въстание обявено на 9.09.1944 година България завършва световната война като съюзник на СССР. Благодарение на това България не е разпарчатосана и раздадена на саседите както искат тогава евроатлантическите ти партньори а дори получава южна добруджа и последват 45 години на възход и развитие както никога преди това.

    Коментиран от #22, #33, #110, #119

  • 9 Хрониките на Евразия

    23 24 Отговор
    Много от немските лагери, след 1945 година преминават под управлението на НКВД и се
    превръщат в Специални лагери за политически затворници на НКВД. Заедно с действителни и предполагаеми националсоциалисти (и действителни и предполагаеми военнопрестъпници) там са задържани и всякакви противници на сталинска Русия и зараждащата се диктатура на полските и германски комунисти: социалдемократи, селяни, юнкери от Източна Прусия, бивши членове на армията на Власов, дезертирали червеноармейци, попаднали в клопките на СМЕРШ руснаци, белоемигранти и др. В това число и предишни затворници от нацистките концлагери. Там са провеждани и жестоки разпити и трибунали по съкратена процедура, а най-честата присъда е депортация в Сибир.

    Специалните лагери просъществуват от 1945 до 1950 г. След това тяхното оборудване - бараки, кухни, чении, лъжици, чашки, даже наровете са били изнесени в сибирските лагери..

    Коментиран от #13

  • 10 Усмивката

    25 27 Отговор
    Ето ги доказателствата .Между комунист и фашист разликата е нищожна.И аз имам познати на които баща им преди девети е лежал в концлагер и след девети заради коментари на работното си място пак лежи години в Белене.Това е истина.Различното е че фашизма е осъден ,а комунизма заради Русия не е.

    Коментиран от #14, #25

  • 11 Тито

    30 5 Отговор
    Точно САЩ предават архивите от Аушвиц и точно по тези архиви излиза,че този е сътрудничил с немците.Даже в нета имаше снимани копия-мисля че в Франция бяха.Имаше данни за хиляди лагерници които са работили като агенти на фашистите.Французина Берте(ако не се лъжа) го разстрелват на площада в родният му град Бурж.

    Коментиран от #120

  • 12 Лакардии от Полша

    34 4 Отговор
    Опит да се измие лицето на Полша . Истината е че Поляците помогнали за изтребването на 500 хил. евреи, укриващи се от нацистите.Ново проучване в Полша показва, че две трети от местните евреи, които са се укривали в страната от нацистите, са загубили живота си заради действията на своите нееврейски съседи.Публикуването на проучването идва в контекста на поляризиращ дебат в Полша заради закона, който забранява говоренето за съучастие на Полша в Холокоста, като според историците поляците са отговорни за стотици хиляди загинали евреи - цифра, която е значително по-висока от досегашните оценки.
  • 13 Точи и Меси

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "Хрониките на Евразия":

    Кои немски лагери продължават да действат след ВСВ ? Я дай да видим ?

    Коментиран от #17

  • 14 СссереМ

    20 8 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    И защо тогава са лежали преди 9 септември ? Май криминални елементи дето сега си приписват дивиденти ?

    Коментиран от #19

  • 15 эпнхфх

    20 8 Отговор
    национал социалисте са се кръстили..а не фашисти...фашисти е имало в Италия..в Германия са били социалисти...справка....виж как си казва партията на хитлер

    Коментиран от #24, #89

  • 16 Димитър

    30 4 Отговор
    Знаете ли, че има такива герои и днес. В наши дни хора като Асандж и Сноудън разкриват зверствата на сащ и другите западни режими, но незнайно защо не са обявени за герои, а всячески се преследват от тия същите уж демократични и свободни западни режими.
  • 17 Хрониките на Евразия

    14 14 Отговор

    До коментар #13 от "Точи и Меси":

    Бухенвалд, под номер 2 на НКВД!
    И не само инвентара са изнесли оттам след 1950 година, ами и телените огради в посока Сибир.

    Коментиран от #20

  • 18 Лакардии от Полша

    26 3 Отговор
    Истината е че поляците са едно продажно племе. Личи си от цялата им история. Даже и от най новата. ......Нетаняху назначи Кац на поста външен министър в неделя. На същия ден Кац заяви в интервю за i24 News: "Аз съм син на оцелели при Холокоста, ние никога няма да простим и никога няма да простим, имало е много поляци, които са сътрудничили на нацистите". Той цитира думите на бившия премиер Ицхак Шамир: "Шамир заяви, че всеки поляк е закърмен с антисемитизъм.

    Коментиран от #26

  • 19 Усмивката

    6 10 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Заради идеи господине.Заради идеи.Така е .Трябва да се уважава свободното мнение.Най вероятно за агитация.Но затвора не решава.Фашизма и комунизма именно по това си приличат.Едното е на расистка основа другото знаен .Ако ти кажат че няма Бог .Ти си ...длъжен ...да не вярваш

    Коментиран от #21

  • 20 Стойчо

    15 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Я върви си пий хапчетата бе лумпен !

    Коментиран от #86

  • 21 СссереМ

    15 4 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Какви са им идеите преди 9 септември и след 9 септември ? Как да оберат някоя банка ?

    Коментиран от #32

  • 22 бмр

    13 12 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    да забраняват на хората да пътуват от град в друг град ти развитие ли му казваш????да забраняват хората да влизат в църква ...да им забраняват да сключват църковен брак...това ли е развитие??????да ти отнемат къща...земя и животни...това ли е развитие????

    Коментиран от #27, #41

  • 23 Лакардии от Полша

    21 3 Отговор
    Макар това престъпление да не е сравнимо с нацисткия Холокост, то си остава една от най-тъмните страници от полската история: по време на Втората световна война и Полша е избивала евреи, при това по най-брутален начин...Какво всъщност се е случило в Йедвабне? До средата на 1941 година в малкото източнополско градче живеят няколкостотин поляци от еврейски произход - повечето от тях са обитавали къщите, разположени край църквата, която днес носи името на Йоан Павел Втори. На 10 юли 1941-ва нееврейските жители на града изкарват всичките си еврейски съграждани на централния площад..................Хайката срещу евреите прераства в нечовешки жестокости: изнасилвания, брутални убийства чрез замеряне с камъни, кланета, бой с метални пръти. Изстъпленията продължават с часове. По-късно всички евреи са заключени в един обор, където ги изгарят живи. Къщите и имуществото им са разграбени. Няколко германски войници наблюдават ставащото отстрани и правят снимки за спомен.

    Коментиран от #40

  • 24 Хрониките на Евразия

    16 12 Отговор

    До коментар #15 от "эпнхфх":

    Прието е да ги наричат фашисти от Нюрнберг, на главният прокурор Руденков лично Сталин му е забранил да ги нарича нацуоналсоциалисти..
    Все пак в СССР са строели р социализъм и не е било коректно да се споменава социализма като виновен за Втората Световна война.
    Че досега, по инерция ушанките наричат фашисти всички врагове.

    Коментиран от #30

  • 25 жоа

    10 8 Отговор

    До коментар #10 от "Усмивката":

    говориш за национал социализъм..
    не за фашизъм..защо на комунистите ги е срам да казват че хитлер и неговата партия се казва национал социалистическа???

    Коментиран от #28

  • 26 Усмивката

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Лакардии от Полша":

    А ние пък въобще не сме продажно племе.Те,поляците поне съпротива имаха и организация направиха Солидарност.А ние от един колектив един да каже че не е доволен от заплата и условия на труд ,ина другия ден шефа знае.Несъдете други народи ,погледнете себе си.За това и сме по зле сега,а и за в бъдеще.

    Коментиран от #29, #111, #116

  • 27 Санитар с бяла престилака

    20 16 Отговор

    До коментар #22 от "бмр":

    На кого му е било забранявано да пътува от град до град ? Бе ти сънуваш виртуални сънища . Бегай при психиатъра ! А и с какво допринася сключването на църковен брак за развитието на една нация ? Сега пък като изобщо не сключват никакъв ????

    Коментиран от #37, #42, #44

  • 28 Усмивката

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "жоа":

    Национализма е расизъм в по приемлив вариант.И аз и всички българи сме националисти.За добро или зло но е така

    Коментиран от #31, #34

  • 29 Дезмънд Туту

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "Усмивката":

    Каква съпротива е Солидарност и срещу кого ???

    Коментиран от #49

  • 30 тффп

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    разбрах защо ги е срам:))))и бутат напред думичката фашизъм:))))
  • 31 Дезмънд Туту

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Усмивката":

    Бе къв националист си ти бе калпак ? Имаш ли си на идея какво точно означава това.

    Коментиран от #35

  • 32 Усмивката

    10 6 Отговор

    До коментар #21 от "СссереМ":

    А ти да не си почитател на Бойко Методиев.Той всички опоненти нарича „ гадове” ..ше ви разбия гл...За това говори истинския му произход .Колкото и да отрича че не е комунист.В гена му е.
  • 33 Историк

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    Твоето пристрастие към руските фалшификации на историята са ни известни. Запази се ги за себе си и ги разправяй на сборищата на петата колона край Копринка.

    Коментиран от #101

  • 34 гвнх

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Усмивката":

    не бих казал приемлив вариант да избиваш цели села хора като ги заключваш в църкви и ги запалваш..

    Коментиран от #38

  • 35 Усмивката

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Дезмънд Туту":

    Да .Да уважаваш и почиташ род и родина.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Истината

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Санитар с бяла престилака":

    Колхозниците започват да получават паспорти едва през 1974 година бе суяк.
  • 38 Усмивката

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "гвнх":

    Така е .От време оно е .И по Калоян го е имало.А за латините и техните зверства чувал ли си.

    Коментиран от #48

  • 39 Бесен Язовец

    8 11 Отговор
    Смърт на кумунзма свобода за народа !
  • 40 Истината

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Лакардии от Полша":

    Руснаците са по-големи антисемити и от нацистите.

    Коментиран от #117

  • 41 Я па ти

    23 7 Отговор

    До коментар #22 от "бмр":

    Аз сьм роден 1971 година-крьстен сьм вьв цьрква в центьра на София 1973 година-имам снимки .И никой не спрял крьщенето ми-нито са преследвали родителите ми.Дори и да е имало някаде притеснения кьм вярващите-това са еденични случаи-раздути след идването на демокрацията-чиста пропаганда.Ако ви послушам как сте били гонени и унижавани през комунизма-ще излезе че сте железни хора които едвам сте оцелели-айде вече стига с изтьркани приказки.

    Коментиран от #43, #45, #46, #114

  • 42 трр

    8 13 Отговор

    До коментар #27 от "Санитар с бяла престилака":

    ако си живял примерно в Пловдив не е можело свободно да минеш след Дупница...забранявали са без разрешение да се пътува от Сандански до Петрич..примерите са много..това че на комунистите ви е срам от това което са правили идолите им е друга работа..сега ще излъжеш сигурно и че хората са пътували и извън България..а не са ги държали на зор :)))

    Коментиран от #56

  • 43 Барчо

    9 13 Отговор

    До коментар #41 от "Я па ти":

    Родителите ти са били със сигурност доносници на ДС.
  • 44 Истината

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Санитар с бяла престилака":

    За да пътуваш до Любимец и Свиленград се искаше открит лист бе суяк.

    Коментиран от #47, #62

  • 45 чмр

    5 8 Отговор

    До коментар #41 от "Я па ти":

    или лъжеш..или си просто изключение...но родителите ми са родени 1939г...просто си хванал леко умекване на комунизма ако е истина..1960г не са давали с сигурност..родителите ми са още живи

    Коментиран от #105

  • 46 Усмивката

    6 7 Отговор

    До коментар #41 от "Я па ти":

    А при нас не беше така.Имаше един старшина.Обикаляше по такива места.Исползваха го за бухалка комунистите.Техните ръце да са чисти.Беше каратист.Многонарод би.Много си приличат с настоящият премиер на България.Бойко Методиев.Просто не си видял .
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 тхппп

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Усмивката":

    не е нормално масови убийства да ги оправдаваме с това че и други са правили масови убийства...всички виновни сега разбира се са в ада...без значение какъв строй е било..хората се разделят на Добри и Лоши

    Коментиран от #52, #54

  • 49 Усмивката

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "Дезмънд Туту":

    Срещу режима.Ти от Марс ли идваш.?

    Коментиран от #63

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Чук":

    Бат'Милко Калайджиев трябва да питаш. Той е от Свиленград и май се е занимавал с каналджийство.
  • 52 Усмивката

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "тхппп":

    А за Иван Асен чел ли си.За битката при Клокотница.За благородството на един народ.Да пример от средновековието за пример.Не пребързвай в оценките си за българина.А за Тервел.Можел е Константинопол да си еземе.Но не го е направил

    Коментиран от #61

  • 53 втфхп

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ха ха ха":

    това е истина че влиза доброволно в лагера и предава навън какво се случва вътре..тъй като никой не е излизал жив от там да каже каквоо става..жалко е тава което говорите

    Коментиран от #55

  • 54 Усмивката

    4 8 Отговор

    До коментар #48 от "тхппп":

    Масовите убийства станаха модни при присъствието на братоците в Кремъл.Спомни си последните издивателства от Югославия на Милошевич.Нали той бе храненик на Москва......а сентенцията ,пародия...„ест человек,ест проблем .Нет человек ,нет проблем”.... да не би да е българска .Или пък немска.

    Коментиран от #58, #59

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Муйо

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "трр":

    Говориш за пограничните райони където наблизо имаше военни поделения или застави ! И не беше забранено а трябваше да си извадиш открит лист .

    Коментиран от #71

  • 57 Хрониките на Евразия

    7 5 Отговор
    Безпросветна, жалка рабора..
    Една книга през живота си не е прочел колхозният, ушанков интернационал, но се напъват да ни показват невежеството си!
    Препоръчвам им " Колимски разкази" на Варлам Шаламов..
    Поне малко, от малко, да си имат понятие от съветските концлагери и от марксизъм -ленинизъм - сталинизъм и путинизъм..

    Коментиран от #60

  • 58 Коста Доро

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Усмивката":

    То пък шиптърите от косово са по стока - нали ! Убиваха хора само заради органите ! Усташите и те света вода ненапита !
  • 59 фпрпп

    6 0 Отговор

    До коментар #54 от "Усмивката":

    това е истина...много масови убийци има..без значение от коя държава са..как се казват..или каква политическа думичка си слагат отпред..пак казвам хората са Добри или Лоши..без значение от къде са
  • 60 Солунския чудотворец

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хрониките на Евразия":

    Аз пък ти препоръчвам - Сат-Ок — "Земята на солените скали" ! Ще има и ти какво да научиш за концлагерите. Само че в обора.

    Коментиран от #73

  • 61 филанкишията

    5 5 Отговор

    До коментар #52 от "Усмивката":

    Много на криво се чел историята ! Или даскала ти е бил либерал ?!!
  • 62 Санитар с бяла престилака

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    И какво те бъркаше тебе открития лист ? Имаш криминално минало ?

    Коментиран от #67

  • 63 Дезмънд Туту

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "Усмивката":

    Кой режим бе папагал? Бе ти понятие си нямаш от режими. Ама наистина ти трябва една казарма че да свикнеш на режим някакъв !

    Коментиран от #64

  • 64 Усмивката

    2 7 Отговор

    До коментар #63 от "Дезмънд Туту":

    Аз казарма съм карал пет години.И зная на какви идиотщтини подлагаха състав.а .Не ми съ пръй на Бойко Методиев.Много си смел през медиите

    Коментиран от #65, #68

  • 65 Дезмънд Туту

    11 2 Отговор

    До коментар #64 от "Усмивката":

    Къде я кара тая казарма пет години бе калпак ? Бил си скатавка в Кремиковци?!!

    Коментиран от #69

  • 66 хнпп

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Само питам":

    не ми се коментира дори това което си написал
  • 67 тннн

    6 6 Отговор

    До коментар #62 от "Санитар с бяла престилака":

    значи все пак си признаваш че не е можело да се пътува свободно...щом говориш за открит лист:))))

    Коментиран от #70

  • 68 Дезмънд Туту

    5 2 Отговор

    До коментар #64 от "Усмивката":

    Националист който се скатал от казармата ??!! Няма такова чудо бе соросня ! Бе ти си направо срам за нацията - камоли да се самоопределяш като националист.
  • 69 Усмивката

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Дезмънд Туту":

    Заяждаш се

    Коментиран от #72

  • 70 Санитар с бяла престилака

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "тннн":

    Говорим за няколко места със военно предназначение ! Ти можеш ли да влезеш сега в някоя военна база ?

    Коментиран от #76

  • 71 тххх

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "Муйо":

    Дупница граничен град ли е???

    Коментиран от #74

  • 72 Дезмънд Туту

    6 2 Отговор

    До коментар #69 от "Усмивката":

    Не се заяждам - ама явно родителите ти са те уредили да не караш казарма ! А сега се правиш на борец против комунизма и голям демократ??!!!

    Коментиран от #75

  • 73 Хрониките на Евразия

    3 5 Отговор

    До коментар #60 от "Солунския чудотворец":

    Знаеш ли, едно е да прочетеш, друго е да видиш!
    Лагерите, колониите, каторжните, робски условия за живот, все още съществуват в путинска Русия.
    А да не говорим, че РФ е на първите места в света на държани хора в робство,.

    Коментиран от #79

  • 74 Муйо

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "тххх":

    За Дупница от тебе чувам ! - документ „образец 12” за втора гранична зона (Петрич, М.Търново, Драгоман, Берковица, Ивайловград и др.) и съответно първа гранична зона (с.Сливарово, с.Резово и др.)

    Коментиран от #77

  • 75 Усмивката

    1 5 Отговор

    До коментар #72 от "Дезмънд Туту":

    Явно е...че ти халхабер си нямаш за онова време и къде имаше казарма от по пет години.Говориш работи наизуст.Личи си че си или младок или олиго....

    Коментиран от #85

  • 76 ххп

    7 3 Отговор

    До коментар #70 от "Санитар с бяла престилака":

    не защитавай изроди...как пък в Гърция не си пазеха хората да не избягат в България:)))как пък в Германия на Берлинската стена от към там където нямо комунисти не са слагали охрана да ни избяга накой към страната на комунистите:)))а е имало охрана от към страната на комунистите да не избяга някой от другия край...как се комунистити тогава забранаваха на хорато да се движат...ЗАЩО НЯМАШЕ ОХРАНА НА СТЕНАТА ОТ КЪМ ФРГ???А ТОЧНО ОБРАТНОТО..

    КОЙ ИСКА ДА БЯГА ОТ ХУБАВОТО:)))

    Коментиран от #80

  • 77 нпхфх

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "Муйо":

    не си го чувал защото е било в началото на комунизма..
  • 78 Kasapina

    6 7 Отговор
    Това са пълни глупости даже при комунизма църквите бяха пълни винаги във София СВ Петка нямаше място да се разминеш сега църквите са празни заштото са фашистите на Влас мръсни и крадливи обици.

    Коментиран от #82, #92

  • 79 Солунския чудотворец

    5 3 Отговор

    До коментар #73 от "Хрониките на Евразия":

    Дай факти - стига плямпа простотии ! Американските граждани от японски произход в САЩ били изпращани в концлагери. По това време същата съдба споходила 23 000 японци, живеещи в Канада. Те били отвлечени и заключени в лагери, които в много отношения били по-лоши от САЩ.................Зимата на 1942-1943г. била една от най-студените в историята на Британска Колумбия. Температурите падали по -40 градуса. Затворниците били принудени да използват мръсотията, за да изолират стените, за да не умрат от студ...........Финландските власти наредили ареста на руснаци, намиращи се на тяхна територия. Когато финландската армия навлязла в Източна Карелия, те пленили 24 000 руснаци, живеещи по тези места и ги изпратили в лагери. Затворниците почти не получавали храна. 4000 от тях загинали.Що се касае до еврейските затворници – те били изпращани в Гестапо, за да се спечели благоразположението на нацистите............................Еврейските бежанци били обирани и пребивани на път към лагерите в Австралия.2000 от тези хора били евреи, някои от които вече били в нацистките „лагери на смъртта”. ...............В края на войната, много държави насочили вниманието си върху собствените си граждани. В Норвегия, през 1945г., 5000 жени били нарочени за леки жени, които предлагали услугите си на нацистите. Затова властите решили да ги изпратят в лагери.

    Коментиран от #81, #93, #94

  • 80 Санитар с бяла престилака

    6 5 Отговор

    До коментар #76 от "ххп":

    И кой ти каза че не е имало преминаващи нелегално границата от към тяхна страна? Колко гранични инцидента имаше на наша територия .Я питай някого от служилите на границата ! То границата е за това - да се пази. Който е редовен - има кпп !!
  • 81 Хрониките на Евразия

    5 5 Отговор

    До коментар #79 от "Солунския чудотворец":

    Ацтеките са обожавали човешките жертвоприношения. Например през 1500 година , те са принесли в жертва 18000 човека за една церемония. 18000 човека за една церемония ! А знаете ли, какъв е бил повода?
    Откривали са нов храм!
    А комунистите и ацтеките са задминали ..
    Те са пренесли милиони жертви , за да открият свой храм, за поклонение над мощите на мумия в центъра на Москва ..

    Това са ти фактите !
  • 82 хпп

    5 8 Отговор

    До коментар #78 от "Kasapina":

    това е лъжа..ако е ставало е било в последните години на комунизма...масово са забранявали да се влиза..в Русия са взривявали църкви комунистите..избивали са поповете..взривяването на църкви го има заснето дори на филм..забранили са религията...комунистите почти успяват да заличат православието в Русия...там са най брутални с православието...но това не го правят обикновенните хора..а по заповед на сталин и други коменисти под него..в малкото останали църкви са махали икони и са слагали портрети на сталин..това също го има на филм

    Коментиран от #87

  • 83 Тони

    9 1 Отговор
    Не разбирам как така ги уж ги изтребват в концлагерите, а в един момент ги пускат, а пък други изкарват всички години на войната там?

    Коментиран от #84

  • 84 тпппмв

    4 6 Отговор

    До коментар #83 от "Тони":

    този човек е избягал..не е пуснат

    Коментиран от #102

  • 85 Дезмънд Туту

    7 2 Отговор

    До коментар #75 от "Усмивката":

    Я дай информация - къде се служеше пет години в България ???!!! Наборната служба в България по закон беше 2 години или 5 годишен трудов договор в Кремиковци !

    Коментиран от #96

  • 86 Сесесере

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Стойчо":

    Хахахахаха, дърт комунист, май не ти отърва истината, а подлого?

    Коментиран от #88

  • 87 Цанко

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "хпп":

    Ти си луд бе парцалев ! Бе кой те назоба така с тия простотии ? Има интернет бе , има и снимки ! Отвори и разгледай !Манастири и църкви на по 300 години и стоят както са построени !

    Коментиран от #91, #95

  • 88 Стойчо

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Сесесере":

    Спиш на пресекулки , а козяче ? Или пишеш между две почиствания на "00" ?!!
  • 89 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "эпнхфх":

    Правилно , фашисти са били Мусолини и Франко но не и Хитлер,той е национал социалист, нацист !!!

    Коментиран от #122

  • 90 Българофил

    5 3 Отговор
    И фашисти, комунисти, националсоциалисти са едни и същи боклуци, независимо от коя държава да. Показателна е съдбата на този достоен човек.
    В България СССР и БКП погубиха десетки хиляди българи.
  • 91 Хрониките на Евразия

    4 7 Отговор

    До коментар #87 от "Цанко":

    Стоят си храмовете и манастирите , спор няма .
    Въпроса е за какво са ги използвали през времето на комунизма и когато църквата е била до 1942 година забранена със закон .
    Възстановена е през 1942 година с указ на Сталин и с проверени от НКВД свещеници .
    Сталин нямаше да я възстанови , ако не губиха войната и се е нуждаел от вярващите в СССР.
    Например , в центъра на град Курск има манастир , до 1990 година го бяха превърнали в централен кинотеатър , а останалите сгради в складове за водка и картофи ..
  • 92 Българофил

    2 4 Отговор

    До коментар #78 от "Kasapina":

    Пълни с комсомолски доносници и милиционери. Резултати са ясни, Църквата у нас е продукт на ДС и дълги трябва да се лекува..
    А отделно, да беше по различни от периода 1944-1960 Костов имаше и убийства и лагери на смъртта и у нас.
  • 93 жоро уудстока

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Солунския чудотворец":

    Противопоставянето ни няма да спре никога-естествено като си ползвал облаги по време на соца,или си ги наследил от мама и тате/номенклатура/,ще си доволен...Ама ако са ти взели имота,бил си в лагер,ЗАЩОТО СИ МИСЛЕЛ,ИЛИ ИЗГЛЕЖДАЛ РАЗЛИЧНО?!...Все искате факти-ами четете,питайте чичо Гугльо.След Пърл Харбър и влизането на САЩ във войната какво се очаква да се случи с японците?!Прочети за агресо рите-руснаци във Финландия в миналото...крушката си има опашка...Един риторичен въпрос,мисля дава отговор на споровете:кой бяга от хубавото и кой строи стена?!Просто пишете на Гугльо"репресии...комунизъм"и ум ще ви зайде...
  • 94 Малоумници

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Солунския чудотворец":

    Да, смс тези лагери нямат нищо общо с комунистическите и фашистките, сте почети поне малко
  • 95 Хрониките на Евразия

    6 6 Отговор

    До коментар #87 от "Цанко":

    А и чувал ли си за Соловецкият манастир ?
    Един от първите манастири в СССР превърнат в концлагер .
    А за манастира на остров Валдая ? Този в който сега ходи да се моли Путин ?
    На този остров и манастир са заточвали инвалидите от войната , за да не развалят вида на социалистическите градове със своята просия ..

    Коментиран от #97

  • 96 моряк

    5 3 Отговор

    До коментар #85 от "Дезмънд Туту":

    Във военно училище или 3 години морски и две години ДИСЦИП , защото ако имаш повече от две годишна присъда е ТПО!!!
  • 97 Цанко

    7 2 Отговор

    До коментар #95 от "Хрониките на Евразия":

    За това ли в средата на 19 англичаните се опитват да превземат Соловецкият манастир и го бомбардират в продължение на едно денонощие ??? Кой се опитва да го разруши в случая ???!!

    Коментиран от #98

  • 98 Хрониките на Евразия

    2 6 Отговор

    До коментар #97 от "Цанко":

    Искаш да кажеш - по време на кримската война .
    Соловецкият манастир преди това е бил превърнат в крепост и се е използвал и от руската армия .
    Имало е заповед да се унищожава руската инфраструктура по онези ширини , по време на войната ..

    Коментиран от #99

  • 99 Цанко

    4 4 Отговор

    До коментар #98 от "Хрониките на Евразия":

    Само да попитам - англичаните каква роля имат в Кримската война ?!!

    Коментиран от #103

  • 100 НеСерем

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Тебе пак те е хванала диарията. Антикомунизъм и русофобство те тресат така, че изглежда като Паркинсон. Жалка история
  • 101 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Нищо конкретно не каза Ра. Опровергай поне едно от твърденията и. Няма как нали. С НПО лозунги не става срещу историческите факти.
  • 102 Тони

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "тпппмв":

    Не си прочел добре статията! Цитирам: "Публикувано във факти.бг: Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предназначени за Варшава."
  • 103 Хрониките на Евразия

    3 4 Отговор

    До коментар #99 от "Цанко":

    По добре не питай , че хората ще разберат , че си бягал от часовете по история 😂

    Коментиран от #104

  • 104 Цанко

    4 3 Отговор

    До коментар #103 от "Хрониките на Евразия":

    Все пак да питам - какво общо имат англичаните с Крим ?

    Коментиран от #106

  • 105 Бачо Киро

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "чмр":

    Стига глупости. Пътен лист се искаше за гранични зони. Има и по-възрастни от твоите родители, които още шават... Аман от доказателства от типа "една жена каза"... Не можело било да се пътува.... Особено пък като вземете да дрънкате за 50те и 60те години, дето не сте ги и помирисали даже, но се изказвате в първо лице единствено число... Във всички страни първите 10-15 години след войната въобще не са розови, нито демократични, пък било то и в "люлките на демокрацията"... Седнали сте да дрънкате глупост след глупост, тотално игнорирайки абсолютно същите простотии в държавите на които се кланяте сега.

    Коментиран от #107, #112

  • 106 Хрониките на Евразия

    3 1 Отговор

    До коментар #104 от "Цанко":

    😂😂😂😂😂😂
    Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856) е военен конфликт между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя и Сардинското кралство.
  • 107 Барчо

    5 4 Отговор

    До коментар #105 от "Бачо Киро":

    Някои боклуци смятат, че пътуването с открит лист, за чието изваждане ти трябва минимум една седмица и който може и да не ти дадат означава свобода на пътуване.
  • 108 Ахахаха

    2 1 Отговор
    Приказки от 1001 нощ за малките женфърчета.
  • 109 Геро

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ллллллллллллллллл":

    И откъде го измисли тоя “факт” за който говориш?
    Май е “факт” само в деградиралата комунистическа ценностна система, където са наясно какви са ги вършили и после всичко отричат. Още помня Иван Газдов как се кълнеше в студиото на Всяка Неделя, че в Белене и Ловеч не са убивани българи... смешки.
    Кажи сега един “факт” за взривената “Света Неделя”.
    Смешко!!
  • 110 БЕН ТЪРПИН

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    ДА такъв възход, няма що!!!!Всенародно въстание дръжки, това си беше държавен преврат на 9 септември, беше избит цвета на нацията и дойдоха парекселанс убиици и продажници слуги на Кремъл, при това ниско грамотни...На 10.11.1989 фалирахме....Такъв просперитет, че ни купуваха стоките за скрап....Тъпако първата световна война България воюва срещу Руската империя само да те светна, поне като пишеш глупости проверявай малко кое как е!!!!!Брест-Литовския мир ако си го чувал с кого е подписан погледни!!!!СССР възниква на картата след 1917 година, след това следва Гражданската война в Русия до 1923 година!!!Така, че стига плещи глупости, ТИЯ ДЕТО ТИ ПЛАЩАТ ДА ПИШЕШ ТУКА ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО ЯВНО СЪВСЕМ СА ГО ЗАКЪСАЛИ ЩОМ ТЕ ОСТАВЯТ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ,ЗАВЪРШИ УЧИЛИЩЕ, ПОПРОЧЕТИ МАЛКО ПЪК ПОСЛЕ ПИЩИ КОЙ БИЛ ПРОДАЖНИК, ЩОТ ЯВНО ТИ СИ СИ ОТ ТЯХ!!!!ПОНЯЛ ПРИДУРОК!!!!

    Коментиран от #115

  • 111 АМи да

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Усмивката":

    ГОсПОДИНЕЕЕЕЕЕЕЕ, в България, както и в СССР имаше нещо наречено открити листове, отиваше в милицията да искаш разрешение да отидеш в съседния град, в СССР тия разрешения ги издаваше председателя на колхоза селсъвета и т.н. у нас това нещо действаше до 61 година, то и Белене и Богданов Дол ги затвориха две години по - късно , ама после през 1985 година ги отвориха пак....И да за всичко се искаха връзки тогава, без благословията на партията ти не можеш да работиш каквото искаш, а по разпределение, тия които имаха най - малко връзки отиваха я по нивите, я по мините, независимо от облразованието, което имаш и това какво искаш....Нямаш право да искаш , партията ще решава вместо тебе, ха си се оплакал от условията на труд примерно, край вече си враг на народа....Синовете на партиините другари те си бяха богоизбрани, на много места не можеше да се влезе да се учи, защото беше забранена територия за просто смъртни, само деца на активни борци и партийци можеха там да влезат да учат....Плюс това нямаше като днес-парите ми са малко, бачкаш независимо колко и все получаваш по 100-120 лева и толкоз....В магазините беше постоянен дефицит, народа се биеше като пуснат салам....ЗА апаратамент и кола се чакаше с години и не пускаха да се излиза от България....Така, че не говорете наизуст за нещо, за което не знаете!!!Ей, ви Северна Корея заминавайте там!!!
  • 112 ПЕТКО ВОЙВОДА

    5 4 Отговор

    До коментар #105 от "Бачо Киро":

    ТИ самият като гледам също хабер си нямаш какво е било тогава?Свобода на пътуване нямаше в България и всеки, който минеше границата в западна посока ставаше невъзвръщенец със семейството му се случваха куп идиотщини, като уволнение от работа, наказания и тем подобни!!!1С една дума ставаш враг на родината!!!!ТИя, които искаха да пътуват отиваха искаха исходна виза/това обикновено ставаше с много връзки и рушвети, разбирай държавата да ти разреши да отидеш на екскурзия на вън/ и след това отиваш и отново искаш вече входна виза от държавата, където искаш да отидеш....След това най - често пътуванията ставаха на групи, във всяка група имаше отговорник от ДС, който следи овцете да не избягат и ти се разрешаваха до 50-70 долара да носиш!!!!КАто искате комунизъм ей ви я СЕВЕРНА КОРЕЯ, ейй ВИ Я КУБА, която тъне в мизерия и още строй социализъм!!!!!НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ТОВА СВОБОДА ВИЕ, ТЪГУВАТЕ СИ ПО СТРОГИЯТ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР!!!НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ СВОБОДА ВИЕ!!!
  • 113 Еретика

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Значи това се отнася и за Бойко Борисов и неговият солта шах милиционера и възпитаник на училище за деца с умствени потребности апартаменти кът Цветан Цветанов.
  • 114 Благодаря

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Я па ти":

    Много точно благодаря ти
  • 115 Бай хой

    2 5 Отговор

    До коментар #110 от "БЕН ТЪРПИН":

    Джендаки даваш ли си сметка какви простотии пишеш? Какъв цвят като всичко читаво е избито през последните двайсет години между войните. Стига ли ти на тъпата кратуна че ако тогава България не е станала съюзник на СССР е било готово искането на Великобритания и Франция да се подели между съседите както Одринска и Беломорска Тракия, Македония западните покрайнини и южна добруджа след ПСВ. Това са фактите. А относно възхода ми всичко е построено в този период. България става с 26ти стандарт на живота в света сейчас сме след 90. Шеста космическа нация ставаме. Девет милиона образовани Българи. Кое ще отречеш бе жалък злобар зсблуден? А до заблудените глупаци по горе да съобщя че и сега ако приближиш южната граница ще бъдеш спрян, питан за целта на пътуването и ако отговора не е задоволителен ще бъдеш задържан. Трябва ли да твърдим че ни считат за крепостни сега както правят НПО на шорош?

    Коментиран от #118

  • 116 Рашка с чашка

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Усмивката":

    За тве сведение, в България има съпротива срещу комунистите доста преди да има такава в Полша. Прочети за горяните. Освен това поляците традиционно са врагове на Русия, за разлика от нас. За тях руснаците са били поробители, за нас, до тогава, освободители.
  • 117 другата истина

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    Сигурно има защо, прочети нещо на Бостунич, граф Череп Спиридонович, А. Селянинов, Хенри Форд и тогава пак обвинявай руснаците...
  • 118 жоро уудстока

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Бай хой":

    Бре умчо/неразумни/.Аз съм от така наречените от теб по-горе глупаци.Ще напиша още по-бавно, защото не можете да мислите/пишете/бързо:КЪДЕ осъществиха комунистическият рай?Що за изрод,престъпник,убиец прави лагери,стени и избива хора,защото имат различно мислене?Защо нормалните,обикновени хора бягаха на Запад,а не обратното?Просто отговори на тези въпроси по същество...А ДРУГИТЕ ЕКСТРИ:забрана да носиш дълга коса,къса пола,да слушаш западна музика и да пътуваш на Запад,че няма да се върнеш,режима на ток,изобилието на празни рафтове да ги оставим.Ако имаш доблест само отговори на въпросите ми.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ПетърВ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    В Израел "Сътрудничилите евреи в лагерите" са признати също за жертви. Кого е могъл да шпионира освен управата - SS?
  • 121 Тихомир Томов

    2 2 Отговор
    Смятайте какъв страшен и охраняван лагер е бил ?! Там са получавали заплати , имало е библиотека , Червения кръст е вкарвал лекарства и са внесли толкова оръжие , че и въстание са си спретнали ................ Всички историци и учени написали истината за холокоста са безработни , в затвора или убити от демократичната общност !
  • 122 stukar

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    Обясни го на промитите каски, защото по съветски образец във Великата отечествена война (за нас само Отечествена, разбира се, по- малкия брат сме), съветите неуморимо се борят с германския ФАШИЗЪМ (какъвто не съществува като понятие) и го набиват в главите на народите си до състояние на тъпоумност, когато ЦЕЛИЯТ свят се бори срещу Национал- СОЦИАЛИЗМА! За добрият управляващ трябва излишните аналогии да се заличават в зародиш. И така украинските националисти и сътрудници на НАЦИЗМА и сега са наричани укро- фашисти! Е- ми, който е умен ще се сети...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания