9 562 24

"Ал-Салам-313" - новата иракска мафия

Името им означава "мир", но деянията им в Германия са кървави

Deutsche Welle

Името им означава "мир", но деянията им в Германия са кървави: рекет, побои над мюсюлмани, чийто стил на живот бил твърде западен, търговия на дроги и хора. Какво точно се знае за иракските рокери от "Ал-Салам-313"?

Заради западния си начин на живот и затова, че свободно изразява мнението си, жената редовно получавала заплахи от иракска рокерска група на име „Ал-Салам-313". И то, при положение че "салам" на арабски означава "мир".

Заплашваната жена също е от Ирак, откъдето е избягала. От съображение за сигурност тя не желае да споменаваме името ѝ. Такава е била и препоръката на полицията. За ДВ тя казва, че познава и други свои сънародници, живеещи в странство, които са били заплашвани.

Досега никой не е посмял да говори открито за това - хората се страхуват, че заплахите биха могли да бъдат изпълнени. Съвсем наскоро бе проведена полицейската операция, при която бяха претърсени 49 жилища и търговски помещения в 11 града на провинция Северен Рейн-Вестфалия, задържан беше един човек.

"Успешен удар срещу организираната престъпност"

Целта на полицейската акция е била да бъдат събрани доказателства за дейността на "Ал-Салам-313". По-конкретно става дума за обвинения срещу 34 лица - иракчани и сирийци: за нарушения на Закона за контрол на бойните оръжия, нелегално прехвърляне на хора, фалшифициране на паспорти и престъпления, свързани с дрога. Вътрешният министър Херберт Ройл определи операцията като "успешен удар срещу организираната престъпност". Той обаче не може да каже дали групировката е активна и в други германски провинции.

Дали обаче става въпрос само за организирана престъпност? Във Фейсбук откриваме страница "Ал-Салам-Германия", която обаче от две години насам явно е замразена. За последно на нея е качвана информация в началото на май 2017 година. В интернет-платформата Ютюб се натъкнахме на едно над 7-минутно пропагандно видео на рокерската група. То се състои от отделни клипчета, подплатени с драматична музика. В тях се виждат членове на бандата с коли и мотори, които се подреждат в полукръг около техния водач. Мускулестите мъже носят кожени елечета, а някои от тях и слънчеви очила.

"Нека мирът да е с вас. Аз съм Абу Мехди от групата "Салам-313", представя се шефът на рокерите във видеото. Твърди, че истинското му име е Мохамад Буниа. След това представя групировката, която, по думите му, е основана в началото на 2016 година, и която действала също и в други европейски страни като Швеция, Дания и Холандия. "Нямаме никакви скрупули. Всеки, който пристига в Европа, трябва да се държи подобаващо", казва тарторът на групата очевидно по адрес на пристигналите в Германия иракчани. И още нещо е очевидно - че той се изживява като пазител на морала.

Групата, според него не желае да създава проблеми, а само „да помага“. И все пак: "Някои от вас обаче имат нужда да им се хвърли един як бой по арабски маниер – досещате се за какво става дума, нали?“. А обвиненията, че рокерската банда била някаква иракска мафия, били пълна глупост, казва предполагаемият Абу Мехди на друго място във видеото. Неговият псевдоним не е избран никак случайно. В шиитския ислям Мехди (или Махди) е потомък на пророка Мохамед, изпратен от Аллах, за да освободи света от всички неправди. Също и числото 313 има религиозен подтекст - шиитите вярват, че техният Спасител ще се върне на земята с 313 сподвижници.

Един от номерата на колите, запечатан на видеото, започва с буквата "Е". Ще рече, че тя е с регистрация в град Есен в Рурската област. Там живее също и Абу Мехди. За първи път местната преса писа за "Ал-Салам-313" през декември 2017 година. Тогава в Есен беше извършено нападение срещу чайната на лидера на групата. В този конфликт между иракчаните и конкурентен ливански клан ставало дума за пари, взети от рекет.

В своя доклад за клановата престъпност през 2018 година Службата за защита на конституцията на Северен Рейн-Вестфалия не споменава поименно рокерската група "Ал-Салам-313". Но в документа се посочва, че през последните месеци в престъпите среди се води битка за преразпределение на територии, в която престъпни групи от Ирак и Сирия се опитват да изземат инициативата от господстващите в тази сфера престъпни семейни кланове от турски, кюрдски и ливански произход.

"Армията на Махди" в Ирак

Служител на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия потвърди за ДВ, че в случая с "Ал-Салам-313" вероятно става въпрос и за политически и религиозно мотивирани престъпления. И по-точно групата е подозирана, че подкрепя въоръжено религиозно крило в Ирак - техни религиозни съмишленици. Смята се, че особено близки връзки рокерите поддържат с тъй наречената "Армия на Махди" на радикалния шиитски водач Муктада ал-Садр.

Според данни от американски източници, "Армията на Махди" наброява няколко десетки хиляди бойци и е само една от многото въоръжени шиитски милиции в Ирак. Всички те са възникнали след американската инвазия в Ирак през 2003 година. Тогава разпускането на иракската армия и масовите уволнения на полицаи в страната създадоха вакуум в областта на сигурността, който бързо беше запълнен от въпросните въоръжени формирования.

Много от шиитските групировки са подкрепяни от Иран: с пари, оръжия и обучение. Във войната срещу сунитската терористична организация "Ислямска държава" тези групировки играха важна роля - често в тясно сътрудничество с американските въоръжени сили.

Германия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петко
  Отговор
  1 20:33  24.05.19
  Какъв е салама , шпек перелик с вкус като от онова време
 • шляпалника
  Отговор
  2 20:35  24.05.19
  Ал-наденица са по-опасни.... Пълен отврат!
 • Гледач
  Отговор
  3 20:37  24.05.19
  Тия НЕМЦИТЕ са пълни ГАЛФОНИ и мафията вече не си е тяхна

 • Реалист
  Отговор
  4 20:38  24.05.19
  Бог пази евреите като оръжие срещу най-малоумната религия - мюслитата. Даваш оръжие и на едните и другите и се стремиш да запазиш баланса за да се изтрепят сами. След като наритаха сунитите начело с туркя и саудитска арабия, идва реда на шиитски иран и хизбула. Винаги сунитите обаче са били по-агресивната от двете фракции и затова е грешка толерирането на турски религиозни училища в България.
 • Справедлив
  Отговор
  5 20:39  24.05.19
  Немците тепърва ще ядат Дебелийя.....на новодошлите муслимани....ако сега успяват да ги контролират ,,след 20год ,едва ли ще могат

  Коментиран от #6

 • Реалист
  Отговор
  6 20:45  24.05.19

  До коментар #5 от "Справедлив":

  По история определено си пропуснал някои уроци за националсоциализма. Нищо не е забравено - ако германците поискат, мюслитата ще са новите евреи.

  Коментиран от #15

 • АзГ
  Отговор
  7 20:45  24.05.19
  Ами сега са европейските избори и хубаво си припомнете, кой довлече тази примитивна ислямслямска пасмина в Европа !!! Мислете за кого гласувате защото тези утре, ще започнат да налагат "културните си ценности" и върху вас и вашите деца ! Не бъдете мекушави джендъри, ьащото с тези с добро не може да се разберете, не бъдете наивни и че точно вие, ше успеете -векове наред никой не е успял !
 • Тия па....
  Отговор
  8 21:28  24.05.19
  Ако бяха тука нямат никакъв шанс срещу нашата МАФИЯ-МВР.
 • гостенин
  Отговор
  9 21:32  24.05.19
  Това че се казват Ал - СелЯм,не значи ,че са 100% вярващи.Исляма дава право на индивида да избира своят начин на живот,длъжен е човек САМО ДА ПРЕДУПРЕЖДАВА,без да обижда,без да налага своята гледна точка,за това в Свещената ни книга се казва,че Мухаммед е предупредител..." Интерпретации на непознаващи Исляма има много ,за съжаление.

  Коментиран от #10

 • домакин
  Отговор
  10 23:12  24.05.19

  До коментар #9 от "гостенин":

  За къмто пет века добре сте се постарали да ви опознаем ”мирната” ”религия”. За отказ примерно от ислямофашузма ”правото на избор” е само едно : СМЪРТ. С безпределна наглост и безочливи лъжи НЯМА как да ни изненадаш...

  Коментиран от #16

 • 11 23:45  24.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 12 23:46  24.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • саламчо
  Отговор
  13 00:03  25.05.19

  До коментар #12 от "КЮРТ":

  Тия никога нищо немогат да владеят само затвърждават позицията на западното общество да ги мрази още повече.Но всичко с времето си ще преживеят още един кръстоносен похоход нека продължават да си показват дяволийте.За европа ако реши никога не е проблем.То и Египет много се отваряше на Израел па яде боя.
 • Бесен
  Отговор
  14 01:11  25.05.19
  Швабите ще разберат по трудния начин, че срещу груба сила с байрячета в цветовете на дъгата (сещайте се кого визирам) не се излиза, а нещата се решават с още повече сила! Толерастка европа е обречена!
 • Някои уроци за националсоциализма
  Отговор
  15 02:02  25.05.19

  До коментар #6 от "Реалист":

  Хитлер е бил бая гъст с идеологическите "брат'чеди" - ислямофашистите. Тия, за които ислямофашистите биха заменили евреите, "мъничко" ще се различават от националсоциалистите.
 • гостенин
  Отговор
  16 03:50  25.05.19

  До коментар #10 от "домакин":

  Това ,че все още има България и българите е 100% доказателство,че Исляма е религията,която описвам,няма как ако наистина е толкова агресивна и нетолерантна,теб и България да ви има за 500 години "робство".Моля само не минизлизсй с думите за "силния дух и др. " аз също не ти вярвам!

  Коментиран от #17, #18, #21

 • домакин
  Отговор
  17 04:03  25.05.19

  До коментар #16 от "гостенин":

  То и арменците, и Армения ги има, НЕуважаеми ислямофашисте;-)... Айде сега, ако се и изцепиш, че лъжепророкът ти - педофил, ти и вменява да обичаш нас, "неверниците" (т'ва "НЕВЕРНИК" ще да е небивал комплимент, а, и израз на най-топли чувства към носителите на "титлата, нали;-)?), повече от себе си, жива риба няма да остане...
 • 18 08:49  25.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ел Суджук
  Отговор
  19 09:16  25.05.19
  Тия са наши хора

 • 20 09:48  25.05.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • а ся де
  Отговор
  21 16:15  25.05.19

  До коментар #16 от "гостенин":

  На кой ше ги дрънкаш ти тия кръвния данък наложен от османците е достатъчно доказателство за геноцида на един народ тва как са взимали новородени българи иса ги приобщавали в турската империя.За сведение по това време България и Германия са били с приблизително население но заради този данък България завинаги си остава малка държава и сега в турция що имало руси туркинчета и турци с европеидни черти а сети се що де

  Коментиран от #22

 • ял пъстърма
  Отговор
  22 17:28  25.05.19

  До коментар #21 от "а ся де":

  Не може да се сети , защото трябва да се напъне да мисли , а то не е ...като да се напънеш да сереш !
 • не се заблуждавайте
  Отговор
  23 23:36  26.05.19
  Тази мафия е създадена директно от Бойко, всички останали неща са лъжа.! Той е виновния!
 • Сирийски иракчанин
  Отговор
  24 23:38  26.05.19
  Бойко създаде тази мафия със суджуци от Добрич и конспиративно я кръсти Салам, по умните да се досещат кой откъде и как, а не някакви иракчани

Напиши коментар:


Публикувай