24 Май, 2019 14:56 3 714 5

Засилен трафик на Еверест погуби алпинисти (ВИДЕО)

  • еверест-
  • хималаи

За изкачването на върха няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти

Засилен трафик на Еверест погуби алпинисти (ВИДЕО) - 1

Кадри на подредени на опашка алпинисти в района на връх Еверест обиколиха света и накараха мнозина да помислят, че това е монтаж. Снимката обаче е реална, а заради задръстването има жертви.

Трима алпинисти загинаха на Еверест, съобщиха организаторите на експедициите. Така броят на хората, намерили смъртта си на най-високия връх само през тази седмица, достига 7 човека.

"Още двама индийски катерачи починаха на Еверест вчера", заяви говорител на непалското министерство на туризма, а организаторите на експедициите потвърдиха трета смърт.

Капа Дас на 52 години е достигнал върха и е починал вчера следобед по време на слизането си. Друг индиец - 27-годишният Нихал Багуан, също е починал на връщане от върха. "Той бе в задръстването повече от 12 часа и бе изтощен. Шерпите го пренесоха до лагер 4, но той почина там", заяви говорителят.

Третата жертва е австрийски катерач, който е починал от северната страна на планината също по време на спускането си.

Вчера се оформи опашка от катерачи в близост до върха, след като около 300 алпинисти са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изкачат върха от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин са рискували да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу.

Загиналите са 54-годишната Анджали Кулкарни от Индия и 55-годишният Доналд Кеш от САЩ. Кеш е колабирал, докато се е снимал на върха. Въпреки мерките и усилията взети от придружаващите го шерпи, той е починал при свалянето му от Еверест.

Някои алпинисти са чакали между 3 и 4 часа, за да покорят върха, което е довело до случаи на измръзване. Това не е първият такъв инцидент, казва местен шерп, който си спомня за подобни ситуации и през 2017 г.

За изкачването на Еверест няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти. Според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лудост ли е

    15 1 Отговор
    Глупост ли е, не знам! Не знам с какво още човешкия мозък ще ме изненада. Иначе, Бог да ги прости хората, ама можеше и без тази трагедия!?!
  • 2 Булгар

    19 4 Отговор
    Ние губим държавата народа замина сега да мислим за скъпото хоби на някой
  • 3 kick

    27 3 Отговор
    Света ще свърши, глупаците не!
  • 4 Изгъзиците

    28 0 Отговор
    Човек може да изкачи сам хиляди върхове и да изпита удоволствието от алпинизма, не е нужно да плаща 30 хил долара, да прекара 1 месец на 5500 метра и после да се гъчка с екстравагнатнти откачалки. НО ТОВА НЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИЗГЪЗИЦИ - Ето у нас например българският данъкоплатец отглежда "ромчета" , неговите родитЛи МИЗЕРСТВАТ но той плаща за да имат ромите по 7 вместо 3 деца
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.