26 Май, 2019 09:37 1 466 8

21 държави гласуват днес на евроизборите

  • европейски парламент-
  • евроизбори-
  • избори

Изборите за Европейски парламент са най-големите в света

21 държави гласуват днес на евроизборите - 1

Гражданите на 21 страни - членки на ЕС, гласуват днес, 26 май, за да излъчат членовете на Европейския парламент. В първия изборен ден - четвъртък, гласуваха във Великобритания и Холандия, в петък - в Ирландия и Чехия, а вчера, 25 май - в Латвия, Малта и Словакия.

Изборите за Eвропарламент са най-големите в света. От четвъртък до неделя над 400 милиона избиратели в 28-те държави в ЕС гласуват за своите депутати в 751-членния Европарламент. Ако Великобритания напусне общността, ЕП ще остане със 705 евродепутати.

Тази вечер в Европейския парламент в Брюксел, който е превърнат в най-големия пресцентър в целия Европейския съюз, ще бъдат оповестявани резултатите от всички 28 държави, както и разпределението на местата в следващия парламент. В изборната нощ в Европарламента се очаква да направят изявления водещите кандидати на европейските политически семейства, както и от някои лидери на партиите. Изборите ще се следят от журналисти и анализатор от целия свят, над 1000 журналисти ще присъстват в Европарламента.

Евроизборите поставят началото на нов политически цикъл в Европейския съюз, който включва и смяна на ръководните позиции на всички европейски институции. Следващата седмица във вторник лидерите от Европейския съюз се събират в Брюксел на извънредна среща на върха, за да обсъждат разпределянето на важните постове в Европа и най-вече кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Въз основата на изборните резултати ще предложат кандидат за председател на Европейската комисия, който трябва да бъде подкрепен от новия Европарламент с абсолютно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фундаменталист

    8 1 Отговор
    То поначало, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Юнкер

    0 3 Отговор
    Значи си "путЕнофил".
  • 5 Зайко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Няма "не искам", няма "недей". Ше "избираш". Ако не, циганите ще ти изберат.
  • 6 Баба Ванга Софийска

    5 3 Отговор
    Виждам как ГЕРБ печели изборите. Виждам как руските шпиони се изнасят от България, оти ке хапнат дръвцето скоро. Виждам как някои остават и постепенно стават от ГЕРБ.
  • 7 Borislav Popov

    3 3 Отговор
    Изборите са си избори, днес също ще се състои финалния двубой на световното първенство по хокей на лед между Финландия и Канада ! Вече пета година подред русняцити не могат да се класират за финала. Русуфилити много гий яд, пукат се чак !

    Коментиран от #8

  • 8 outlander

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Ако бяха пуснали ботоксовия монголоиден хокеист, с платформите, Канада и Финландия щяха само да мечтаят за финал 🤣