Last news in Fakti

26 Май, 2019 11:30 2 519 3

Изборите за европарламент в цифри

  • избори-
  • ес-
  • парламент-
  • факти

В Малта и Австрия могат да гласуват и 16-годишните

Изборите за европарламент в цифри - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

21 от 28 държави членки на Европейския съюз избират днес евродепутати. Първи, от четирите определени за гласувани дни, своя вот дадоха гражданите на Великобритания и Холандия на 23 май. На 24 май гласуваха ирландците. На 25 май до урните отидоха малтийците и словаците.

ЕС налага избори по пропорционалната система, но страните членки избират конкретния вариант. Има три типа избори:

Преференциален вот

Възприет е от 19 страни. Избирателят може, в зависимост от страната, да променя реда в листата с кандидати, по която гласува, да зачерква кандидати или дори да групира няколко листи.

Гласуване чрез затворена листа.

Възприет е в 7 държави. Избирателите гласуват листи, в които не могат да променят нито реда, нито състава.

Единичен преносим вот.

Възприет е в три държави членки. Гласоподавателят съставя собствена листа , като подрежда кандидатите според предпочитанията си.

Гласуването е задължително за 5 държави, включително и България. Глобата за гражданите на Белгия и Люксембург е доста висока, докато за Гърция, България и Кипър санкциите са по-малки.

В 16 държави е разрешено да се гласува по пощата. Целта е да се даде повече шанс на гражданите, които живеят в друга държава да упражнят правото си на глас.

В 6 държави е разрешено да се гласува с пълномощни. Това дава право на друг избирател да гласува вместо титуляра.

Електронното гласуване „прохожда” на тези избори. То не е силно застъпено в държавите членки. Единствено Естония, която е значително напред в използването на новите технологии, дава възможност на гражданите си да гласуват по интернет.

Интересно е да се отбележи, че 11 от държавите членки налагат квоти по пол в листите с кандидатите. Листите във Франция, Италия, Белгия и Люксембург трябва да включват равен брой жени и мъже. В Испания, Словения и Хърватия представителите поне 40% от посочените в листите кандидати трябва да са от всеки пол, а в Полша – 35%. За Гърция и Португалия този процент е 30%

Право на глас имат лица навършили 18 години. Изключение са южната ни съседка Гърция, където право на глас може да се упражнява на 17 години и Малта и Австрия, където до урните имат право да отидат 16-годишните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цирк

    3 9 Отговор
    В Арена Армеец - 32.3
    На Бузлуджа - 26.9
    На Демир баба теке - 15.6
    В Македонско - 3.7
    Ще наливам бензин - 3.7
  • 2 Крив Електират

    5 0 Отговор
    ХАЙСИКТЕРБЕ!
  • 3 Рошко

    5 0 Отговор
    Ай да видим Колко и с по колко ще ми ги санкционирате ,упорито продължавате с глупостите аман