Last news in Fakti

26 Май, 2019 19:25 3 785 7

Кой печели в Германия, Австрия, Белгия и Гърция

  • избори-
  • европейски парламент-
  • победители-
  • германия-
  • австрия-
  • белгия-
  • гърция

ХДС/ХСС е лидер в Германия, а в Австрия – Народната партия

Кой печели в Германия, Австрия, Белгия и Гърция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По данни на Екзит пол в Германия изборите за депутати в Европейския парламент печели блокът на Християндемократическия и Християнсоциалния съюзи (ХДС/ХСС). Тя е събрала 28% от гласовете. Второто място остава за „Зелените” с 22%, които изместват на трета позиция Социалдемократическата партия на Германия. Тя събира 15.5% от гласовете и така губи 11.8% спрямо изборите от 2014 г.

В Австрия, отново по данни от паралелно преброяване, се очертава ясна победа за Австрийската народна партия (АНП), която получава 34.5% от гласовете. Спрямо изборите преди 5 години, тя е събрала със 7.5% повече гласове. Австрийската социалдемократическа партия губи 0.5% в сравнение с миналите избори и с 23.5% остава на второ място. Ако прогнозата се окаже вярна, то от 18-те парламентарни места, с които разполага Австрия в Европейския парламент, АНП ще получи девет (плюс два), АСДП запазва своите пет мандата, АПС губи един мандат и ще разполага с три.

В Белгия начело излиза „Вламс беланг”. Така крайната десница подобрява резултата си от предишните избори с близо 20%, а умерените консерватори от Нов фламандски алианс, водачи в последното десетилетие, губят над 10%. Данните сочат продължение на възхода на комунистите и природозащитниците, както и силни загуби на партиите във Фландрия. Ситуацията във Валония е различна. Там по традиция печелят социалистите, следвани от Реформаторското движение на премиера в оставка Шарл Мишел.

Гръцката опозиционна партия „Нова демокрация” е лидер на днешните евроизбори. По данни на Екзит пол тя е събрала между 32% и 36%. В същото време управляващата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас между 25% и 29%. На трето място остава лявоцентриското обединение „Движение за промяна” (КИНАЛ), създадено през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екзит пол my ass

    11 0 Отговор
    между 32% и 36% за първия и между 25% и 29% означава разлика от 3% до 11%. това може да бъде предсказано от всеки и ... безплатно!
  • 2 Main Fürher

    17 11 Отговор
    Меркел,курво грозна скоро когато дойде деня за разплата ще те изчукам,а след това ще те запаля!Заради теб,моята свещенна Германия е един кенеф,пълен с шебеци от 3-ят свят!Само DIE RECHTE!!!!!!!!!!!!!!HAIL HITLER!!!!!!!

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 3 да да да

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "Main Fürher":

    !!!!!!!!!!!!!!HAIL HITLER!!!!!!
  • 4 Гого

    10 4 Отговор
    Партията на Меркел, печели, но да видим колко губи спрямо предните избори. Мисля, че резултата е на половина. Ако това е победа - здраве му кажи.
  • 5 1933

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Main Fürher":

    Heil Hitler!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Мъдурко

    1 0 Отговор
    БалъкУфффф... нищо повече!