Last news in Fakti

28 Май, 2019 13:41 3 023 19

Севернокорейците оцеляват с... подкупи

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • оон

Длъжностни лица в КНДР изнудват за пари населението

Севернокорейците оцеляват с... подкупи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейците са принудени да плащат подкупи на държавни служители, за да оцелеят в изолираната страна, където корупцията е повсеместна и се ширят репресии, заяви Комитетът на ООН по правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Длъжностни лица в КНДР изнудват за пари населението, борещо се да преживее, като заплашват гражданите с арест и наказателно преследване, особено онези, работещи в сивата икономика, се казва в доклада.

Засега няма доклад от страна на Пхенян, където документът бе изпратен броени часове преди неговото публикуване.

Северна Корея обвинява за тежката хуманитарна ситуация санкциите на ООН, наложени от 2006 г. заради нейната програма за ядрени оръжия и балистични ракети. Докладът обаче посочва, че армията получава привилегировано финансиране на фона на "икономическа безстопанственост".

"Разтревожена съм, че постоянното фокусиране върху ядрената тема продължава да отвлича вниманието от ужасното състояние на човешките права на много милиони севернокорейци", каза върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

"Правото на препитание, здраве, жилище, работа, свободата на движение и свободната воля са универсални и неотменими, но в Северна Корея ползването им зависи най-вече от възможността на хората да подкупват държавни служители", допълни тя.

Четири от десет севернокорейци, или 10,1 млн. души, страдат от постоянно недохранване, а се очаква още по-голямо орязване на хранителните дажби след най-лошата реколта от десетилетие, посочва документ на ООН, публикуван по-рано този месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    15 10 Отговор
    Преди да критикуваш за треската в окото на брата си, виж гредата в своето око...
  • 2 El chochone

    34 8 Отговор
    И тук в BG е почти същото! ;)

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вьпрос

    14 7 Отговор
    Чакайте малко-нали с.корейците бяха супер бедни бе-нали рупаха трева от глад--за какви пари сега говорите и какви подкупи.А синхронизирайте си льжите бе...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El chochone

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Ти руснак ли си? :)

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Съзираш общи неща между С.Корея и БГ,но не отчиташ НАЙ-ВАЖНОТО:Че от България можеш да избягаш където си искаш,но от С.Корея-посмъртно НЕ!Е да,ама не бягаш,а си се закърточил тука и с воплите си само разстройваш почивката на Читавите хора.
  • 9 Borislav Popov

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "El chochone":

    Мой близък роднина в Русия се разболя сериозно и му изписаха едно много скъпо и уж безплатно, но жизнено необходимо лекарство. 2 месеца бяга по аптеките с "безплатната рецепта" но така и не можа да го намери, няма и няма, чакаме да ни докарат му казваха аптекарите. После се принуди да даде бакшиш, равняващ се на половината от цената на лекарството и тогава вече си но получи "безплатно".

    Коментиран от #16, #19

  • 10 el чупакабра

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Ти да не си оня ел коменданте ли къв беше?

    Коментиран от #12

  • 11 tost

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    И в Украйна, и в Украйна.....

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кйхъуиоп

    9 4 Отговор
    Приликите с нашия комунизъм станаха твърде много за да са случайни.
    За пореден път виждаме доказателство, че където има комунизъм има само мизерия.
  • 14 бббббб

    5 1 Отговор
    Хахаха щом имат пари за подкупи и сива икономика значи са добре
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вики

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    А мой близьк роднина в САЩ щеше да хвьрли топа-хем си плаща мед.застраховки,ама му казали,че застраховката му стигала само да го разрежат-а самата операция и лечението трябва да си ги плати.Та отиде единят камион за операцията-а сьс вторият неможа да си плаща кредитите та отиде и кьщата му ....Та навсякьде е едно и сьщо Боби-обикновенният човек го друсат за пари навсякьде по света
  • 17 Луд

    9 2 Отговор
    Това е пропаганда.Някой някъде лъже.Първо описват Северна Корея като държава в която всички са агенти на службите и нямаш никакво лично пространство.После ООН казват ,че хората давали подкуп и работели в сивата икономика.За да има сива икономика значи контрола на държавата не е такъв какъвто ни го представят.И от къде пари като преди имаше статия ,че само с купони разполагат и по точно списъци в магазините и записват какво си взел.Ако имат пари за подкупи значи и това е лъжа.И накрая напишете Пхенян и и погледайте малко снимки от града и после го сравнете с нашия Пхенян.

    Коментиран от #18

  • 18 немои тъи

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Луд":

    Нали се сещате защо все С. Корея, Венецуела, Куба са им на мушката. Да сте чули да са загрижени за Зимбабве, Лесото, Нигерия и още и още.
  • 19 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    А може ли да споменеш какво е това лекарство и от какво е бил болен твоя познат дето е бягал по аптеките
Новини по държави: