Last news in Fakti

28 Май, 2019 14:35 2 032 46

И Полша залага на американското оръжие (ВИДЕО)

  • полша-
  • ф-35-
  • f-35

Варшава планира да закупи в най-скоро време 32 изтребителя F-35A

И Полша залага на американското оръжие (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша планира да закупи 32 изтребителя F-35A от американската компания "Локхийд Мартин", съобщи полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Ройтерс.

Той написа в Twitter, че е изпратена заявката за оферта за 32 самолета заедно с пакет за логистика и обучение.

В изявление по телевизията Блашчак съобщи, че страната му има напредък в преговорите за засилване на военното присъствие на САЩ на нейна територия.

Очаква се САЩ да продадат F-35 на пет държави, сред които и Полша. По данни на Държавния департамент от ноември американските оръжейни продажби за чуждестранни правителства са нараснали с 13 на сто през миналата финансова година, приключила на 30 септември, като са достигнали обем от 192,3 милиарда долара.

Цената на един изтребител F-35A е около 85 млн. долара.

Полша е сред малкото страни от НАТО, които харчат за отбрана над поставената цел от 2 на сто от брутния вътрешен продукт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    29 8 Отговор
    Всички залагат на нови самолети F-35A и F-35B само ние сме най-прецакани с F-16 блок последен :(

    Коментиран от #2, #5

  • 2 ЛЕОН

    23 14 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Нови не летящи лъскави за военно историческия експонати. Балъците купуват амерско със скъпа поддръжка абонати за резервни части!
  • 3 Пища

    23 9 Отговор
    За това заради което ги взимат-няма да им помогнат особено.
  • 4 mediator37

    25 6 Отговор
    Прецакани сме, защото НАТО е търговска организация, картел. Забраняват да се купува от друг.
  • 5 Мислещ

    26 10 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    На нищо не залагат .... това е такса спокойствие, Тръмп си каза ... вдигнете си разходите и ни давайте парите на нас, ние ще ви продадем малко желязо, чиято поддръжа после вие едвам ще поемате. Преди са му викали налог, робство .... сега му викат "свобода да си поръчаш нещо скъпо и то не може откъдето поискаш, а ще ти покажат".
  • 6 Бидон

    14 8 Отговор
    Е може ли... нали са краварски подлоги.
    Тия скъпи китюци ,биле невидими ама другия път.
  • 7 mediator37

    17 4 Отговор
    Набутвацията ще е постоянна. Те веднъж ще го купят, но: поддръжката става само от американци; ракетите са само американски, вкл. учебните, а те са консуматив; Обновяването на софтуера само от американци. Работата е като при принтерите. Принтерът като нов струва 220 лева, а тонер-касетата 160лв. И нямаш право да я пълниш, само нова! Мерси!

    Коментиран от #9

  • 8 шкембелан

    7 11 Отговор
    Да така е Полша залага на американско ОРЪЖИЕ (F35A), а ние на американски СКРАП (F16) !!
  • 9 стоян

    10 11 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    До 7 ком =Много ясно че ракетите ще са американски -на руските фърчила досега дето ползваха не бяха ли с руски ракети =те безплатни ли са

    Коментиран от #11

  • 10 Калоян

    9 5 Отговор
    Проекта ф35 започва от края 1993 година ??! На колко държави до сега достави самолетите обора ? За колко време ще успее да изпълни всичките доставки ?!!Пишат че до 2040 година ! Че то тогава тоя самолет ще навърши пенсионната възраст от 57 години , а ще го продават за нов ??

    Коментиран от #42

  • 11 mediator37

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Поне за бомбите мога да ти кажа, че ние си ги правихме и даже изнасяхме (ДУНАРИТ" АД) за други държави. За ракетите за МИГ и СУ, трябва да проуча, но във всички случаи не само руските, всички други, освен американските , ще са по-евтини.
  • 12 Калоян

    7 3 Отговор
    Та по въпроса - краварите кога ще успеят с всичките поръчки , че да поемат и извънредните на такива като Полша ? За Полша някъде към 2050 година ???
  • 13 Коста

    13 1 Отговор
    Англичаните успяха да получат 4 броя преди една година ! Сега ги ползват само за селфита !

    Коментиран от #14, #37

  • 14 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Коста":

    Англичаните си имат много добри самолети, както и французите и германците. Имах си аз, паляците да не залагат на хамериканско оръжие. Така е ,рекетират с оръжие. Не че ЕС не може да направи или руското е по лошо. Просто ЕС трябва да купува от тях,за да продава там. Като историята с Японците. А те тея освен оръжие друго не предлагат. Че и скъпо бе. И к'во света треа се превъоръжава, за да търгува с краварите 🤮

    Коментиран от #18

  • 15 mediator37

    3 6 Отговор
    В два завода в САЩ ги правят (сглобяват). Доколкото знам пълната мощност е за 17-19 самолета Ф-35 на месец. Проблемът не е в бавното производство, а в това, че САЩ първо за себе си трябва да направят около 2000 бройки вкл. модификациите "В" и "С" за КМП и ВМС, тогава за другите. Или от тия 19 на месец -17 за себе си и 2 за другите. Нещо такова. Самолетът е хубав, да не се лъжем, че не е хубав. Но е скъп. Поне за нас.

    Коментиран от #16, #26

  • 16 Калоян

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Краварите за 25 години успяха да направят 300 броя брак дето ги преправяха 25 пъти !! За останалите кога ? Че то самолета ще стане морално остарял докато останалите ги получат !!!
  • 17 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ПОЛША НЯМА ГРАНИЦА С РУСИЯ . ЩЕ ИЗПОЛЗВА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЯ СРЕЩУ КОГО !?!?? ФРОНТ ГЕРМАНИЯ ИЛИ НОРВЕГИЯ ;УНГАРИЯ И БЕЛАРУС ...НАКЪДЕ ЩЕ "УДАРЯТ" ПОЛЯЦИТЕ ОТ СКУКА -С АРМИЯТА СИ " РЕПЧЕМ СЕ ШИНА "!?!?!?

    Коментиран от #21

  • 18 Коста

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Вързаха по една тенекия на европейците за общ самолет и сега ония има да чакат ! Същевременно не разработваха нови самолети - очакваха краварите да ги произведат ! Сега Меркел и Макрон почнаха да говорят за нов самолет коопериран между Франция и Германия ! Ама тепърва приказките предстоят

    Коментиран от #28, #33

  • 19 Сеирджия

    1 10 Отговор
    Още ми е смешно как до преди година две клетите мурзилки се смяха, колко скъпо излязло проектирането и внедряването на ф-35. В момента това е най-печелившият военен проект за всички времена и държави. Печалбата от един единствен ф-35 е по-голяма от тази на целия ВПК на Русия.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 бат Рамбо е гей

    8 3 Отговор
    Руснаците за шест години и шест милиарда създадоха Су57! Тия за 25 и 382 милиарда само за разработка - още са под кривата круша !
  • 21 Иван

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "ПЕНКО":

    Еййй пълно с тъпанари в БГ-множите с в ескпоненция....откъде толкова рубли се чудя за да ви утъпяват не знам...
    А Калининград с кого е граница....
  • 22 Бесен Язовец

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сеирджия":

    От кога стана печеливш проекта като още не са избили парите вложени за разработка ? Целият проект възлиза на 1,5 трилиона - кога ги избиха и почнаха да печелят !

    Коментиран от #25

  • 23 СссереМ

    6 2 Отговор
    Никой не искаше да ги купува тия самолети та се наложи даже да ги преоценяват ! Бай доню ги накара да смъкват цените .
  • 24 Точи и Меси

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Сеирджия":

    Тоя проект е най големия провал , камоли да е най печелившия !
  • 25 Сеирджия

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Отдавна! Още с предварителните поръчки. Отделно, че и сто трилиона да е проекта, инвестицията е основно от частни и чужди фирми, а не от бюджета. А през това време, други продават калашници на загуба, само и само да им върже някой с патроните - да си ги купи от тях.

    Коментиран от #27

  • 26 А,де ...

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    Та кое е евтино за нас? С отварянето на границите и опразнихме автоморгите на Европа. Хвалехме се, че знаем дните, когато си изнасят остарелите мебели и електроуреди-отмъкнахме и тях. Изкупихме им прата.... Е 'що да не си бръмкаме с остарелите 16-ки?! Инак се получава, на гол тумбак - айфонче :-)
  • 27 Бесен Язовец

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "Сеирджия":

    - F-35 – най-големият провал в историята на САЩ ... Военните наблюдатели отбелязват, че F-35 е най-скъпата програма за превъоръжаване в цялата история на САЩ. ... ........ досега за F-35 са похарчени 1500 милиарда долара.... Според доклад, изготвен от Отдела за експлоатационни изпитания и оценки на Министерството на отбраната на САЩ, изтребителите-бомбардировачи от 5-то поколениеF-35 Lighting II не са готови за бойни полети.

    Коментиран от #29

  • 28 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Коста":

    Те си говорят отдавна за пето поколение. Даже приказките уж свършиха и трябваше да започнат Дасо и Еърбъс, мисля че и за шведите и италианците имаше място. Но знаем при предния общ проект какво стана, скараха се и излязоха Рафал и Юрофайтър. Които май не са никак лоши. Но както писах, краварите искат да продават и единственото което имат е оръжие. Не знам, не съм икономист, ако се създаде някакъв евразийски икономически съюз, какъв е проблема ? Те и азиатците не могат да се търпят едни други...имам предвид Китай,Япония и Корея. И от всички конфликти и пререкания печелят жидовете в сащ.
  • 29 Сеирджия

    3 8 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Както кажеш Волене! Те "краварите" все се провалят, затова целият им интелектуален елит се изнесе в просперираща Русия, а останалите правят километрични опашки за визи пред руското посолство и ката ден кандидатстват за "червени карти" :)

    Коментиран от #30

  • 30 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #29 от "Сеирджия":

    Какъв интелектуален елит имат? Добре че бяха германските учени че дръпнаха малко напред.

    Коментиран от #31

  • 31 Сеирджия

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    Е нямат де - нали това казвам. Всичко побегна към Русия. Затова сега рублата гони сто долара, а пред ресторантите за пирожки в Ню Йорк се чака с часове и се смятат за квалитетни.

    Коментиран от #35

  • 32 Fermera

    7 1 Отговор
    Когато Германия през 1938г, взема част от Чехие,тъй наречения аншлус,Полша също се възползва и окупира част от Чехия.Днес в Укракна има много земи окло Лвов,който пошяците ще присъединят при разпад на Украйна.Целта не е Русия.
  • 33 Николай

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "Коста":

    Чул си нещо ама не си го разбрал . Германия и Франция подготвят заместник на Юрофайтър Тайфун . Да ,ще бъде стелт. Но не многоцелеви като Ф 35.

    Коментиран от #34

  • 34 Коста

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Николай":

    Париж и Берлин определят проекта като европейски, а целта е стратегическа независимост от Съединените щати. Проектът беше скрепен с договор от министрите на отбраната на двете страни.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Николай

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Коста":

    Оръжейна независимост от САЩ ли ? ОК -това е възможно , но за да стане ще трябва страните да отделят за отбрана не по 2 ,а по 5 % от БВП и то в продължение на 15 години за да настигнат САЩ. Германия дали ще приеме това ? По точно коя европейска страна ще го приеме ??
  • 37 Николай

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Коста":

    Така ли ? Ти да видиш . Изпратиха една ескадрила в Кипър.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 бат Рамбо е гей

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Да не е излязла поредната серия на "междузвездни войни ?!!
  • 40 Коста

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "Николай":

    Кай какво е изпратил в Кипър?
  • 41 Къде са соросоидните краварски тролове

    4 3 Отговор
    Дето реват, че Русия само оръжия правела? Я кажете бай Дончо нещо друго опитва ли се да продава освен оръжия? В коя страна като отиде, не мрънка че стокооборота бил яко в ощърб на САЩ. Че американските оръжия даже и неги купуват, ако не подкупят някой министър, не направят някоя война или не заплашват с поредния измислен враг.
  • 42 Rado

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Калоян":

    От 93г. викаш, ама на видеото към статията видях автоматизирана стълба, а пък като е на 57 години сигурно ще е с "телепорт", а младока СУ-57 сигурно го качват с дървена стълба. Като гледам поне F35 може да лети в облачно време, а на руския парад облаците попречиха на СУ-57 да излети.

    Коментиран от #43

  • 43 Опа тролчо

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Rado":

    Що не си по моловете?

    Коментиран от #44

  • 44 Rado

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Опа тролчо":

    Изучавам архитектурата на ATSAMV71Q21 и не ми остава време за молове сега, официалната документация е 1943 страници, но само с четене не става, трябват реални тестове и разработки за да се разбере нещо, а това може да отнеме месеци дори години ако си начинаещ.
  • 45 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    Пиша за невежите!!!До Полша е Калининградска област/бивш Кьонигс-
    берг,родно място на най-немския философ-Имануил Кант/.Там се намира "върха на сладоледа" на Путинските оръжия.За сега -толкоЗ.
  • 46 Баце

    1 0 Отговор
    Няма значение с кой ще е партньор-ка Полша, в крайна сметка за нея винаги ще има Брест-Литовски договор, винаги, а и поляците много лаят дори когато трябва да са тихи, дори да не дишат, те предизвикват съдбата си. Виж полякините са друга бира ;)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания