28 Май, 2019 15:10 1 482 1

Социалистите застанаха срещу Вебер

  • антониу коща-
  • манфред вебер-
  • ес

Португалският премиер обяви, че няма условия за неговото издигане на председателския пост на ЕК

Социалистите застанаха срещу Вебер - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В ЕС няма условия, според които Манфред Вебер трябва да стане председател на ЕК. Това заяви премиерът на Португалия Антониу Коща, цитиран от „Политико“.

Според Коща има почти абсолютно отхвърляне на кандидатурата на Европейската народна партия. В същото време Вебер има сериозна подкрепа от страна на Германия.

На работна вечеря днес лидерите на ЕС ще започнат да обсъждат кандидатурите за нов шеф на ЕК. Коща заяви, че германците демонстрират враждебност в Европейския парламент и Европейския съвет.

Португалският премиер настоява за прогресивна коалиция, която да обхваща партии като гръцката СИРИЗА и партията на Еманюел Макрон във Франция. Той вече проведе телефонен разговор с премиерите на Холандия, Белгия и Испания.

„Лидерът на социалистите в европейския парламент Франс Тимерманс има нужните качества, които да го превърнат в компромисен кандидат. Той има добри отношения и с останалите политически семейства“, заяви Коща.

Неговата социалистическа партия спечели евровота в Португалия, като за първи път от 30 години управляваща партия печели европейските избори в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    0 0 Отговор
    Няма ли най-после да измислят една по-демократична процедура за избор на Европейската комисия, нейния председател и другите управленски органи в ЕС? Какви са тези задкулисни тайни договорки?
Новини по държави: