Last news in Fakti

29 Май, 2019 07:40 1 311 8

Без решение приключи срещата в Брюксел

  • ес-
  • ек-
  • брюксел-
  • среща-
  • лидер-
  • доналд туск-
  • манфред вебер

Бойко Борисов определи срещата като пазарлъци

Без решение приключи срещата в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейските лидери остават разединени по въпроса кой да заеме ръководните постове в европейските институции. Това стана ясно след края на лидерската среща на върха в Брюксел.

Европейският съвет тази вечер не е обсъждал имена на кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че обсъждането на имена може да се очаква на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни. Туск отбеляза, че според участниците в заседанието не може определянето на председателя на ЕК да стане автоматично.

Туск поясни, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство. Нашата страна беше представена от Бойко Борисов, който определи срещата като пазарлъци. Преди началото ѝ премиерът коментира, че предстоят оставки в ГЕРБ въпреки победата на изборите в национален мащаб.

В Брюксел миналата вечер се сблъскаха два лагера. Единият застава зад кандидата за председател на ЕК на ЕНП Манфред Вебер. Вторият лагер е твърд противник на системата с водещи кандидати на политическите партии в Европарламента и иска да наложи консенсусна фигура, извън предложените, предаде Би Ти Ви.

Този Европейски съвет завършва с видимо разделение на лагерите и чувствително разделение във френско-германската двойка. Следващ опит за намиране на консенсусни фигури за ръководните постове в европейските институции ще бъде направен през юни. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение не е било взето, но лидерите на страните членки са постигнали малък прогрес в преговорите по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    8 0 Отговор
    Е няма такъв резил! :)
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Докато се разберат и те ще дойдат следващите избори.
  • 3 Хасан

    7 0 Отговор
    Значи в ЕС всички страни са равни ,но разбира се ако приемат лидерството на Франция и Германия .
  • 4 Усмивката

    2 1 Отговор
    ЕК трябва да приеме за решение кой да води, тоз капацун който е дал най добри резултати в своята родина и който е с най високо доверие сред изберателите си.Досещате се кой.Да има опит при построяване на „мостовете” .

    Коментиран от #5

  • 5 Баба Вуна

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Усмивката":

    А ЦРУ имат ли кандидат за номиниране?
  • 6 ДОКО

    1 0 Отговор
    АМИ КАК РЪКОВОДНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ ТРЕБЕ ДА СЕ ЗАЕМАТ ОТ ВЕЛИКОТО ГЕНЕРАЛ НА МАФИЯТА НА ИМЕ БОКО И НЕГОВОТО ДЕСНО ПОРТОМОНЕ ЦВИЧКО УШОТО ..ТЕ И ДВАМКАТА ПОКРИВАТ КРИТЕРИИТЕ ЗА ЛИДЕРИ..УМНИ КРАСИВИ БОГАТИ ОТВСЕКЪДЕ ЛЪХА НА ИЗТОЧНОЕВРОЕЙКИ ЧОБАНЛЪК ЛЕСНО КЪЛВАТ НА ПАРА ОСОБЕННО СА ЧУВСТВИТЕЛНО НА БЛАТЕН ЧЕРВЕЙ И ЮРО..ЮРОТО МНОГО ГО КЛЬОПАТ ТАМ КЪЛВАТ НЕИЗБЕЖНО МРАЗЯТ МОСКВА И РАШЪНИТЕ И С ДВЕ ДУМИ ТОВА СА ЛИДЕРИТЕ..КВО ИМА ДА СЕ МИСЛИ ТУК..

    Коментиран от #8

  • 7 ДОКО

    0 0 Отговор
    ТОЛКОВА МАФИОТИ И ПЕДЕРАСТИ ИМА У БУГАРСКО КАК ТАКА ДА НЕМА ЛИДЕРИ..А АКО ИСКАТЕ БЮДЖЕТА НА ЕС ДА СЕ УДВОИ ПРЕДЛАГАМ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ - БОГ НА ДАЛАВЕРИТЕ И ВЛАСТЕЛИН НА ПАРАТА..САМО ГО СЛОЖЕТЕ И БЪРЗО РЕЗУЛТАТИ БЪРЗО ПОЖЪНЕТЕ..
  • 8 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДОКО":

    И към това бонус.....Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов избран за постоянен представител в Управителния съвет на Европол от Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на агенцията (СГПК)......шоково кандидатиране,бугарски моньовър и бугарска победа.Бугари гордейте се!
Новини по държави: