Last news in Fakti

29 Май, 2019 17:00 1 328 0

Латвия има нов президент

  • раймондс вейонис-
  • латвия-
  • егилс левитс

Бившият съдия от Европейския съд Егилс Левитс е новият държавен глава

Латвия има нов президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Латвия избра бившия съдия от Европейския съд Егилс Левитс за следващ президент - до голяма степен церемониален пост с ограничени политически правомощия, предаде Ройтерс.

Левитс беше подкрепен от 61 депутати в еднокамарния Сейм, който има 100 членове. Четиригодишният му мандат започва на 8 юли, когато приключва мандатът на сегашния държавен глава Раймондс Вейонис.
Кандидатурата на Левитс беше издигната от партиите от управляващата коалиция и той беше фаворит в надпреварата.

Левитс е бил посланик на Латвия в Германия, Швейцария, Австрия и Унгария, депутат в Сейма, министър на правосъдието и съдия в Европейския съд по правата на човека и в Европейския съд.

Той е един от авторите на Декларацията за възстановяване на независимостта на Латвия на 4 май 1990 година. Автор е и на приетия през 2014 г. преамбюл към конституцията. През 2015 г. той се кандидатира за президент, но загуби.

Президентът на Латвия има представителни функции. Той е върховен главнокомандващ, може да внася законопроекти и да номинира кандидати за министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: